Z akcí PSHŽD v roce 2010

Hlavní stránka > Fotoarchiv  > 2010

Z akcí našeho spolku za rok 2010 přinášíme tyto informace a fotky:

5.12.2010 - Mikulášský trolejbus

V nedělní odpoledne 5.12.2010 vyjel mikulášský trolejbus. Trasa byla zvolena tak, aby se mohlo povozit co největší množství dětí. Tradiční spolková trasa vedla z Polabin na točny a přes Bělehradskou, nádraží, tř. Míru, Drážku na Dubinu sever. Na trať se vydal historický kloubový trolejbus Škoda Sanos. Trolejbus jezdil bez závad. Pro nadílku od Mikuláše, čerta a anděla si přišlo necelých dvě stě lidí. Čert, Mikuláš a anděl (jinak naši kolegové Pepa, Pavel a Věra) každého - pokud nezlobil - obdarovali nějakou drobností. Po celou jízdu byl také přítomen jakýsi záhadný malý čertík, který zlobivce popichoval trojzubcem.:-) Škoda jen, že spousta lidí i s dětmi raději využila služeb běžného dopravního prostředku.

20.11.2010 - Mikulášská jízda do Třebechovic

Více jak stovka lidí se vydala soupravou motoráčků do Třebechovic, kde nejprve navštívili Kateřinský jarmark a po té ve vlaku absolvovali mikulášskou nadílku. Letošní Mikuláš se představil v novém oblečení a čert snad postrašil všechny zlobivce. Výletu přálo počasí a nálada ve vozech byla výborná.

Více obrázků najdete ve fotogalerii
 


Souprava při návratu nedaleko Opatovic nad Labem

13. a 14.11.2010 - TT víkend

Zajistili jsme návoz lidí na akci TT víkend ve Všestarech u Hradce Králové. Po oba dny bylo nezvykle teplé počasí a zejména v neděli jsme viděli kolem trati hodně šotoušů. Bohužel nikdo nám traťový záběr doposud neposlal.

23.10.2010 - Objednaný okružní vlak

V sobotu 23.10.2010 v odpoledních hodinách jsme vypravili zvláštní okružní vlak v trase Rosice - Moravany - Chrudim - Pardubice pro uzavřenou skupinu. Počasí přálo, a tak pohled na podzimní krajinu byl hned veselejší. Zároveň s tím jsme pro letošní rok ukončili výstavu historických nákladních vozů v Rosicích. Tedy, kdo si je nestihl zdokumentovat, bude mít možnost až v příštím roce.

Ukončení sezóny 2010 - 8.-10.10.2010

Letošní ukončení jubilejní 10. sezóny našeho Musea Rosice n.L. proběhlo jako součást městských slavností ve dnech 8. až 10. října 2010. Pro všechny byl připraven tradiční program. V pátek, sobotu i neděli bylo otevřeno Museum, kde nás překvapila poměrně hojná účast lidí již v pátek. Po všechny tři dny byla přístupná výstava fotografií k 20 letům existence spolku doplněná dětmi malovanými obrázky. V sobotu i neděli zde byla k vidění zahradní železnice LGB, která jezdila hned na dvou místech současně; byl ke spatření stabilní motor Slavia v chodu, výstava renovovaných nákladních vagónů a parní stroj pana Malinovského. Po celý víkend jezdily městem historické trolejbusy na trase Dubina - třída Míru - Polabiny - Bohdaneč a zpět. První den jezdily oba vozy (329 a 353), v neděli pak jen 353. V neděli již po třinácté vyjeli na trasu Pardubice hl.n. - Rosice - závodiště a zpět naše motoráky. Akce nazvaná Na koníčky motoráčkem měla letos velmi hojnou účast, neboť se jízd zúčastnilo skoro sedm set cestujících.

Více obrázků najdete ve fotogalerii

 


 

Den železnice 25.9.2010

Letos v rámci tradice jsme se opět zapojili do celostátní akce ČD, a.s. "Den železnice". V sobotu 25.9.2010 jsme vypravili pět párů historických vlaků mezi Pardubice a Rosicemi. Jezdil motoráček Nataša a to zcela načas a bez závad. V rosickém museu byl připraven doprovodný program. Kromě samotné expozice byla v provozu zahradní železnička LGB a v motorovém voze M131.1116 na pomníku si příchozí mohli prohlédnout výstavu obrázků z činnosti spolku za uplynulých dvacet let, kresby dětí s železniční tématikou pořízené při srpnových oslavách spolku a výstavu obohatil precizně zpracovaný modul tratě v krajině ing. Novotného v měřítku 1:120. Vlaky a museum navštívilo cca 500 osob.

Akce z víkendu 18. a 19.9.2010

V sobotu 18.9.2010 pořádal pardubický Moskvič klub setkání přátel automobilů této značky. Kromě návštěvy účastníků v našem Museu byla pro ně také vypravena krátká zvláštní jízda trolejbusu 329. V neděli 19.9.2010 se potom náš Sanos podíval letos poprvé na nostalgickou linku 51.


40 moskvičů na návštěvě Musea Rosice nad Labem


Sanos 329 na nostalgické lince 51 ve stanici Polabiny, Kosmonautů

11.9.2010 - Žlutomodrý den Berry

V rámci konání dobročinné akce Žlutomodrý den Berry 2010 se zapojil náš spolek a doplnil program pořádaný ČD, a.s. v Pardubicích, Skutči a Hradci Králové svým programem v Rosicích n.L.. Kromě otevřeného Musea, včetně výstavy fotografií a provozu zvláštních motorových vlaků mezi Pardubicemi a H. Králové, se mohli návštěvníci povozit hned na dvou samostatných modelových železnicích se třemi soupravami v provozu. Dále ke spatření byla nejen naše zahradní železnička LGB, ale i stabilní motor Slavia v chodu nebo  parní několik malých parních strojů.

Fotogalerie z akce
 

31.8.2010 - Poslední den prázdnin

Na poslední den prázdnin 31.8.2010 jsme pro malé i velké připravili odpolední jízdy historického trolejbusu Škoda Sanos. Vzhledem k odpolední špičce a špatnému počasí byl zájem ze strany dětí poměrně malý, ale dospělých jezdilo kupodivu dost.

21.8.2010 - 20 let spolku, 10 let Musea


V letošním roce slaví Pardubický spolek historie železniční dopravy 20 let své existence. Zároveň na tento rok připadá již 10. sezóna jím provozovaného železničního Musea Rosice n.L. V sobotu 21.8.2010 od 9 do 17 h byl pro všechny návštěvníky připraven bohatý program nejen na nádraží v Rosicích n.L. Vyjely také naše motoráčky do Slatiňan, kde v době pobytu zvláštního vlaku byla otevřena zdejší expozice spolku v technologické části bývalé vodárny na nádraží. V Rosicích mohli příchozí spatřit zahradní železničku LGB, vystavené a spolkem renovované železniční vozidla, trolejbus 353, výstavku fotografií a obrázků z historie spolku a také se zde konala aktivita nejen pro děti pod názvem Namaluj mašinku. Premiéru měla i nová publikace s názvem Museum Rosice n.L., kde se dočtete několik slov o historii železnice v Pardubicích, o historii budovy Musea, o spolku samotném a některých exponátech. Publikace je doplněna cca 50 fotografiemi a to nejen ze života spolku. Spolek tímto děkuje všem návštěvníkům, příznivcům a případným dárcům za jejich podporu.

Fotogalerie z akce

 

Srpen 2010 - pomoc postiženým povodněmi na Liberecku

Jak jistě všichni víte, v sobotu 7. srpna 2010 postihly severní Čechy ničivé povodně, které napáchaly obrovské škody. I Pardubický spolek historie železniční dopravy se rozhodl pomoci a ve středu 11. srpna vyrazilo do Frýdlantu a Heřmanic auto naložené potřebnými čistícími a desinfekčními prostředky, lopatami, košťaty, kbelíky, nádobím, balenou vodou, hygienickými potřebami a oděvy, které jsme darovali nejen z vlastních zdrojů, ale i díky přispění členů spolku a spolupracovníků. Všem, kteří již přispěli děkujeme a prosíme i další, jimž není lhostejný osud tohoto krásného koutu naší země a lidí, kteří tam žijí, aby pomohli. V neděli 14. srpna potom odvezl webmaster jedno ze svých aut do obce Dětřichov, kde jej zdarma zapůjčil jedné vyplavené rodině a předal zároveň dary, které poskytl Dopravní podnik města Pardubic a.s. Do třetice zamířilo auto s předměty poskytnutými členy spolku a jejich přáteli a spolupracovníky z Pardubic na povodněmi postižené Frýdlantsko v úterý 17. srpna. Část byla určena do Frýdlantu a Raspenavy a část jsme stejně jako příspěvek 1000,- korun odvezli do Heřmanic. Jménem všech, kterým se této skromné pomoci dostane, opět všem dárcům velice děkujeme.


Materiál poskytnutý spolkem, jeho členy, přáteli a spolupracovníky do Frýdlantu a Heřmanic uložený ve výtopně kolegů ze Spolku Frýdlantské okresní dráhy.


Předání auta a darů od DPMP a.s. v Dětřichově


Další várka předmětů opět u kolegů ze Spolku FOD.

14.8.2010 - Návštěva ve Zlonicích

V rámci spolupráce železničních muzeí jsme se aktivně zúčastnili 14.8.2010 otevření areálu muzea ve Zlonicích. Jako exponát se zde veřejnosti představil Wartburg 353, který je v majetku našeho člena Pavla Bíška. Vůz odpovídá stavu ze začátku 80. let a nese firemní nápis Vozové depo Pardubice.

24.7.2010 - Drezínový den a Annenská pouť

Sobota 24.7.2010 byla ve znamení dvou akcí zároveň. U Musea v Rosicích probíhal již pátý ročník akce Drezínový den. Tentokráte se lidem prezentovaly hned dvě šlapací drezíny. Jedna od sdružení Zinopa ze Sudoměře a druhá od pana Šenkyříka z Brna. Celý den byl ve znamení vytrvalého deště a tak přišlo jen zruba 150 lidí, kteří si tuto atrakci nenechali ujít. Kromě běžných jízd na koleji u Musea jsme zkusili revitalizovat část bývalé vlečkové koleje před skladištěm, která již od roku 2003 není připojena výhybkou.
Kromě drezín se podíval do světa i Karel. Motorový vůz odvezl několik desítek zájemců na tradiční Anenskou pouť do Rokytnice v Orlických horách. I zde byl asi déšť příčinou poměrně nízkého zájmu cestujících.

Fotogalerie z akcí zde
 


Drezína na odpojené koleji předvádění hluboké brodění

10.7.2010 - focení v 353

Dne 10.7.2010 jsme zapůjčili trolejbus 353 firmě Misha Hair Studio z Prahy pro focení jejich reklamních snímků.

3.7.2010 - objednaná jízda Sanosu

V sobotu 3.7.2010 náš spolek zajistil projížďku městem a výlet do Bohdanče pro skupinu cyklistů:

1.7.2010 - první den prázdnin

Ve čtvrtek 1.7.2010 jsme uspořádali jízdy historického trolejbusu mezi Dubinou a Polabinami. Jednatelova ruka zachytila trolejbus na Dašické ulici:

19.-20.6.2010 - Parní víkend

Čtvrtý ročník akce Parní víkend proběhl u Musea Rosice n.L. ve dnech 19. a 20.června 2010. V sobotu i neděli se představili různé zajímavé parní kotle a stroje cizích vystavovatelů. V neděli sice někteří vystavovatelé odjeli, ale dva malé parní vláčky, na kterých se mohli povozit děti, byly doslova obleženy zájemci a obdivovateli. Na výstavě se sešlo cca 25 různých parních strojů, stroječků a modelů. Po oba dny byl vystaven nádherně renovovaný užitkový automobil Praga Piccolo z roku 1928. Letošní novinkou byla výstava fotografií v útrobách motoráčku "Bohouš" doplněná promítáním videofilmů z provozu parních lokomotiv. Zvláštní vlaky vedené po oba dva dny historickým motoráčkem "Nataša" jezdily zejména z Rosic do Slatiňan. Zde spolek zpřístupnil budovanou expozici v tamní vodárně. Opět bylo možno spatřit, jak postupně pokračuje renovace parního stroje z roku 1874 včetně nově vyrobených dílů. Pro názornost byla vyzdvižena ze šachty vodní pumpa, kterou si mohli příchozí prohlédnout a pěkně osahat. Před Museem v Rosicích jsme vystavovali již tři opravené nákladní vagóny, přičemž poslední renovovaný vůz je cisterna řady R. V krytém voze Ztrc jezdila železnička LGB a nízkostěnný Np byl určen jako výstavní plocha pro případné další vystavovatele. Museum a venkovní expozici navštívilo za víkend celkem necelých dva tisíce lidí a svezení vlaky využilo cca 150 osob, zejména dětí.

Fotogalerie z akce zde
 

12.6.2010 - Výlet do Medlešic

Odpoledne 12.6.2010 jsme si uspořádali malou výjezdní poradu pro všechny členy spolku a jeho příznivce. Medlešické pivo chutnalo jako vždy výborně. Navíc jsme se navečer v Rosicích potkali se soupravou M240.0113 a T435.0108, což bylo velmi příjemné zakončení akce.

 

5.6.2010 - Prezentace zahradní železnice na Dětském dni

S naší zahradní železničkou LGB jsme se účastnili již tradiční akce Dětský super den na pardubickém závodišti. Díky souběžně probíhající akci Aviatacká pouť na sousedním letišti a velmi pěknému počasí byla účast návštěvníků více než hojná...

4.6.2010 - Pernštýnská noc

Trolejbus Škoda Sanos číslo 329 vyjel v podvečer dne 4.6.2010 u příležitosti akce "Pernštýnská noc", která se konala v centru Pardubic.

2.6.2010 - Výlet do Slatiňan

Za deštivé středy 2.6.2010 jsme pořádali výlet pro děti ze ZŠ Závodu míru z Pardubic do Slatiňan a zpět. Počasí akci více než nepřálo. Děti byly zmoklé, ale naštěstí v BDlm bylo zatopeno a tak se cestou zpět stihly alespoň zahřát. Souprava Karel a Mirek je zachycena při čekání ve Slatiňanech.

28.5.2010 - Muzejní noc

Také v roce 2010 jsme se zapojili do akce Muzejních noc v Pardubicích, která se konala v pátek 28. května. Otevřeno bylo od 18.hod do půlnoci. Prostor před Museem osvětloval stabilní motor Slavia s dynamem, v chodu byl ke spatření menší parní stroj a několik petrolejových lamp. V rámci této akce jezdil historický trolejbus 353 na trase mezi Dubinou a Polabinami. Pro zpestření programu byl v provozu také motoráček Nataša, který odvezl tři páry vlaků mezi Pardubice a Rosicemi. Na začátku jsme chtěli předvádět i zahradní železničku LGB, ale nepřízeň počasí nás nejprve donutila uklidit vozidla a poté rozebrat i postavené kolejiště. Dle sdělení jednoho cestujícího šlo o déšť, který ještě v životě nezažil. Provazy vody nám umyly veškerou techniku, ale bohužel odradili asi i mnoho návštěvníků. Přestože účast nebyla nijak veliká (cca 120 osob), myslíme si, že se akce povedla. Svou premiéru si odbyla také nově zrenovovaná cisterna z roku 1925, která bude po dobu sezóny vystavena před Museem.


Prostor před muzeem v nočním osvětlení


První spoj kyvadlové dopravy přivezl k museu zrenovovanou cisternu


Večerní průtrž mračen vydatně opláchla náš trolejbus 353

22.5.2010 - jízdy pro Vlaksim

V sobotu 22.5.2010 se konalo 4. setkání příznivců portálu www.vlaksim.cz. V rámci této akce jsme připravili výlet zvláštního vlaku z Pardubic přes Hradec králové do Dobrušky a zpět. Již tradičně jel motoráček Nataša (M131.1133) a až na drobnou závadu proběhlo vše v pořádku. Při zpáteční cestě čekala všechny prohlídka Musea v Rosicích. Kromě toho pro zbylé účastníky ve večerních hodinách proběhla jízda historického trolejbusu Sanos č. 329.

Další fotky z akce jsou zde ve fotogalerii
 

17.5.2010

V pondělí 17.5. odpoledne poctil návštěvou naše Museum v Rosicích hejtman Radko Martínek.

15.5.2010 - výlet pro firmu

Pro firmu MULTI Invent s.r.o. jsme v sobotu 15.5.2010 zajistili výlet v rámci jejich vnotropodnikové akce. Centrum bylo soustředěno do Rosic, kde si tito návštěvníci prohlédli Museum a v motoráčku Bohouš pak měli pracovní setkání. Poté se vydali zvláštním vlakem ve složení Karel a Mirek (M131.1228 + BDlm 6-2011) do Chrudimi, Heřmanova Městce, Přelouče, Pardubic a Rosic, kde odpoledne akci zakončili.

Další fotky z akce jsou zde ve fotogalerii
 

1.-2.5.2010


O víkendu 1. a 2.5.2010 proběhlo zahájení jubilejní 10. sezóny Musea Rosice n.L. Připomeneme, že Museum vzniklo na sklonku roku 2000 a ve svých prostorách nyní představuje na 700 různých drobných artefaktů připomínající historii železnice a městské dopravy především na Pardubicku a přilehlých tratích. Pro návštěvníky byla připravena celá řada zajímavých aktivit. Historické motoráčky, se rozjely do okolí Pardubic. V sobotu to byl  tradiční okruh po chrudimských lokálkách (jezdíme jej od roku 2003), na kterém jel Karel. Další vlaky mezi Pardubicemi a Rosicemi vozila Nataša. Třetí motorák M131.1515, řečený Patnáctka, přijel z Kolína  a podíval se do Hradce Králové a zpět. Ani v neděli motoráky nezahálely - Nataša jela do Slatiňan a Patnáctka se zajela podívat do Holic. Ve Slatiňanech v době pobytu vlaku byla opět zpřístupněna expozice s parním strojem z roku 1874. Po oba dny bylo možné si prohlédnout exponáty musea doplněné o výstavu dvou renovovaných nákladních vozů Ztrc a Np. Nejen pro děti se konaly jízdy zahradní železnička LGB a necyhběl ani model lokomotivy T47.0 pana Prokeše s možností svezení dětí. V provozu byly dva parní stroje pana Malinovského, který s ač značně zdravotně indisponovaný, oba předváděl všem zájemcům o historii a techniku. k vidění byl i provozní stabilní motor Slavia. V sobotu i neděli jezdily městem také historické trolejbusy spolku.

24.4.2010

Oba naše trolejbusy se zúčastnily Dne otevřených dveří v DP Pardubice. Foto z Dne otevřených dveří se postupně umísťujeme do této fotogalerie. Další fotografie dodáme později.

Fotogalerie z akce
 

22.4.2010

Ve čtvrtek 22.4.2010 vyjel trolejbus Sanos pro děti ze školy Studánka v rámci oslavy Dne země na výlet do Bohdanče. Dětem i nám se výlet líbil a předznamenal sobotní oslavy v DPMP.

10.4.2010

V sobotu 10.4.2010 se konalo "výjezdní zasedání" fotografů sdružených při společnosti FISAIC ČD. Nejprve měli v programu prohlídku depa, ale poté jsme pro ně zajistili program už my. Nejprve si vyfotili naše motoráčky a vozy, pak následovala exkurze do Musea v Rosicích a odpoledne bylo věnováno projížďkou trolejbusem 353.

1.4.2010

Ve čtvrteční odpoledne 1.4.2010 proběhla první letošní veřejná jízda trolejbusu 353. Trolejbusu to opravdu v novém kabátu sluší, fungoval bezvadně a i počasí jízdám přálo. Jezdili jsme z Polabin Sluneční kolem nádraží do Pardubiček a zase zpátky. Jízd využilo nejen několik příznivců městské dopravy, ale i poměrně hodně dětí. Přikládáme alespoň pár fotografií:


Polabiny, Sluneční - foto OČ


Kyjevská - foto OČ


Třída Míru - foto MR


Pardubičky točna - foto MR

24.3.2010

Ve středu 24.3.2010 odpoledne jsme se aktivně podíleli na doprovodném programu pro účastníky konference organizací drážní infrastruktury a SŽDC. Byly připraveny jízdy motoráčků mezi Pardubicemi a Rosicemi, prohlídka Musea v Rosicích a předváděl se také v chodu naftový stabilák Slavia.

Leden 2010 - prezentace LGB ve školce

V prvních lednových dnech letošního roku spolek připravil pro malé děti ze školy ve Velkých Svatoňovicích prezentaci zahradní železničky LGB přímo v jejich třídě. Akci zorganizoval a zajistil náš poskytovatel webhostingu Jali. Děti se bavily a mašinky jezdily bez závad.

Další fotografie najdete zde
 

O akcích z oboru MHD více na stránkách trolejbus.cz:


Máte nás rádi? Nakupujte na svých oblíbených e-shopech přes GIVT.cz. Část z vaší útraty půjde na naši podporu. Nestojí to nic navíc!

© PSHŽD, Na Staré poště 2865, 530 02 Pardubice, e-mail: pshzd@email.cz / 604 926 620
Kompletní kontakty na vedení spolku
Stránka Musea na Facebooku: www.facebook.com/museum.rosice
Zpět na titulní stránku