Z akcí PSHŽD v roce 2017

Hlavní stránka > Fotoarchiv  > 2017

 

3.12.2017 - Mikulášský trolejbus

Mikulášský trolejbus v neděli 3.12.2017 se opravdu vydařil. Letos se jednalo už o jedenáctý ročník této akce.  Trolejbus jezdil plný všechna kola na trase Třída Míru – Polabiny – Masarykovo nám. – Dubina – Třída Míru. Podle našich odhadů jsme přepravili na 400 spokojených návštěvníků akce, z nichž byla zhruba polovina dětí. Letos jezdili dva čerti, přičemž ke známému čertu Pepovi přibyl i pekelnický strojník Malinbub.

 

25.11.2017 - Předmikulášský vlak

V sobotu 25.11.2017 jsme organizovali Mikulášský vlak. Jednalo se už od 23 ročník této akce pořádané stále naším spolkem (ze začátku se některé roky nejelo) a již pátým rokem do Choltic. Letošní akci přálo počasí a účastníků bylo něco málo přes stovku. I jízdu vlaku do Heřmanova Městce přeci jen několik lidí využilo. Program na choltickém zámku přichystal nejen tradiční prohlídku kaple, ale také zajímavou výstavu vodníků. Program na nádraží doplnil provozní parní stroj pana Vincenciho a na chvíli také vystavený Moskvič našeho jednatele.

Fotogalerie z akce zde
 

21.10.2017 - sobotní akce

Ve spolupráci s Klubem přátel Pardubicka jsme v sobotu 21.10.2017 připravili jízdu historického autobusu za historií Pardubic s názvem „Kam dráty nevedou“. Součástí jízdy byla i komentovaná prohlídka našeho rosického muzea. Ve stejný den vyrazil pro uzavřenou skupinu na okružní jízdu i historický trolejbus 353.

14.10.2017 - Jízdy pro zahraniční turisty

V sobotu 14.10.2017 k nám zavítala skupina cca 150 osob z Německa. Zájezd organizovala společnost Ostsächsische Eisenbahnfreunde e.V. (https://osef.de/)
My jsme vypravili nejen zvláštní vlaky, ale také oba historické trolejbusy a připravili malý doprovodný program v Museu.

6.-8.10.2017 - Ukončení sezóny

Ve dnech 6. až 8. října 2017 jsme zakončili už 17. sezónu našeho Musea. Program byl pestrý a poměrně bohatý. Po všechny tři dny byl k vidění parní stroj pana Malinovského, zpřístupněna doplněná expozice hradla Hrádek a záchodků v areálu. Podle možností jezdila také dvě vozidla na kolejišti parkové železnice. Sobotní program byl obohacen o jízdy historického autobusu Karosa, který propojil Museum se středem města a sídlištěm Dubina. Vyjeli také naše oba historické trolejbusy na polookružní linku z Dubiny do Polabin a zpět. Večer bylo připraveno vystoupení písničkáře a country kapely. Nedělní program doplnily zvláštní vlaky z pardubického nádraží na závodiště a zpět.  Tyto vlaky jezdíme pravidelně od roku 1998 a staly se součástí přepravy nejen návštěvníků Velké pardubické, ale také našeho muzea.

Fotografie najdete ve fotogalerii
 

30.9.2017 - Trolejbusový výlet do historie

Trolejbusový výlet do historie spolu s KPP odjezdil v sobotu 30.9.2017 Sanos. Asi čtyřicet lidí včetně dětí se povozilo městem a vyslechlo si zajímavé informace o historii jednotlivých míst, ale i o trolejbusech a jejich tratích.

16.9.2017 - Burčákový expres

V sobotu 16.9.2017 vyjel Choltický expres složený z celé soupravy motoráčků do Choltic, kde se konaly Burčákové slavnosti

.

 

9.9.2017 - Den železnice

V sobotu 9.9.2017 v rámci regionálního dne železnice proběhly oslavy 160 let dráhy z Pardubic do Jaroměře. I my jsme přiložili svou část programu a zajistili vozbu výletních vlaků z Pardubic do Slatiňan a doprovodný program v Museu. Zajímavostí byly komentované prohlídky motorového vozu M120.206, kteří se řadí mezi evropské unikáty.

 

 

2.9.2017 - oslavy v Poličce

V sobotu 2.9.2017 jsme se zúčastnili oslav 120 let výročí dráhy z Poličky do Žďárce u Skutče. Ačkoliv jsme prováděli zejména jízdy vozu v obvodu stanice, byl o svezení velký zájem a cca 250 m dlouhou trasu jsme projeli nesčetněkrát.

31.8.2017 - konec prázdnin v historickém trolejbusu

Ukončení prázdnin 31.8.2017 spojené s tradičními jízdami historického trolejbusu s sebou letos přineslo problémy. U trolejbusu Sanos č. 329 se objevila neočekávaná závada na nízkonapěťové části elektrické výzbroje, kterou bez dílenského zázemí nebylo možno na trati opravit. Proto jsme operativně přistavili náš druhý trolejbus č. 353, který s nutností vynechání jednoho kola akci zdárně dojezdil. Zájemcům, kteří se trolejbusu na jednom kole nedočkali, se dodatečně omlouváme.

19.-20.9.8.2017 - setkání zahradních železnic

Na sobotu a neděli 19. a 20. srpna jsme pro všechny příznivce vláčků připravili další ročník Setkání zahradních železnic. Představili se zde v různých měřítkách modely, které jsou převážně určeny k provozu venku pod širým nebem. Zvlášť oblíbená byla tzv. parková železnice, která je předurčena k přepravě osob nebo nákladů. K dispozici bylo hned několik souprav – některé na prohlédnutí, jiné na svezení. Součástí akce byly i jízdy historických vozidel.  Po oba dny jezdil historický motoráček na výlet do Slatiňan Z důvodu uzavírky silnice pouze v neděli vyjel historický autobus Karosa B731 na polookružní trasu nádraží Rosice – Polabiny – Stavařov – Masarykovo nám. –nádraží –Polabiny-nádraží  Rosice.  Kromě drobného občerstvení a přístupných exponátů muzea navíc v sobotu v 18 h vystoupila hudební skupina Elixír.  

Velkou fotogalerii z akce najdete zde

 

15.-16.7.2017 - vzpomínka na zrušenou trať Smidary - vysoké Veselí

O víkendu 15. a 16.7. jsme uspořádali akci, která měla za úkol připomenout již zaniklou trať ze Smidar do Vysokého Veselí. Nejednalo se o klasické oslavy dráhy, ale spíše o akci menšího rozsahu. Z Chlumce nad Cidlinou do Smidar jezdil po oba dva dny motoráček M131.1133, který odvezl mj. poslední vlak na zrušené lokálce. Jelikož do cílové stanice koleje nevedou, musel dále pokračovat autobus. Ten projel zhruba v trase původní dráhy a průvodce upozornil na dochované pozůstatky tratě. Na nádraží ve Smidarech jsme nabídli skromný program v podobě parkové železničky, či výstavky fotografií. Při této příležitosti byla vydána pamětní publikace, pamětní list a razítko. Na rozsáhlejší program nebyly ani prostředky, ani lidské zdroje. Všem, kdo nám jakkoliv pomáhali, děkujeme. Doufáme, že se akce návštěvníkům líbila a nikdo neodešel zklamaný.

Další fotografie najdete v naší fotogalerii
 

1.7.2017 - Zahájení prázdnin

Tradiční jízda historických trolejbusů letos posloužila i k tomu, aby se oba naše trolejbusy blíže seznámily s novým terminálem u nádraží...

24.-25.6.2017 - Parní víkend

Parní víkend proběhl 24. a 25.6.2017 a to letos po jedenácté. Sešlo se celkem 10 vystavovatelů, kteří prezentovali starou techniku. Opět tu bylo něco jiného, byť základ tvořený parní lokomobilou, a pěticí strojů byl stejný jako loni. Přibyla výstavka řemeslných potřeb v motorovém voze M131.1116, vystaveny hned dvě mlátičky obilí, v neděli dokonce jedna v chodu. Celým areálem muzea procházela parková železnička, která zejména v sobotu byla v obležení nejen dětí. Prostor ozvučoval flašinetář, později pak harmonikář. Prezentovala se také zvonařská dílna z Brodku u Přerova, která má své zastoupení i v Pardubicích. Tradičně vyrazil na výlet do Slatiňan i náš motoráček Nataša. V cíli cesty byla za zájmu veřejnosti zpřístupněna malá expozice ve slatiňanské vodárně.

Fotogalerie z akce zde
 

4.-5.6.2017 - jízdy pro Aviatickou pouť

Víkend 4. a 5.června byl ve znamení vozby vlaků na Aviatickou pouť v tradiční trase z pardubického hlavního nádraží přes Rosice nad Labem do zastávky Pardubice, závodiště.

27.5.2017 - jízda trolejbusu

V sobotu 27.května vyjel náš trolejbus v rámci oslavy narozenin pro uzavřenou skupinu.

19.5.2017 - Muzejní noc

V rámci letošní Muzejní noci v pátek 19.5.2017 jsme se připojili s zajímavým programem. Rosické muzeum bylo otevřeno od 17. hodin, ale návštěvníci přicházeli již před tím.
Letní počasí a sluneční paprsky prohřály celý areál. Od soumraku byl prostor před muzeem osvětlován stabilním motorem s dynamem, osvětlena byla expozice hradla či záchodků. Poprvé se letos představilo funkční osvětlení motoráčku M120.206. Funkční parní stroj pana Malinovského, výstava škodovky 120 nebo zahradní železnička LGB se staly další součástí programu. Nechybělo ani občerstvení, nebo tradiční ochutnávka vín. Historický trolejbus 353 jezdil na trase Dubina - zimní stadion – Polabiny. Na stejné trase prodloužené až k muzeu jej doplňoval historický autobus Karosa.

Fotogalerii z muzejní noci najdete zde
 

13.5.2017 - Den otevřených dveří DPMP a.s.

V sobotu 13.5. se oba naše trolejbusy aktivně zúčastnily Dne otevřených dveří Dopravního podniku města Pardubic a.s. V areálu vozovny byl také náš prodejní stánek. O akci byl velký zájem a hlavním tahákem byl renovovaný trolejbus Škoda 8Tr DPMP. Ale ani naše trolejbusy se neztratily a převezly několik stovek návštěvníků. Opět se tak potvrdila dobrá spolupráce našeho spolku a DPMP a.s.
Kompletní fotogalerie bude připravena do několika dnů, prozatím jen lehká ochutnávka.

28.4. - 1.5.2017 - Zahájení sezóny

Ve dnech 28.4.-1.5.2017 proběhlo zahájení už 17. sezóny našeho Musea. Akce měla předznamenání den před tím, kdy po celé dopoledne vysílal odtud Český rozhlas Pardubice svůj přímý přenos nejen o železnici. V pátek mezi nás zavítal i hejtman Martin Netolický, zástupci ČD, SŽDC a další podporovatelé muzea.

Každý ze tří otvíracích dnů byl malinko jiný – sobota byla ve znamení železnice. Kromě zvláštních vlaků do Slatiňan se mohli příchozí povozit na parkové železničce, prohlédnout si modelovou železnici LGB a nebo se účastnit komentované prohlídky motoráčku M120.206. V neděli jsme se zaměřili více na stará řemesla nejen kolem kolejí. Přestože z důvodu nehody nedorazil kovář, bylo toho hodně k vidění. V provozu byly hned dva parní stroje, velký stabilní motor Slavia, výstavka řemeslného nářadí v motorovém voze M131.1116 sloužícím jako klubovna spolku a nesměla chybět ani provozní parková železnička s možností svezení. Oba dny byla též v době pobytů historických vlaků zpřístupněna expozice ve Slatiňanech, která byla letos trochu přeskupena a vystaveny jiné exponáty z depozitáře.  Přesně o půlnoci se konala noční fotojízda s historickým trolejbusem 353 pro příznivce městské dopravy. Ta zároveň předznamenala pondělí, která se nesla v duchu auto veteránů. Několik poválečných automobilů bylo k vidění v areálu muzea, doplněno o několik motocyklů značky Pionýr nebo Stadion. Oba naše historické trolejbusy byly po celý den vypraveny k radosti všem příchozím. Připraveny byly dvě trasy – první spojující Dubinu s Polabinami a druhá z Polabin na Duklu a zpět.

Komplexní fotogalerii z celého programu najdete zde
 

Podle kvalifikovaného odhadu se prohlídky muzea a jízd vozidel zúčastnilo necelých tři tisíce návštěvníkům.

V průběhu akce jsme se dozvěděli o úmrtí našeho zakládajícího člena Jana Slavíka, který neodmyslitelně patřil k motoráčku M131.1228 a který mu v neděli večer dlouze alespoň v prostorách depa zahoukal.

17.4.2017 - Velikonoční trolejbus

Na Velikonoční pondělí 17.4.2017 jsme letos poprvé vyrazili do ulic s trolejbusem 353, a to na akci s názvem Velikonoční trolejbus. Okružní trasa byla trochu poznamenána uzavírkami ulic ale i tak byla určitě zajímavá a mnoho návštěvníků si ji celou projelo. Začínala U Grandu a vedla přes Stavařov, Polabiny, nádraží, střed města na Drážku a Dubinu a zase zpět na zastávku U Grandu. Přestože dopoledne pršelo, nejezdil trolejbus prázdný. Poslední odpolední spoj byl plný do posledního místa a to i ke stání. Naši hlodavci (králík a zajíc) se uložili ke spánku a vyjedou zase v příštím roce. S našimi trolejbusy se ale můžete svézt i dříve, například 1. května při zahájení sezóny našeho muzea.

25.3.2017 - Zahájení turistické sezóny (akce KČT)

 

25.3.2017 - jízda pro KČT (akce Zahájení turistické sezóny)

 

Připravované akce zde

 


Máte nás rádi? Nakupujte na svých oblíbených e-shopech přes GIVT.cz. Část z vaší útraty půjde na naši podporu. Nestojí to nic navíc!

© PSHŽD, Na Staré poště 2865, 530 02 Pardubice, e-mail: pshzd@email.cz / 604 926 620
Kompletní kontakty na vedení spolku
Stránka Musea na Facebooku: www.facebook.com/museum.rosice
Zpět na titulní stránku