Směs aktualit z roku 2008

Návštěva na řepařce

Webmaster navštívil před pár dny Kolínskou řepařskou drážku - a to nikoliv jako šotouš, nýbrž jako otec předškolního dítěte. Parní mašinka jedoucí z novostavby pseudohistorického nádražíčka "nikam" - tedy doprostřed pole a zase zpět byla roztomilá, kouřila, houkala... Z odstupem 14 dní to raději nebudu hodnotit, celkově bych celý projekt považoval opravdu spíš za atrakci pro děti než za opravdovou "obnovu" původní úzkokolejky. Každému ale alespoň jednu návštěvu doporučuji, podívejte se i na jejich pěkné webové stránky http://zeleznicka.bloudil.cz.


konec trati v polích a objíždění soupravy


cesta zpět do Sendražic


pracovní vlak...


pára před výtopnou


vláček jede na další cestu

 

Aktualita - návštěva v Děčíně:

Kolega jednatel navštívil 4.4.2008 malou železniční muzeum v Děčíně. Jedná se o expozici věnovanou zabezpečovací a sdělovací technice. Nachází se v bývalém stavědle 15 Sever na Děčínském hlavním nádraží. V třípodlažní budově je k vidění nejen původní zabezpečovací zařízení z roku 194, ale i historie uzlu Děčín. V budově se nachází asi stovka různých zajímavých exponátů a ochotný průvodce. Muzeum provozují České dráhy. Doporučujeme návštěvu.

Archiv starších aktualit zde

Aktualita - návštěva v Lichkově:

Dne 7.2.2008 podnikla úderná brigáda ve složení jednatel-webmaster výzkumnou výpravu za účelem zdokumentování měnícího se traťového úseku Letohrad - Lichkov. A věru, je co dokumentovat. Do začátku výluky (asi od 28.4.08) ještě existují mechanická návěstidla a mnoho mech. závor místních, či s předzváněči. To vše nebude a trať bude nejen modernizována, ale především elektrifikována. Práce probíhají také na polské straně od Medzilesí, kde ve stanici bylo srovnáno se zemí depo a trochu změn prodělalo i kolejiště. V Lichkově je již v provozu ostrovní nástupiště a od Těchonína funguje mechanické návěstidlo, zatímco odjezdové tímto směrem je již zneplatněno, ale ještě stojí. Těchonín, Jablonné a Verměřovice beze změn. Zastávka Mladkov také prožívá poslední chvíle, kdy se tu drží obsazení. Po ukončení činnosti závoráře má být zastávka neobsazena. Doporučujeme každému udělat si výlet do těchto míst a podle zájmu zdokumentovat mizící zařízení.


Nedaleko Lichkova


Verměřovice


Mladkov


Z Miedzylesie směrem do Čech vypadá trať jak dvoukolejka, ale to vpravo je jen výtažná kolej


Lichkovské zhlaví stanice Miedzylesie


Z depa zůstala jen točna


Máte nás rádi? Nakupujte na svých oblíbených e-shopech přes GIVT.cz. Část z vaší útraty půjde na naši podporu. Nestojí to nic navíc!

© PSHŽD, Na Staré poště 2865, 530 02 Pardubice, e-mail: pshzd@email.cz / 604 926 620
Kompletní kontakty na vedení spolku
Stránka Musea na Facebooku: www.facebook.com/museum.rosice
Zpět na titulní stránku