Z akcí PSHŽD v roce 2004

Hlavní stránka > Fotoarchiv  > 2004

Zde najdete informace o již proběhlých akcích, o těch připravovaných více na stránce Akce.
Obrázky ve velikosti 640 x 480 bodů otevřete kliknutím na jejich náhledy

Na této stránce najdete:
20.11. - Mikulášská jízda
9.10. + 10.10. Velká Pardubická + konec sezóna Musea
2.10. - 105 let chrudimských lokálek
25.9. - Den železnice
26.6. - Výlet do Jaroměře
12.6. - Letohrad
29.5. - den otevřených dveří Holcim Prachovice
22.5. - zahájení sezony + Výlet do Chotěboře
15.5. - 145 let Pardubice - Liberec
8. a 9.5. - TT víkend Všestary
1.5. - Jízda do Chlumce nad Cidlinou

Kromě těchto akcí motorový vůz M131.1133 odvezl poslední spoje na uzavírané lokálce 046 Smiřice - Hněvčeves. Více na samostatné stránce.

20.listopadu 2004 - Tak máme za sebou poslední spolkovou akci s motorovými vozy v roce 2004. Již po dvanácté se vydala v sobotu 20.11.2004 souprava plná dětí a dospělých na výlet Mikulášským vlakem. Jelo se po tradiční trase Pardubice - H.Králové - Třebechovice - Týniště n.O. - Borohrádek - Moravany - Pardubice. Ačkoli s námi jela jen stovka lidí, výlet se vydařil a jednalo se o první jízdu, kdy byl po celý den sníh. Nepřišlo nejméně třicet objednaných lidí, které asi odradilo počasí. Ti co jeli, však nelitovali. Kromě čerta s Mikulášem a neodmyslitelné nadílky je čekalo i občerstvení v přípojném voze BDlm. Závěr akce byl obohacen o zastavení v Holicích, kde byl pořízen záběr s výpravčí. Od nového jízdního řádu již v Holicích výpravčí nebude a trať bude řízena dle předpisu ČD D3 o zjednodušené dopravě.

10.října 2004 - jízdy k ukončení sezóny Musea Rosice n. L.
Ani v roce 2004 nechyběly jízdy pořádané u příležitosti městského festivalu Velká pardubická - na koníčky motoráčkem. Pro náhlou poruchu motorového vozu M131.1228 (Karel) musel druhý vůz zvládnout značný zájem o svezení velkých i malých cestovatelů. V prvním spoji z Pardubic jsme odvezli cca 140 lidí, což je na stařičký stroj úctyhodný výkon. Motoráček M131.1133 (Nataša) všechno zvládl ke spokojenosti zejména dětí. Zároveň tento den byl poslední možností navštívit Museum ve vodárně na nádraží Rosice n. L., kde se podle předběžného sčítání letos  objevilo přes 1200 návštěvníků. Pro zpestření byla k vidění zahradní železnice provizorně umístěná do prostoru nákladního vagónu. V rámci přestavby stanice Rosice n. L. probíhá v okolí Musea stavební činnost, na kterou náš spolek nemá žádný vliv. Přesto se návštěvníkům omlouváme za ztížený přístup po neupravených cestách. V rámci městského festivalu se navíc v ulicích objevil 9.10.2004 i náš  historický kloubový trolejbus Škoda - Sanos, který dokumentuje úroveň městské dopravy poloviny osmdesátých let.


Sanos při sobotní jízdě na Dubině

M131.1133 na zastávce závodiště

M131.1133 v Pardubicích

Zahradní železnice uvnitř krytého vozu

Dne 2. října 2004 proběhly oslavy 105 let chrudimských lokálek. Kromě našich motoráků byl hlavní atrakcí zvláštní vlak vedený lokomotivou 475.101. Ve Slatiňanech navíc vozil návštěvníky hřebčína a zámku od nádraží historický autobus


M 131.1228 na ranním pravidelném vlaku v Hrochově Týnci

Zvláštní vlak s 475.101 v čele v Hrochově Týnci

Historický autobus na kyvadlové dopravě ve Slatiňanech

Dne 25. září 2004 proběhl za nepříliš příznivého počasí Den železnice v Pardubicích. Náš spolek ve spolupráci s DKV Č. Třebová - PJ Pardubice a s ÚŽST Pardubice zajistil jízdy historických motorových vlaků. Za velmi ztížených a omezených podmínek bylo zpřístupněno i Museum. Pro zajímavost přinášíme několik fotografií.

V sobotu 26.června 2004 náš spolek uspořádal výlet pro uzavřenou skupinu osob z Pardubic do Jaroměře. Za cíl si výletníci dali Josefovskou pevnost, která je již několik let přístupná veřejnosti. Tento výlet tak udělal tečku za jízdami prvního pololetí. Do začátku zaří necháme motoráčky odpočinout. Všem účastníkům se výlet líbil a určitě s námi napřesrok zase někam vyrazí. Náš objektiv zachytil soupravu motorového vlaku mezi Semtínem a Stéblovou a při zpáteční cestě na nádraží v Rosicích

V sobotu 12.června 2004 proběhly oslavy 130. výročí zahájení provozu na trati Velký Osek - Hanušovice. Letohradský železniční klub ve spolupráci s ČD a naším spolkem připravil důstojné připomenutí tohoto výročí. Dvě parní lokomotivy na vlacích, výstava vozidel, modelů a relikvií. To vše bylo možné v sobotu spatřit na nádraží v Letohradě. Pro přímé spojení krajského města jsme vypravili zvláštní motorový vlak vedený motorovým vozem M131.1228 (Karel) z Pardubic jako rychlík do Letohradu. Lze konstatovat, že se akce vydařila a obešla se bez podstatných nedostatků. Pro přiblížení atmosféry přinášíme několik fotografií


Motorový rychlík zastavoval v Moravanech, kde přistoupilo několik osob

při cestě tam i zpět byl Karel přivěšen mezi Ústí n.O. a Letohradem na konci parního vlaku

při odjezdu z Ústí n.O. jsme se naposledy pozdravili s parní lokomotivou 354.1217

parní lokomotiva 534.0323 ráno posunovala v Ústí nad Orlicí

parní vlak z Králík přijíždí do Letohradu a míjí výstavu hnacích vozidel
 

V sobotu 29.5.2004 se konal Den otevřených dveří v obří cementárně firmy Holcim v Práchovicích. "Nataša M131.1133 zajišťovala kyvadlovou dopravu do Prachovic z Heřmanova Městce. První ranní spoj byl veden už z Pardubic. Zájemců bylo tolik že jsme je už v Heřmanově Městci museli několik odmítnout. Na místě probíhaly exkurze po závodě, vystoupení mažoretek a nechyběly ani atrakce pro nejmenší. Odpoledne byl poslední spoj veden opět až do Pardubic.


První ranní spoj z H. Městce těsně před úplným zaplněním

Jedna fotka z exkurze - rotační devadesátimetrová pec v cementárně

Vystavený nakladač

M131.1133 v Prachovicích

Návrat motoráku do Pardubic - zde nedaleko Heřmanova Městce

"Nataša" ještě jednou

V sobotu 22.5.2004 proběhla jízda historického vlaku z Pardubic do Chotěboře. Protože M 131.1228 (Karel) má poškozený spalovací motor, vypomohla nám "Singrovka" M240.0089 z DKV Česká Třebová. Kromě ranního deštíku počasí turistice přálo. Souběžně s jízdou byla zahájena již čtvrtá sezóna v MUSEU v Rosicích nad Labem. Stejně jako 15.5. byla kromě obvyklé vnitřní expozice veřejnosti prezentována modelová železnice s rozchodem 45 mm. České dráhy - DOM Pardubice na koleji před Museem vystavily svoji expozic historie výdeje a výroby jízdenek v ČR.

V rámci oslav 145 let trati Pardubice - Liberec dne 15.5.2004 náš spolek zajišťoval kyvadlovou dopravu motorovými vozy M131.1133 a M131.1228 mezi Kostěnicemi, Pardubicemi a Rosicemi. Kromě toho bylo otevřené naše muzeum v Rosicích. Největší atrakcí pro malé návštěvníky byla bezesporu funkční zahradní železnice provozovaná v jeho sousedství. Proto je jí také věnováno víc fotek.


Obzvlášť dopoledne počasí přálo

M131.1133 + BDlm před Museem

Zvláštní vlak do Liberce vezla Němka 555.0153, zde den před akcí v Pardubicích

Vlak lesní železnice na modelovém kolejišti

Druhá souprava stojí u vodárny...

...která je funkční, ale dnes z ní tekl Vlašský ryzlink

Letošní jubilejní 5. ročník TT víkendu 8. a 9. května se neobešel bez zvláštních vlaků pořádaných za podpory Českých drah naším spolkem. Přestože předpověď počasí nebyla příliš optimistická, vydařily se dva slunečné dny. V sobotu první vlak doslova přetékal osazenstvem, neboť se nám podařilo spočítat, že vystoupilo cca 220 lidí ze dvou motoráčků. K doprovodnému programu nemohly chybět zajímavé exponáty na nádraží, jako byla parní lokomotiva 464.008 z DKV PJ Hradec Králové a parní Sentinel pana Bálského z Hradce Králové. Pro přiblížení atmosféry přinášíme několik fotografií.

V sobotu 1.5. 2004 pořádal PSHŽD jízdu zvláštního vlaku tvořeného vozem M131.1133 do Chlumce na Cidlinou. Tam byla zajištěna návštěva na soukromé "Chlumecké zahradní železnici". Původně byla akce pouze pro zvané a členy spolku. Bohužel (nebo bohudík?) se však objevila v tisku a tak se nakonec účastnilo přes 40 lidí všech věkových skupin. Další informace o Chlumecké zahradní železnici najdete na adrese http://sweb.cz/chzz


Motoráček na přejezdu u Stéblové

Na nákladní spojce Opatovice n.L. - Praskačka

Čekání na křižování v žst. Káranice

Část vozového parku CHZŽ

Na své si přišly hlavně děti...

Výřez z "kolejiště" LGB

Máte nás rádi? Nakupujte na svých oblíbených e-shopech přes GIVT.cz. Část z vaší útraty půjde na naši podporu. Nestojí to nic navíc!

© PSHŽD, Na Staré poště 2865, 530 02 Pardubice, e-mail: pshzd@email.cz / 604 926 620
Kompletní kontakty na vedení spolku
Stránka Musea na Facebooku: www.facebook.com/museum.rosice
Zpět na titulní stránku