Z akcí PSHŽD v roce 2016

Hlavní stránka > Fotoarchiv  > 2016

 

4.12.2016 - Mikulášský trolejbus

V sobotu 4.12.2016 proběhla naše letošní poslední akce s historickými vozidly. Mikulášský trolejbus se vydal na trasu z Dubiny do Polabin s delším pobytem u Grandu. Vzhledem k uzavření přednádraží nebylo možné pobývat na Třídě Míru. Trolejbus sanos jezdil středně zaplněn, čert nabádal děti k recitaci či zpěvu, Mikuláš za odměnu rozdával perníčky. Byli i tací, co jen zlobili a ty už jsou v pekle. Náš čert totiž je totiž skutečný a dětem nejen hrozí peklem, ale také odebírá maminky nebo babičky. Když slíbí, že budou hodné, maminku vrátí zpět. A jak poznamenala s úsměvem jedna paní z Polabin "ještě že máte kloubák, vejdeme se sem a ještě se dá schovat do druhé části vozu".

2.12.2016 - jízda pro děti

Pro děti ze ZŠ Studánka jsme zajistili Mikulášský trolejbus 2.12.2016, který sestával z jízdy do Bohdanče a zpět.

27.11.2016 - akce na zámku

V neděli 27.11.2016 jsme se zúčastnili s částí zahradní železničky LGB slavnostního dne na pardubickém zámku, který pro své zaměstnance pořádala firma Foxconn.

26.11.2016 - Předmikulášský vlak

Letošní Mikulášský vlak vyrazil v sobotu 26.11.2016 z Pardubic do Choltic. Zde jsme společně s městysem Choltice zajistili doprovodný program. Obec nám pomohla zajistit dopravu lidí z nádražíčka na zámek, kde připravili několik zajímavostí. My jsme je doplnili parním strojem v chodu na nádraží, jízdou motoráčku do Heřmanova Městce a zpět a v neposlední řadě také vlastní mikulášskou nadílku.

Další foto zde
 

12.11.2016 - Akce pro DDM Praha 5

V sobotu 12.11.2016 nás navštívila skupina zájemců o historii dopravy z DDM Praha 5. V rámci programu jsme pro ně zajistili návštěvu muzea a jízdu historickým trolejbusem. Fotku z nádraží už v tomto místě s trolejbusem asi nepořídíte…

25.10.2016 - Výlet do Slatiňan

V úterý 25.10.2016 jsme vyrazili s dětmi na výlet do Slatiňan. I když část dne pršelo, dětem se výlet vydařil a snad všem se to líbilo. Ve vlaku bylo teplo a tak se mohli navlhlí účastníci zájezdu trochu ohřát, neboť dorazili o hodinku před odjezdem.

22.10.2016 - Jízda pro KPP a modelářská burza

Sobota 22.10.2016 byla ve znamení dvou akcí zároveň. Dopoledne proběhla tradiční modelářská burza. Odpoledne jsme pak ve spolupráci s Klubem přátel Pardubicka připravili výlet historickým trolejbusem do historie Pardubic.

7.-9.10.2016 - Ukončení sezóny

Ve dnech 7. až 9. října jsme ukončili letošní sezónu. V Museu samotném byl připraven doprovodný program, kdy byl v provozu parní stroj a ne jeden, v provozu byla zahradní železnička LGB a parková železnice s možností svezení, na které se vystřídaly hned tři mašinky, dokonce jedna na páru. Nechybělo ani stylové občerstvení. V sobotu byl pak program obohacen o jízdy historického trolejbusu a v neděli o jízdy zvláštních vlaků mezi hlavním nádražím a závodištěm. Škoda, že víkendový program nebyl uveden v programu městských slavností na skládačkách, webu či plakátech, jak tomu bylo v minulých letech. V muzeu samotném bylo lidí oproti jiným letům málo, což přikládáme zejména nevlídnému počasí. Ostatně nevlídné počasí letos doprovázelo všechny naše „velké“ akce, což se odrazilo na návštěvnosti. Všem návštěvníkům i těm, co s akcí pomáhali, děkujeme. Letos je tedy už Museum uzavřeno a prohlídky lze vykonat pouze po předchozí domluvě.

Fotogalerii z celé akce najdete zde
 

 

1.-2.10.2016 - Retroměstečko

V rámci akce Retroměstečko 2016 jsme jednak přímo na akci vystavovali náš trolejbus Sanos a dále pak trolejbus 353 zajišťoval dopravu návštěvníků akce od Hlavního nádraží.

24.9.2016 - Den železnice

V sobotu 24.9.2016 jsme se připojili k regionálnímu dni železnice v Pardubicích. Jízdy motoráčku mezi hlavním nádražím a Rosicemi, otevřené museum či zahradní železnička LGB jsou stálicí této akce. Abychom program obohatili, představil se v chodu stabilní motor Slavia, který poháněl obilnou mlátičku. Přibyla i stálá expozice vybavení hradla Hrádek, která představuje služebnu odlehlého pracoviště v období 30. až 50. let minulého století. Historický autobus Karosa jezdil mezi Rosicemi, hlavním nádražím a krematoriem, kde v ulici Pod Břízkami právě zahajovala nová prodejna železničních modelů.

Další fotografie najdete ve fotogalerii
 

17.9.2016 - Burčákový expres do Choltic

Burčákové slavnosti v Cholticích se letos konaly 17.9.2016. Vypravili jsme zvláštní vlak, které svezl zhruba šedesát zájemců nejen o víno. Předpověď počasí předvídala déšť, ale skutečnost byla jiná. Pršelo jen chvíli a tak všichni, co nejeli, mohli jen litovat. Připojujeme tři fotografie.



11.9.2016 - Den železnice v Trutnově

V neděli 11.9.2016 jsme se zúčastnili regionálního dne železnice v Trutnově. Kromě jízd mezi stanicí a depem tu byl motoráček vystaven. Dále zde byla k dispozici parková železnička a stánek se suvenýry. V pondělí pak následovaly jízdy z Trutnova do Pilníkova pro děti z mateřských škol. Odpoledne jsme ještě naložili žáky ze školy ve Velkých Svatoňovicích, kteří se s námi svezli do Rosic. Zde absolvovali noc v muzeu a další program. U všech jízd a pobytů bylo osazenstvo nadšeno a nám se výlet také líbil.

Další obrázky najdete ve fotogalerii
 

 

31.8.2016 - Ukončení prázdnin v historickém trolejbusu

Tradiční jízdy zajistil v roce 2016 náš kloubový trolejbus Sanos.

20.-21.8.2016 - Setkání zahradních železnic

Setkání zahradních železnic o víkendu 20. a 21.8.2016 přineslo něco nového. Kromě tradičních tahounů ve formě parkové železničky s možností svezení nejen dětí tu bylo k vidění hned devět dalších kolejišť různých měřítek. Akci doplňovaly jízdy historických vlaků do Slatiňan a historického autobusu Karosa, který spojil Dubinu a střed města s muzeem. V sobotu i přes velké vedro přišlo poměrně velké množství lidí, někteří hned několikrát za den. V neděli byla účast obecenstva výrazně slabší z důvodu silného deště, který nejen znemožnil venkovní provoz železniček, ale také odradil návštěvníky. Ti přišli až v odpoledních hodinách. Dopoledne tak přilákal několik zájemců i přes nepřízeň počasí alespoň výletní vláček do Slatiňan, kde (jako u každého pobytu historického vlaku) byla zpřístupněna zdejší malá expozice s parním strojem z roku 1874 a dalšími exponáty muzea. Odhadem se akce zúčastnilo 1500 návštěvníků.

Další fotografie zde ve fotogalerii

 

Červenec 2016 - Dovolená s motoráčkem

Na přelomu července a srpna spolek absolvoval další dovolenou s Karlem, kdy jsme se podívali do oblasti Trutnovska. Vše se vydařilo a stroje sloužily dobře, osazenstvo bylo spokojeno.

Další fotografie zde ve fotogalerii

 

2.7.2016 Zahájení prázdnin

Zahájení prázdnin letos proběhlo tradičně s historickým trolejbusem sanos. Přes prázdniny se opět pracuje na jeho dalším udržení v provozu. I trolejbus 353 prošel drobnými opravami a za přispění Pardubického kraje byly dosazeny nové pneumatiky a opraveny kola. Pardubickému kraji děkujeme.

25.-26.6.2016 Parní víkend

 

Ve dnech 25. a 26.6.2016 proběhl jubilejní desátý ročník parního víkendu v Rosicích n.L. Letos bylo opravdu na co koukat a nebýt pětatřicetistupňového vedra v sobotu, byla by i návštěvnost rekordní. Necelá desítka vystavovatelů předvedla na dvacet parních kotlů, strojů a zajímavých mechanismů. Většina z nich byla v provozu. Největším z nich pak byla lokomobila vyrobená strojírnou Praha Bubny roku 1919. Kromě tradičních vystavovaných exponátů, mezi něž patří např. automobil Praga Picollo, se tu objevil i vojenský automobil s polní kuchyní (též pracuje s párou), nebo výstava fotografií a modelů parních lokomotiv. Velkým lákadlem se stala parková železnička, která byla v neděli obohacena o malou lokomotivu na páru. Spojení s centrem města a Dubinou zajistil historický autobus Karosa. Nechyběly ani výletní vlaky historickým motoráčkem do Slatiňan, se prezentovala expozice s parním strojem a další drobné zajímavosti.  Vyvrcholením pak byla nedělní přítomnost parní lokomotivy „ušatá“ 464.008, která přivezla zvláštní vlak z Hradce Králové, dva krát zajela na hlavní nádraží a mezi tím byla k prohlídce přistavena v Rosicích.

V naší fotogalerii tentokrát najdete nejen běžné dokumentační fotky, ale i méně tradiční záběry od Martina Dvořáka.

 

11.6.2016 jízda do historie s KPP

V sobotu 11.6.2016 proběhla poznávací jízda do historie uspořádaná společně s Klubem přátel Pardubicka. Cílem bylo poznání historie a současnosti železničních zastávek a nádražích na území Pardubic. Tentokrát se vyjelo autobusem, protože trolejbusem není ke všem zastávkám možné na rozumnou vzdálenost dojet. Akci navštívilo okolo 30 zájemců ve věkovém rozpětí od dětí po seniory. Jsme rádi, že i tyto akce nejsou navštěvovány jen jednou uzavřenou věkovou skupinou.


3.6.2016 Pernštýnská noc

V pátek 3.6.2016 jsme realizovali několik jízd na trase Dubina - Polabiny v rámci Pernštýnské noci. V povozu byl trolejbus č. 353. 

28.5.-29.5.2016 Aviatická pouť

V sobotu i neděli 28. a 29.5.2016 jsme pomáhali zajišťovat návoz lidí na aviatickou pouť. Zatímco v sobotu to bylo velmi náročné a v podstatě skoro všemi vlaky jezdilo okolo 80-100 lidí v jednom voze, neděle pak byla klidnější. Pro příští rok zvažujeme posilu o další motorák, aby se to dalo zvládat. 

V sobotu jsme se krom běžné otevírací doby muzea prezentovali na Dětském dnu na dostihovém závodišti. V provozu zde byla jak parková železnice, tak také zahradní železnička LGB. V neděli se přesunula parková železnička na závěrečný den MS v rybolovu juniorů v areálu Katlov.

21.5.2016

V sobotu 21.5.2016 proběhla neveřejná jízda historického trolejbusu Sanos v Pardubicích pro uzavřenou skupinu přátel MHD.

21.5.2016 Oslavy v Poličce

V sobotu 21.5.2016 jsme pomohli zajistit doprovodný program oslav 120 let dráhy v Poličce. Do poslední chvíle jsme byli připraveni zaskočit našimi motoráčky za případně neschopnou motorovou lokomotivu. Toho však třeba nebylo, a tak jsme provozovali na peróně zahradní železničku LGB, jenž byla v obležení zájemců a také parní stroj.

20.5.2016 - Muzejní noc

Letošní muzejní noc v pátek 20.5.2016 byla od doby, co ji pořádáme asi nejvíce navštěvovaným ročníkem. Přímo do Rosic zavítaly zhruba dvě stovky návštěvníků. Zde byl v provozu parní stroj pana Malinovského, prostranství osvětloval stabilní motor Slavia s dynamem, nechyběla zahradní železnička LGB či občerstvení. Program ozvláštnila ochutnávka moravských vín pana Horáka ze sklepa č. 1 v Cholticích. Samostatnou součást programu tvořily jízdy historických vozidel. Autobus Karosa jezdil mezi Dubinou, centrem města, Polabinami až k Museu,zatímco historický trolejbus ve stejné trase obracel v Polabinách na Sluneční. 

Fotogalerii z akce najdete zde
 

29.4. - 1.5.2016 - Zahájení sezóny muzea

O víkendu 30.4. a 1.5.2016 proběhlo zahájení 16. sezóny našeho Musea. V pátek před akcí samotnou se konalo setkání pro zvané hosty a svou návštěvou nás poctili hejtman Pardubického kraje, člen představenstva ČD, a.s., dva náměstkové statutárního města Pardubice, místopředsedkyně senátu ČR, starosta městského obvodu Pardubice 7 a mnozí další. Vlastní akce se nesla v duchu historie a zábavy. Vyjela naše historická vozidla - motoráčky na tratě v okolí Pardubic, historické trolejbusy i historický autobus Karosa. V Rosicích v rámci doprovodného programu jezdila parková železnička, zahradní železnička LGB, v provozu byl parní stroj.
Poprvé se veřejnosti prezentoval renovovaný interiér motorového vozu M120.206, kterým celou sobotu a část neděle provázel průvodce s odborným výkladem. Rovněž jsme doplnili expozici záchodků o několik dobových artefaktů.

Další fotografie z akce najdete zde
 

28.3.2016 - Velikonoční trolejbus

V pondělí 28.3.2016 vyjel do ulic Velikonoční trolejbus. Okružní trasa začínala na Třídě Míru a vedla přes Polabiny, nádraží, střed města na Dubinu a končila opět na Třídě Míru. Počasí přálo a tak ve voze vítali příchozí hned dva hlodavci - zajíc a králík. Téměř každý obdržel od bílého králíčka nějakou drobnost. Domníváme se, že se akce vydařila a za celý den jsme přepravili zhruba na tři stovky návštěvníků.

Další fotografie zde v galerii
 

 


Máte nás rádi? Nakupujte na svých oblíbených e-shopech přes GIVT.cz. Část z vaší útraty půjde na naši podporu. Nestojí to nic navíc!

© PSHŽD, Na Staré poště 2865, 530 02 Pardubice, e-mail: pshzd@email.cz / 604 926 620
Kompletní kontakty na vedení spolku
Stránka Musea na Facebooku: www.facebook.com/museum.rosice
Zpět na titulní stránku