Novinky a aktuality - archiv 2012-2013

Hlavní stránka > Archiv aktualit > Novinky

Novinky z let 2005-2009 najdete zde

Novinky z let 2010-2011 najdete zde

Novinky z let 2012-2013 najdete zde

Novinky z let 2014-2016 najdete zde

 

Novinky u našich drobných staveb

V roce 2013 opět pokračovaly vybrané práce na Hr Hrádek. Např. byly osazeny nové dveře a okno.  Díky nevšední péči pana Radima Šimka z Heřmanova Městce se letos podařilo rozběhnout renovaci záchodků. Ty jsou nyní z větší části zkompletovány a postaveny v areálu Musea. Dokončení proběhne v roce 2014. Ale již nyní si můžete tento exponát ve venkovní expozici prohlédnout. Drobné stavby na našem webu najdete zde.

Poslední jízda roku 2013

Poslední akcí letošního roku byl ETCS expres do Slatiňan a zpět pro uzavřenou skupinu železničních odborníků. I když to ráno vypadalo, že asi nikam nepojedeme, vše se podařilo technicky vyřešit ke spokojenosti všech. Ve Slatiňanech se sešlo několik vlaků - nejen náš, ale i manipulák a osobní vlaky ČD.

Novinky u našich drobných staveb

V roce 2013 opět pokračovaly vybrané práce na Hr Hrádek. Např. byly osazeny nové dveře a okno.  Díky nevšední péči pana Radima Šimka z Heřmanova Městce se letos podařilo rozběhnout renovaci záchodků. Ty jsou nyní z větší části zkompletovány a postaveny v areálu Musea. Dokončení proběhne v roce 2014. Ale již nyní si můžete tento exponát ve venkovní expozici prohlédnout.

Mašinky na zámku

V neděli 8.12. odpoledne oživila výstavu Východočeského muzea i naše železnička LGB, plastová dětská železnička a také malý stánek s prezentací našeho spolku. Několik fotografií  je v rubrice Z akcí roku 2013.

2. etapa oprava vlečného vozu B40

Info a fotky byly doplněny na stránku našeho vlečného vozu B40.

Mikulášský trolejbus

Obrázky a informace o proběhlé akci doplněny na stránku Z akcí roku 2013.

Novinky v E-shopu

V našem obchůdku najdete v rubrice Novinky několik nových publikací.

obrázky a video z předmikuláškého vlaku

Informace o proběhlé akci včetně odkazů na video a fotogalerii najdete na stránce Akce 2013.

 

Akce pro Kroužek přátel MHD Ostrava

Pro kolegy z Ostravy jsme zajistili návštěvu našeho musea, exkurzi do DPMP a vyjížďku s naším trolejbusem - více na stránce Z akcí 2013.

Autojeřáb nastartoval!

První start motoru po mnoha letech má za sebou autojeřáb Tatra 111. Dvě ilustrační fotky jsou přidány na konec stránky Autojeřáb Tatra 111.

Pokračování prací na M120.206

na M120.206 výrazně postoupily. Nejde sice vše tak rychle, jak jsme chtěli, ale rozhodně nechceme nic ušít horkou jehlou. Fotografie z montáže nového čela přidány na stránku vozu.


nové čelo na motorovém vozu M120.206

Ukončení sezóny 2013

Na stránce Z akcí roku 2013 jsou doplněny fotky a informace o poslední velké akci letošního roku. Ovšem náš spolek do konce roku připraví několik dalších akcí - především se jedná o tradiční mikiulášské jízdy trolejbusů i motoráčků a také o modelářské burzy. K tomu se může objevit i nějaká další neplánovaná akce - sledujte příslušnou stránku.


Oba naše trolejbusy se v sobotu potkaly ve Sladkovského ulici


Motoráčky Nataša (vzadu) a Karel. U Karla postává náš emeritní předseda Jirka Kulhánek.

Nová stránka atlasu motorových vozů

V našem malém atlasu motorových vozů je nově doplněna stránka věnovaná řadě M120.2. Na stránce našeho vozu M120.206 je doplněna fotka již oplechovaného nového čela.

Z posledních akcí

Na stránce Z akcí 2013 jsou doplněny informace o Tanečním trolejbusu a Dni železnice.

Práce na M120.206 pokračují

. Dřevěná kostra čel je již hotova, nyní se musí vyrobit nové oplechování a kovové výztuže. Tím začne motoráček opět nabírat původního vzhledu, který mu byl odepřen více jak 70 let.

7.9.2013 - Dny evropského dědictví

Do akce Dny evropského kulturního dědictví se zapojil i náš spolek. V sobotu 7.9.2013 jsme kromě otevřeného Musea doplněného malou výstavkou historických automobilů Moskvič uspořádali jízdy historického motoráčku do Slatiňan. Ve Slatiňanech byla v době pobytu vlaku zpřístupněna zdejší expozice s odborným výkladem. Protože Pardubice většinu aktivit soustředily na neděli, my jsme naopak upřednostnili sobotu s tím, abychom nabídli pestřejší paletu zážitků o víkendu. Přibližně stovka návštěvníků snad odcházela spokojena se zajímavým programem.

1.9.2013 - Novinky z posledních dní

Posledních deset dnů letních prázdnin bylo ve znamení několika jízd vozidel a mnoho práce. Informace o proběhlých akcích byly přidány na stránku Z akcí roku 2013.

I na renovaci exponátů se pokračuje, ačkoliv to třeba není na první pohled vidět. Práce na republikovém unikátu - motorovém voze M120.206 nezahálí. V posledních dnech byl poněkud vyzvednut výše a již se formují nová čela - viz foto na stránce vozu. Také pomalu vznikají u restaurátora záchodky, jenž ještě letos areál musea doplní. Do areálu musea přibyl nový exponát - nákladní vůz Zdv, který ač bez kol bude sloužit potřebám musea.


Pokračující záchrana motorového vozu M120.206


Skříň vozu Zdv


Detail z obnovy historických záchodků

17.8.2013 - Malé setkání zahradních železnic

Letošní Setkání zahradních železnic se konalo v sobotu 17.8.2013 v areálu našeho Musea v Rosicích n. L. Ačkoliv tato akce vznikla jakou nouzová náhrada kdysi populárního drezínového dne, byla naše volba přesunout aktivity tímto směrem správná. Ostatně hojně navštívený letošní třetí ročník to potvrzuje. Necelá tisícovka lidí, která se za celý den přišla podívat, mohla shlédnout na deset různých druhů železnic. Vláček vozící děti byl v obležení a téměř sto padesát metrů dlouhá trať byla v neustálé permanenci. Nechyběl ani jeden pár historických vlaků s motoráčkem do Slatiňan, kde byla zpřístupněna veřejnosti naše pobočná expozice. Ve stejný den se konal i den otevřených dveří dopravního sálu pardubické Univerzity. Pravidelné spojení naší akce a akce Univerzity zajistil autobus RTO. V příštím roce akci určitě zopakujeme.

Další fotografie najdete v naší fotogalerii

 

 

Změna - Loučení s prázdninami

Z technických důvodů dojde pravděpodobně ke změně termínu této akce plánované původně na 1.9.2013. Sledujte náš web a facebookové stránky https://www.facebook.com/museum.rosice.

Nová akce

V sobotu 7.9. proběhne Den technických památek - předvádění technických zajímavostí Musea Rosice n. L. spojené s jízdou motoráčku do Slatiňan a zde v době pobytu vlaků prohlídka expozice.

Novinka v Drážní archeologii

V rubrice Drážní archeologie přibyla stránečka o Vlečkách ve stanici Chrast u Chrudimi.

Dovolená s motoráčkem

Ve dnech 24. až 29.7.2013 jsme vyrazili na dovolenou po východní části východních Čech. Tradičně se vyráželo z Rosic přes Třebechovice, Doudleby, Vamberk, Žamberk, Letohrad dále do Cerekvice nad Loučnou, Litomyšle, České Třebové a Mladějova na Moravě. Cestu jsme ukončili opět v Rosicích. Cílem ani tak nebylo hledání železničních zajímavostí, ale spíše těch vlastivědných a turistických. Pár obrázků je přeci jen trochu železničních najdete ve fotogalerii.

Naše vozy ve filmu

Naše zetky si zahrají v připravovaném seriálu České televize, který bude mimo jiné informovat o nelehkém životním osudu Židů. Pod nánosem téměř neodstranitelné patiny jsme jen stěží naše vozy mohli poznat...


Posun ve stanici Rosice nad Labem


Zetka s patinou při natáčení

První den prázdnin

Tradiční jízda našeho historického trolejbusu proběhla letos v sobotu 29.6.2013.

Další obrázky z akce najdete zde ve fotogalerii
 

Brigáda na M120.206

Poslední červnovou sobotu proběhla také první větší brigáda na motorovém vozu M120.206. Základním úkolem bylo zlikvidovat dřevěné ostění, které motoráček dostal když sloužil jako zahradní chatka. To se podařilo a skříň opět připomíná motorový vůz.

Další obrázky z akce najdete zde ve fotogalerii
 

Parní víkend 2013

Sedmý ročník Parního víkendu proběhl ve dnech 22. a 23.6.2013. Letos se sešlo poměrně zajímavé spektrum vystavovatelů, kterých bylo kolem deseti. I když sobota byla tradičně bohatší, přesto i v neděli bylo leccos zajímavého k vidění. V sobotu i v neděli se těšily největšímu zájmu dětí malé železnice, na kterých se bylo možno povozit. Spolek již vlastní několik metrů kolejiva parkové železničky a tak je ochota vystavovatelů přijet o trochu větší. Nezahálela ani maše zahradní železnička LGB. Po oba dny byl vystaven nádherně renovovaný užitkový automobil Praga Piccolo z roku 1928. Pozornost budila také pojízdná polní kuchyně či střídající se historické motocykly. Různých parních strojků či kotlů se opět sešlo na dvacet. Nechyběla loni poprvé představená výstava starých renovovaných tlakoměrů. Tradiční historické vlaky jezdily mezi Pardubicemi hl.n. a Slatiňany. Ve Slatiňanech v době pobytu historického motoráčku spolek zpřístupnil expozici v tamní vodárně. Poprvé se prezentovala všechna renovovaná nákladní vozidla spolku a jejich vlak včele s "věžákem" již měří úctyhodných 52 metrů. Celkově dle našich odhadů navštívilo parní víkend asi dva tisíce návštěvníků. Neušli jsme ani pozornosti médií, kdy v sobotu krátkou reportáž natočila Česká televize. Na ní se můžete podívat tady http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/232319-z-rosic-stoupa-dym-to-se-sjely-parni-stroje.

Další obrázky z akce najdete zde ve fotogalerii
 

Poděkování !

Děkujeme všem, kteří nám přispěli hlasem v rámci burzy filantropie. Jelikož jsme zvítězili a zaujali zajímavým projektem, podařilo se jednatelovi obhájit plných 33 tisíc na opravu vozu M120.206. Chcete-li někdo osobně pomoci, napište jednatelovi, který to celé organizuje. Na ilustrační fotce jsou uvedeni dárci, které naše snažení oslovilo.
Navíc dnešního dne nám neznámý německy hovořící občan přispěl ze svého částkou cca tisíc korun. I jemu děkujeme.

Trolejbus na Pernštýnskou noc

V pátek 7.86.2013 jsme vypravili Sanos na zvláštní linku na trase Dubina - střed města - Polabiny pro všechny zájemce v rámci Pernštýnské noci. Trolejbus jezdil až do půlnoci a snad aspoň někomu zkrátil cestu či jen tak udělal radost. Fotografie najdete v rubrice Akce 2013.

Škodovy do Musea

Dnes 8.6.2013 bylo jedním z cílu setkání automobilů značky Škoda naše Museum v Rosicích. Aspoň ilustrační foto najdete v rubrice Akce 2013, neb nebyl čas dojít udělat jedinou fotku.

Další novinka v Drážní archeologii

Další fotogalerií v rubrice Drážní archeologie jsou obrázky z vlečky do bývalých vojenských skladů v Chlumci nad Cidlinou. Fotogalerii najdete zde.

1.-2.6.2013 - Jízdy pro Aviatickou pouť

První červnový víkend jsme opět zajistili dopravu zájemců o letadla. Tentokráte mezi Pardubicemi a závodištěm. Ošklivé počasí nepřálo ani nám, ani programu na letišti. Přesto jsme převezli značné množství lidí zejména v sobotu.

Pár mokrých fotek najdete zde ve fotogalerii
 

 

29.5.2013 - Natáčení s ČT

Náš motorák M131.1133 se dnes zúčastnil natáčení dokumentu ČT "Ach ty vlečky". Pořad bude (jak název napovídá) o vlečkách a jejich (ne)podpoře od státu. Motorák se tak díky tomu projel po tzv. jižní spojovací koleji až na její úplný konec v místech dřívějšího předávacího kolejiště Nemošice (dnes z něj zbyla jen jedna kusá kolej). Půlhodinový pořad by se měl vysílat koncem června na ČT2.

Další fotografie najdete na našem profilu na Facebooku
(lze zobrazit i bez registrace na FB)
 

Vojenská vlečka do Bílku

Další novinkou v Drážní archeologii je Vlečka ACHP Chotěboř a vojenských skladů Bílek.

Pernštýnská noc

V rámci Pernštýnské noci vyjede do ulic náš kloubový historický trolejbus Škoda Sanos. Bude jezdit ve večerních hodinách z Polabin přes centrum města na Dubinu.

Odjezdy z konečných:
Polabiny: 18:48, 20:18, 21:48, 23:18, 00:06 (přes Stavařov do vozovny)
Dubina sever:  19:15 20:45 22:15 23:45

Muzejní noc

Informace a fotografie z muzejní noci jsou doplněny na stránku Akce 2013.

Info o víkendových akcích

Na stránce Akce 2013 jsou doplněné informace hned o třech akcích, které proběhly o víkendu 18. a 19. května.


Jednou z akcí byla i naše účast na jízdách na Plzeňsku

Podpořte náš projekt!

Hezký den všem,

prosím, podpořte náš projekt Záchrana a renovace skříně motorového vozu M120.206 na stránce http://www.nevladky.cz/cs/infosluzby/souteze/anketa/burza-filantropie-pardubice-2013/.

Je potřeba srolovat do poslední třetiny stránky, označit příspěvek, doplnit generované znaky a hlasovat. Celá akce vám zabere 1 minutu a pomůžete dobré věci. Prosím, šiřte a hlasujte. Třeba se to letos podaří.

Děkujeme všem!

Dvě nové vlečky v Drážní archeologii

Nejnovějšími přírůstky v drážní archeologii jsou dvě fotogalerie z Týniště nad Orlicí - jedná se o vlečku rozvodny a vlečku vojenských skladů.

Naše motoráky na Kopečkové pouti

V rámci 300. kopečkové pouti v Letohradě se zúčastnili akce v sobotu 11.5.2013 i naše motoráčky. Počasí vůbec nepřálo, ale snad se to aspoň někomu líbilo. Několik obrázků najdete v rubrice Akce 2013.

Již za několik dnů se zúčastní motoráček Karel dne 18. 5. 2013 akce Hamerník expres a 130 let provozu na místní dráze Rokycany - Mirošov - Nezvěstice. Zde se můžete podívat, jaké vlaky budou jezdit http://www.lokalkagroup.cz. Pořádá náš spřátelený spolek z Rokycan.

Aktualizace

Byla lehce aktualizovány stránky Členové spolku a Silniční přeprava železničních vozů. Přírůstkem do Drážní archeologie je fotogalerie aktuálního stavu vlečky bývalého cukrovaru ve Slatiňanech > najdete ji zde.

Jízda trolejbusu pro KPP

Dne 18.5. pojede náš historický trolejbus na akci Klubu přátel Pardubicka Putování za kostely - plán akce najdete zde.

Zahájení 13. sezóny


Hejtman Pardubického kraje JUDr. Martin Netolický s krajským radním Ing. Jaromírem Duškem v našem museu při slavnostním zahájení sezóny

Zahájení sezóny o víkendu 4. a 5. května 2013 bylo ve znamení vyloženě dubnového počasí. Exponáty i návštěvníci mohli se jak hřát na sluníčku, tak také dokonale promoknout. V pátek v rámci zahájení pro zvané hosty nás navštívil hejtman Pardubického kraje JUDr. Martin Netolický s Ing. Jaromírem Duškem. Nechyběli ani zástupci města Pardubice, ČD, a.s. či OŘ SŽDC, s.o. a mnozí další. Za jejich návštěvu i podporu děkujeme. A co se tedy dělo o víkendu? Jako každoročně v areálu Musea byl připraven doprovodný program, v rámci kterého se např. mohli malí zájemci povozit na malé železničce, či obdivovat parní kotel se strojem v chodu. Stabilní motor Slavia sice byl příležitostně nastartován, ale kvůli počasí nemohl z bezpečnostních důvodů osvětlovat prostor vchodu musea. Přeci jen elektřina a voda se rádi nemají. Zájem také budila železniča LGB nebo Wartburg 311 ze stáje našeho člena Pavla Bíška. Výstavu doplňovaly vystavená kolejová vozidla, kterých se po oba dva dny sešlo hned šest. Motoráčky jezdily na výlety do Slatiňan s možností prohlídky zdejší expozice. Okružní motoráček projel v sobotu trasu z Pardubic přes Moravany, Hrochův Týnec a Chrudim do Rosic. V neděli byl v plánu opačný okruh přes Přelouč, Choltice, Heřmanův Městec a Chrudim. Bohužel z důvodu špatného stavu tratě musel v úseku z H. Městce do Chrudimi jet autobus. Možná kvůli tomu a nebo pro nepříznivé počasí využilo tuto možnost jen osm zájemců. Také vozidla MHD byla k vidění. V sobotu jezdil trolejbus 353 v úseku Dubina – Třída Míru – Stavařov – Polabiny, zatímco v neděli letos poprvé vyjel po stejné trase Sanos č. 329. V rámci nadstandardní dobré spolupráce zajistil spojení středu města s Museem také historický autobus Škoda RTO ze stáje DPMP, a.s. Tak jen doufáme, že se všem u nás líbilo a přijdou i na další akce, kterých je letos pestrá nabídka.

Obrázky z akce najdete zde ve fotogalerii
 

Aktualizace v Drážní archeologii

- byla částečně aktualizována a přepracována sekce o pardubických vlečkách. Nově má vlastní stránku vlečka DOM Pardubice a zcela nově je na webu info o vlečce Desmontes Černá za Bory.
- dále je částečně aktualizovaná stránka o vlečkách ze stanice Kostěnice a nová stránka je věnovaná vojenské vlečce ze stanice Čermná nad Orlicí.

Aktualizace stránky Musea

Stránka o našem Museu je nově rozdělená na několik podstránek, úplně nová je pak stránka o drobných drážních stavbách, které prezentujeme u musea.

Aprílový trolejbus 2013

Informace o akci přidány na stránku "Z akcí roku 2013".

Příprava vozidel na novou sezónu

Jak se blíží další sezóna provozu našich historických vozidel, finišují také práce n jejich přípravě. Přinášíme dvě ilustrační fotografie z přípravy našich motoráčků v pardubickém depu ČD.

Novinka v Drážní archeologii

I trolejbusová dráha patří do naší drážní archeologie - po nedávno přidané fotogalerii zrušené zkušební trati Škody Ostrov (zde) přidáváme fotogalerii opuštěné trati k Lesnímu prameni v Mariánských Lázních - najdete ji zde.

Zde najdete návrh jízdního řádu pro letošní první akci na které se můžete svézt jedním z našich historických trolejbusů.

Drobný přírůstek v rubrice Drážní archeologie

Tím přírůstkem je stránka z několika fotografiemi ze zaniklé vlečky fy Liebig v Železném Brodě.

Novinka v našich sbírkách

Nejnovějším přírůstkem našeho spolku je torzo motorového vozu M120.206. I když v současnosti moc vozidlo nepřipomíná, stránka o něm je zařazena do rubriky Vozidla.
Stránku s informacemi o motoráku najdete zde.

Akce pro rok 2013

¨Na stránce Nejbližší akce jsou doplněné první plánované akce pro rok 2013. Prozatím se jedná především o tradiční akce pořádané již delší dobu, ovšem během roku budeme tento přehled dále doplňovat!
Na stránce Expozice Slatiňany jsou doplněny aktuální snímky z pokračující renovace.

DOPORUČUJEME V NAŠEM E-SHOPU:

Za výhodnou cenu 199 Kč si můžete pořídit kvalitní publikaci Kam za vlaky a vláčky.
V našem e-shopu ji najdete zde.
Více zboží na adrese www.pshzd.cz/obchodek

Zajímavou novinkou je kniha Pohádky pana přednosty s ilustracemi Cyrila Boudy.
V našem e-shopu ji najdete zde.
Více zboží na adrese www.pshzd.cz/obchodek

5.12.2012 - obrázky z Mikulášského trolejbusu

Informace a odkaz na fotografie z letošní jízdy Mikulášského trolejbusu doplněny na stránku Z akcí roku 2012.

24.11.2012 - Mikulášský vlak

Devatenáctý ročník mikulášského vlaku se konal v sobotu 24.11.2012 a jeho trasa byla tradiční z Pardubic přes Hradec Králové do Třebechovic a zpět. Ačkoliv bylo rezervací na plnou kapacitu míst, přišlo zájemců o cca 20 méně. Kdyby sdělili svou neúčast předem, mohli využít našich služeb další zájemci, kterých letos bylo na dva vlaky. Samotná akce se vydařila, čert i Mikuláš byli dokonalí. Tak doufejme, že se všem malým i velkým účastníkům výlet líbil. Atmosféru přibližuje několik fotografií v naší fotogalerii.

10.11.2012 - Okružní vlak

Dne 10.11.2012 jsme uspořádali výletní okružní vlak pro uzavřenou skupinu osob. Jelo se z Pardubic do Moravan, poté do Chrudimi, Rosic a Pardubic. Jako jeden z nemnoha vlaků jsme projížděli stanici Chrudim město, což je spíše raritou. Vezlo se na 140 osob, zejména dětí.

24 fotografií v galerii najdete zde
 

 

Nová galerie v Drážní archeologii

K zrušeným vlečkám ze stanice Stéblová je doplněna fotogalerie se stavem nyní neprovozované vlečky do panelárny Prefa (dnes Diton). Galerii najdete zde (foto Emppu).

Ukončení sezóny 2012

O víkendu 13. - 14.10.2012 jsme ukončili 12. sezónu našeho Musea rozšířeným doprovodným programem. V sobotu jsme zavedli pět párů tradičních vlaků na závodiště pod letitým názvem Na koníčky motoráčkem. Vzhledem k přeskupenému dostihovému dni a v návaznosti na vytížení tratě směr Chrudim jsme nemohli dokonale časově propojit jízdy vlaků s programem na závodišti, jak tomu bylo v předchozích letech. Snad příští rok to opět půjde. V Rosicích byl v provozu parní stroj pana Malinovského, stabilní motor Slavia v chodu či zahradní železnička LGB. Naposledy se letos také prezentovala souprava renovovaných historických vozů. V neděli byl program doplněn o několik jízd motoráčku mezi Pardubicemi a Rosicemi a dále historickým trolejbusem Sanos, který jezdil na trase Dubina - Polabiny. V letošní sezóně Museum shlédlo na šest tisíc návštěvníků. Tak doufáme, že se vše líbilo a již připravujeme některé novinky na sezónu další.

Několik dalších fotografií v rubrice Akce 2012

Oprava vozu Zm

Pardubický kraj v rámci grantového řízení přispěl na probíhající renovaci nákladního vozu Zm. Vůz bude již od příští sezóny k vidění u Musea v Rosicích n.L. Pardubickému kraji tímto děkujeme.
Zde najdete stránku vozu  Zm 1 - 54374 v rubrice Vozidla.

13.-14.10.2012 - Ukončení sezóny 2012

Kompletní leták stahujte zde.

6.10.2012 - Jízdy trolejbusů

V sobotu 6.10.2012 vyjel trolejbus 353 na vyhlídkovou jízdu v rámci Městských slavností a Sanos potom na objednanou akci pro Klub přátel Pardubicka.

Den železnice

Na stránce Z akcí 2012 je stručné info o proběhlém regionálním dní železnice.

15.9.2012 - Den industriální techniky

Informace o proběhlé akci najdete v rubrice Akce 2012.

Z oslav 130 let v Heřmanově Městci

Informace najdete v rubrice akce 2012

Další obrázky zde v galerii

Zajímavá videa z akce jsou zde
 

18.8.2012 - Malé setkání zahradních železnic

Druhé Setkání zahradních a modelových železnic se konalo v sobotu 18.8.2012 v areálu našeho Musea v Rosicích n.L. I když se naše akce nemohla rovnat s rodinnou poutí na závodišti, byla návštěvnost vzhledem k srpnovému horku obstojná. Sešlo se hned osm železniček v provozu a mnoho dalších modelů či maket, které byly jen vystaveny. Nechyběl ani jeden pár historických vlaků s motoráčkem Karel, který zároveň posloužil jako výstavní plocha pro drobné exponáty. V letošním roce jsme zkusili zajistit spojení s Museem historickým autobusem. Protože spolek zatím žádný vhodný stroj nevlastní, požádali jsme kolegy z Jihlavy, kteří se svým autobuskem Avia Ikarus 533 jezdili mezi Třídou Míru a Museem. Protože se akce líbila, uvažujeme o konání v obdobném termínu i v příštím roce.

Další fotografie zde ve fotogalerii
 

Aktualizace:

Na sobotní odpoledne 21.7.2012 připravil KPP ve spolupráci s námi opět výlet do historie a jak jinak než historickým trolejbusem. Tentokrát jsme se vydali hledat dosud existující stopy pánů z Pernštejna v Pardubicích a okolí. Trolejbus naprosto plný lidí tedy vyrazil do Bohdanče, kde tyto pány připomíná např. Opatovický kanál. Následovala jízda zpět do města, kde jen ve staré zástavbě a na zámku je památek nespočet. Ke všemu byl vždy zasvěcený výklad jak ze strany KPP, tak i od specializovaného průvodce - fotografie najdete na stránce Akce 2012.

Také na našich vozidlech se pomalinku pracuje. Probíhají dokončovací práce na M131.1116 "Bohouš". Tatra 111 také - sice hodně pomalu - ale přesto postupuje vpřed. Nyní se rozbíhají práce na záchranu naší zetky z roku 1899, která zatím není bohužel v té nejlepší kondici. Aby byla, tak na tom se bude po zbytek roku usilovně pracovat. Aktuální obrázky najdete na stránkách jednotlivých vozidel.

 

Změna v Drážní archeologii

Na stránce Drážní archeologie je nově vložena mapa s odkazy na jednotlivé lokality. Vložená mapa může v ojedinělých případech hlásit "Zablokování obsahu kvůli chybnému certifikátu", pokračujte ale klidně dál, na odstranění téhle chyby se pracuje.

Svatební vlak

Dne 6.7.2012 zavítal Karel do okolí Skutče a Hlinska v Čechách. Důvodem byl svatební vlak pro zvané hosty, pro který byl decentně svátečně ozdoben.

Novinka v e-shopu

Nejnovějším přírůstkem v našem e-shopu je brožura o historii tratě Přelouč - Vápenný Podol / Prachovice. I když je brožura připravena v rámci 130. výročí, které letos trať oslaví, její tet je koncipován nadčasově. Vydal Pardubický spolek historie železniční dopravy v červnu 2012. Detail zboží je zde.

 

2.7.2012 - Aktualizace Drážní archeologie

Na příslušnou stránku v sekci Drážní archeologie je doplněna Fotogalerie aktuálního stavu drážky na pile v Záboří nad Labem.

30.6.2012 - První den prázdnin

První den prázdnin v sobotu 30.6.2012 byl ve znamení velkého horka. Ačkoliv bylo město téměř vymetené, několik desítek lidí s námi jezdilo. Letošní trasa byla delší než jindy  - od vozovny přes Masarykovo náměstí na Bělehradskou, dále pak k nádraží, na Třídu Míru, Drážku a Dubinu a stejnou cestou zase zpět. Vůz za pět kol najezdil skoro 115 km.

Další novinka v drážní archeologii

Bývalé vlečky Explosia z železniční stanice Stéblová - fotogalerie stavu ze dne 26.6.2012. Stránka o vlečkách ze Stéblové je zde.

Z parního víkendu

Info a fotky z akce "Parní víkend" najdete na stránce Z akcí 2012.

Další novinka v drážní archeologii

Aktuální stav zrušené trati odb. Tasovice - Vápenný Podol (104 fotek).

Novinka v drážní archeologii

Velká fotogalerie nepoužívané vlečky Lampertice - Důl Jan Šverma.

Z posledních akcí (doplněno)

Na stránce Akce 2012 jsou doplněny informace a fotky z Muzejní noci a  dalších proběhlých akcí včetně jízdy do Klešic dne 16.6.2012.



Novinky v E-shopu

Nové publikace Historie silniční a poštovní dopravy v Železných horách I a II najdete v e-shopu. K nedávnému výročí 130 let trati Choceň - Litomyšl najdete v e-shopu publikaci a pamětní list.

Z akcí minulého víkendu

Na stránce Akce 2012 jsou doplněny informace a fotky z jízd pro Aviatickou pouť a z naší účasti na Dětském dni.


M131.1228 na vlečce letiště

"Medlešice 2012"

Tradiční jízda pro členy spolku a zvané hosty. Sice se akce jmenuje "Medlešice", ale stejně jako loni nejedeme do Medlešic, ale přes Chrudim do Heřmanova Městce, na zpáteční cestě potom bude přestávka na zastávce v Klešicích.

Jízdní řád pro případné fotografy: Pardubice 11.44, Rosice 11.48 - 12.55, Chrudim 13.10 - 13.20, Chrudim město 13.25 - 13.30, Heřmanův Městec 14.10
Heřmanův Městec 14.30, Klešice 14.35 - 17.40, Chrudim město 18.02 - 18.05, Chrudim 18.11 - 18.16, Rosice 18.32 - 18.41, Pardubice 18.45.

 

Novinky v drážní archeologii!

- Vlečky v areálu bývalého závodu TMS v Černé za Bory
- Nepoužívaná kolej k bývalé cihelně v Kutné Hoře

Akce z minulého týdne

Do rubriky Z akcí roku 2012 doplněno info o výletu motoráčkem pro mateřskou školku a jízdách pro TT víkend.


Děti z MŠ v Chrudimi


TT Víkend - M131.1228 ve Všestarech

Další fotky z oslav Choceň - Litomyšl

Do naší fotogalerie doplněno 98 fotografií od Martina Pelikána - foto najdete je zde.

Z oslav trati Choceň - Litomyšl

Naše motoráky se zúčastnily oslav trati do Litomyšle - info a foto najdete v rubrice Z akcí roku 2012.

Nově na webu

Na stránce Akce 2012 je doplněno info o jízdě trolejbusu 353 pro Klub přátel Pardubicka. Na stránce o vlečkách na chrudimských lokálkách je nově doplněno krátké info o stanici Holice (+ fotogalerie).

Sezóna zahájena

O víkendu 5. a 6. května 2012 se konala akce "Zahájení sezóny 2012" a setkala se s poměrně značným zájmem návštěvníků od dětí až po seniory. Tradičně vyjeli naše motoráčky do Slatiňan či na okruh po chrudimských lokálkách. Velmi nás překvapil zájem lidí z nácestných zastávek mezi Moravanami a Chrudimí, což nás utvrzuje v tom, abychom tyto vlaky pořádali i nadále. Ve Slatiňanech v době pobytu našich vlaků byla představena zdejší expozice včetně výkladu. U Musea kraloval zájmu všech bohatý doprovodný program. Od parních strojů pana Malinovského přes zahradní železničku LGB až po dvě železničky pro svezení dětí. Nechyběla ani prezentace nových exponátů - zejména motorového vozu pro údržbu trolejového vedení M131.2053, který po tyto dny posloužil jako prostor pro občerstvení návštěvníků. Doplňkový program v krajském městě zajišťovaly historické trolejbusy spolku, které po oba víkendové dny mezi Dubinou a Polabinami. Sobotní program byl zpestřen jízdou parního vlaku, který vypravili naši kolegové z Jaroměře a letos se do Rosic ještě několikráte podívá.

Další fotografie zde ve fotogalerii
 

Novinky v e-shopu

V našem internetovém obchůdku najdete novinky - Publikaci o 60 letech trolejbusů v Pardubicích, pamětní list k výročí a leporelo s našimi vozidly a dále 4 nové pohlednice.

 

28.4.2012 - Den otevřených dveří DPMP

Oba naše trolejbusy se zúčastnily Dne otevřených dveří Dopravního podniku města Pardubic a.s. Kromě trolejbusů jsme spolupracovali i na zajištění doprovodného programu.

Fotogalerie z Dne otevřených dveří zde
 

Výlet do historie

Na stránku Akce 2012 doplněn program jízdy pro Klub přátel Pardubicka dne 12.5.2012.

aprílový trolejbus 1.4.2012

Informace o první veřejné jízdě v roce 2012 najdete na stránce Akce 2012, fotografie pak v naší fotogalerii.

Naše rosické museum je na facebooku

Facebook by neměl dublovat tento web - spíš jej doplňovat: www.facebook.com/museum.rosice

Oblíbené omalovánky opět v nabídce!

Oblíbené trolejbusové omalovánky jsou opět v naší nabídce.

První zkouška trolejbusu 353 v roce 2012


V neděli 4.3.2012 proběhla první zkouška trolejbusu 353 v sezóně 2012 - foto v Polabinách pořídil Oldřich Čížek.

Fotogalerie vleček v Sadové

Stránka o vlečkách ve stanici Sadová rozšířena o odkaz na velkou fotogalerii stavu vleček v červenci roku 2011. Děkujeme autorovi - je jím Martin Knap.

7.2.2012

Na stránce Motorového vozu M131.2053 jsou doplněné srovnávací fotky z postupu prací na stanovištích.

29.1.2012

Na stránce Autojeřábu Tatra 111 je doplněna fotografie z postupu oprav.

Novinka v Drážní archeologii - v rubrice Drážní archeologie je doplněná nová stránka o vlečce pardubické elektrárny.

 

Novinky z let 2005-2009 najdete zde

Novinky z let 2010-2011 najdete zde

 


Máte nás rádi? Nakupujte na svých oblíbených e-shopech přes GIVT.cz. Část z vaší útraty půjde na naši podporu. Nestojí to nic navíc!

© PSHŽD, Na Staré poště 2865, 530 02 Pardubice, e-mail: pshzd@email.cz / 604 926 620
Kompletní kontakty na vedení spolku
Stránka Musea na Facebooku: www.facebook.com/museum.rosice
Zpět na titulní stránku