Novinky a aktuality - archiv 2005-2009

Hlavní stránka > Archiv aktualit > Novinky > 2005-2009

Novinky z let 2005-2009 najdete zde

Novinky z let 2010-2011 najdete zde

Novinky z let 2012-2013 najdete zde

Novinky z let 2014-2016 najdete zde

 

30.12.2009

V rubrice Drážní archeologie je doplněna stránka o Úzkokolejce v Liticích nad Orlicí. Fotky dodal Marek Stupka a kolega OČ.

29.12.2009 - Akce pro rok 2010

Na stránce "Nejbližší akce" uveřejňujeme předběžný seznam akcí pro rok 2010.
Ve fotogalerii jsou v rubrice Drážní archeologie doplněny fotky vleček ve stanici Chrudim město.

Sanos po roce opět v akci

V sobotu 5.12.2009 se akce "Mikulášský trolejbus" zúčastnil po střední opravě náš kloubový trolejbus Škoda - Sanos. Informace a foto najdete na stránce Akce roku 2009.

Akce spolku do konce roku

Poslední akcí spolku v letošním roce bude sobotní Modelářská burza dne 12. prosince 2009. Bude tradičně zaměřená především na železniční modely a věci kolem železnice. Proběhne jako vždy od 8.00 do 11.00 v pardubickém depu. Přístup je z ulice Na Staré poště (za podjezdem z Palachovy tř. vpravo po schodech a asi 50 m pěšky). Zde bude v doprodeji poslední zbytek Pamětních listů vydaných k výročí 150 let železnice z Pardubic do Liberce. Pro všechny zájemce jsou připraveny se slevou cca 40%.

Aktualizace v rubrice Drážní archeologie

Aktuální stav pozůstatků drážky na pile v Rokytnici v O. h. > viz fotogalerie.
Na stránku o trati Ostravice - Bílá doplněn odkaz na tv pořad o přehradě, Která trať zatopila.

27.7.2009 - aktualizace

Na stránce Z akcí roku 2009 jsou doplněny fotky a informace z akcí za poslední měsíc. Jednalo se především o Drezínový den o uplynulém víkendu o další akce.

Na sobotu 15. srpna 2009 chystáme oslavy 60. narozenin motoráčku M131.1133 zvaného Nataša. Podrobnosti o programu oslav, které proběhnou v Museu Rosice n.L. přineseme co nejdříve. Nebudou chybět ani zvláštní vlaky vedené tímto oslavencem do Slatiňan a zpět.
Na chystanou akci "Dovolená s Karlem" zůstávají ještě 4 místa volná, kdo má zájem, kontaktujte nás telefonicky nebo mailem. Vyřizuje jednatel.

9.7.2009 - Novinky v E-shopu i jinde

Nově jsou v nabídce knihy Česká nádraží díl 3 první část Česká nádraží díl 3 druhá část. Najdete je v našem obchůdku mezi novinkami. A pokud se Vám v e-shopu bude špatně zobrazovat čeština, tak bohužel o tom víme, ale zatím se nepodařilo tuto chybu pro některé kombinace prohlížečů a OS vychytat...

Aktuálně

V sobotu 27.6.2009 proběhla zvláštní jízda motoráčku M131.1228 + BDlm 6-2011 z Pardubic do České Skalice a zpět za nebývalého zájmu obecenstva. Účastníci akce se po příjezdu vydali pěšky si prohlédnout expozici v Babiččině údolí. Fotografie zachycuje průjezd zastávkou Semtín.

Aktualizovaná stránka o Detašované expozici Slatiňany.

Byla aktualizována stránka s informacemi o proběhlých akcích letošního roku, kam byly doplněny informace o Parním víkendu a výletu motoráku M131.1133 do Medlešic.

Dne 1.7.2009 vyjede v odpoledních hodinách do ulic historický trolejbus při akci "První den prázdnin".

Do přehledu akcí byly doplněny termíny modelářských burz na podzim roku.

Víkend plný akcí

Víkend od pátku pátého do neděle sedmého června byl plný akcí - informace a foto najdete na stránce Z akcí roku 2009.

Pernštýnská noc

V pátek 5.6.2009 se u příležitosti Pernštýnské noci konají jízdy trolejbusu 353 ve večerních hodinách po trase Dubina - třída Míru - Nádraží - Polabiny, točna - nám. Republiky - Dubina. Jízdní řád ke stažení zde.

V neděli 31.5.2009 se náš motorák Karel a vlekem Mirkem zúčastnili akce Posázavského pacifiku - den dětí v Bráníku. Pro poruchu partnerského motoráčku se na této akci objevila naše vozidla jen mimořádně. I přes některé technické obtíže snad udělal radost všem příchozím. Foto z akce přidáno na stránku Z akcí 2009.

MUZEJNÍ NOC

V letošním roce jsme se zapojili do festivalu muzejních nocí. Otevřeno bylo v pátek 15.5.2009 od sedmé hodiny večerní do půlnoci. Zájem návštěvníků nás mile překvapil. Prostor před Museem osvětloval stabilní motor Slavia s dynamem, v chodu byl ke spatření menší parní stroj a několik petrolejových lamp. V rámci této noci jsme společně s DPMP vyvětrali náš trolejbus 353, který vozil návštěvníky akce mezi Dubinou a Polabinami. Dopravu ze středu města do Rosic k Museu zajistil historický autobus ŠL 11 ochotně zapůjčený sportovci z Chvaletic. Premiéru měla také publikace ing. Ladislava Podivína s názvem Pardubické drážky a železniční pluk. Je nyní k dispozici v Museu a v přípravě je i slavnostní křest knihy doplněný projížďkami autobusem po zbytcích úzkokolejných drah v Pardubicích.

Muzejní noc - fotografie od Musea

Muzejní noc - fotografie z jízd vozidel MHD

 

11.5.2009

Nová stránka v rubrice Drážní archeologie pojednávající o zaniklé úzkokolejce z Chýnova do lomů Pacova a Kladrubská hora. Text a fotografie poslal Martin Kolář a vše najdete na této stránce.

Zahájení sezóny 2009 + nová vozidla PSHŽD

Zahájení sezóny 2009 proběhlo ve větším duchu, než jsme doposud prováděli. Akce samotná se setkala s velkým zájmem návštěvníků. Prostory Musea navštívilo během tří dnů něco přes dva tisíce návštěvníků. Protože probíhaly také oslavy 150 let tratě Pardubice - Liberec, prodloužili jsme tuto akci na tři dny. V pátek 1. května se rozjel tradiční okružní motorový vlak po Chrudimských lokálkách. V sobotu se motoráček vydal do Slatiňan a zpět a v neděli 3.5.09 zase do Jaroměře a zpět. U musea byla v provozu nejen naše zahradní železnice LGB, ale i další železnička, která dopravovala malé návštěvníky. Kolega Malinovský prezentoval v chodu svůj parní stroj. V provozu byl také renovovaný stabilní motor Slavia. Premiéru měl nízkostěnný nákladní vagón Np z roku 1921, na kterém 1.5. vystoupil Dechový orchestr města Hradec Králové ve dvou ucelených blocích. Místní ruch u musea ještě oživovaly provozní modely kamionů a po celé tři dny jezdil po Pardubicích historický trolejbus spolku č. 353. V pátek a sobotu byla možnost si nejen prohlédnout, ale také povozit historickými parními vlaky, které zajišťovali kolegové z Jaroměře.

Celé této akci předcházely více než dvouměsíční přípravy. Byla provedena renovace nízkostěnného vagónu, prováděly se opravy na motorových vozech a připravovaly se exponáty v Museu i jeho okolí. V interiéru střední části Musea byly provedeny nové nátěry. Všem členům a spolupracovníkům spolku za to patří veliké poděkování, že i přes osobní nepohodu a nepřízeň počasí to nevzdali a že se dílo podařilo.

O dvou našich nových vagónech se dočtete víc v rubrice Vozidla - vůz Np, vůz Zm.

FOTOGALERIE Z AKCE - TROLEJBUSY

FOTOGALERIE Z AKCE - VLAKY

 

22.2.2009

- tyto webové stránky včetně e-shopu a fotogalerie byly v minulých dnech přesunuty na nový server. Pokud najdete nějakou chybu či nefunkčnost, prosím dejte nám vědět!
- na stránku o našem Museu doplněn leták pro rok 2009
- na stránku Nejbližší akce doplněn odkaz na aktuální verzi smluvních podmínek pro účastníky námi pořádaných akcí

8.2.2009

Nová stránka v rubrice Drážní archeologie - Zrušená trať Skalsko-Chotětov.
Aktualizován přehled akcí.

16.1.2009

V našem e-shopu jsou dvě nové publikace o parních lokomotivách - Trojčité lokomotivy ČSD I a Lokomotivy řady 475.1. Obě tyto publikace budou v prodeji na naší nejbližší modelářské burze dne 31.1.2009.

9.1.2009

Zajímavá novinka v Drážní archeologii - schémata stanic a nákladišť na trati Borohrádek - Chrudim - Heřmanův Městec ve stavu z roku 1954 (najdete zde) a kompletní schéma trati Hrochův Týnec - Chrast u Chrudimi (najdete zde).


Malá ukázka - dnes již zaniklá stanice Rosice u Chrasti

26.12.2008

Přírůstek v Drážní archeologii - fotky Jana Fialy z procházky po opuštěném tělese trati Praha hl.n. - Vítkov.

13.12.2008 - akce plánované pro rok 2009

Na stránku Nejbližší akce byl dodán přehled plánovaných akcí spolku pro rok 2009. Prozatím se jedná o předběžný seznam, termíny ani nasazení vozidel není rozhodně definitivní!

7.12.2008

Na stránku Z akcí roku 2008 doplněny dvě ilustrační fotky z jízd Mikulášského trolejbusu.

28.11.2008

- na stránku Nejbližší akce je doplněn jízdní řád Mikulášského trolejbusu, který vyjede v sobotu 6.12.2008
- na stránku Z akcí roku 2008 doplněno krátké info o dnešní jízdě motoráčků pro zvané hosty
- na jednu z nejstarších stránek v Drážní archeologii - na stránku o vlečce do Hostačova jsou doplněny tři aktuální fotky z okolí přejezdu vlečky v obci Stupárovice.

17.11.2008

Dnes proběhla jízda pro skupinu turistů z KČT Mladá Boleslav - info a foto na stránce Akce 2008.
Na stránce přívěsného vozu BDlm je doplněno první foto po obnově laku, která proběhla v uplynulých týdnech.

29.10.2008 - Aktualizace E-Shopu

Novinky v nabídce našeho E-Shopu najdete zde.

22.10.2008 - novinka u Musea

O minulém víkendu jsme využili posledních hezkých dnů, abychom ještě do prvního sněhu stihli opravit a dodělat pár věcí u Musea. Po ukončení sezóny zůstal v budově Musea značný nepořádek, který bylo třeba uklidit. Dále se ukončila kompletace předvěsti, která pak byla plně funkční. Pokud bude na jaře čas, bude společně s návěstidlem doplněna drátovody a pákami k ovládání. Dále se renovoval rudlík a několik dalších drobných exponátů.
Protože i mezi "šotouši" jsou takoví, kteří si neváží práce druhých, po pár dnech už je na předvěsti roztřískané světlo. Evidentně zde byl učiněn pokus o odcizení skla, neboť zajišťující závlačky byly vyjmuty. Nechť se onen dotyčný třese, neboť je podle slov jistého kolegy zdokumentován a pokud se nepřihlásí sám, bude věc předána Policii.

Obrázky z brigády - ruku k dílu přiložili i někteří nečlenové spolku...

 

Informace a fotografie z akcí 9. - 12.10.2008

Informace a fotky najdete v rubrice Z akcí roku 2008. V neděli 12.10. se poprvé veřejnosti představil v novém laku náš motorový vůz M131.1133. Renovace nátěru byla provedena s podporou Pardubického kraje a Ministerstvo kultury ČR.

Akce v rámci podzimních městských slavností 10.-12.10.2008:

1) MUSEUM Rosice n. L. - stálá expozice historie železniční a městské dopravy v bývalé vodárně na nádraží Pardubice - Rosice n.l. bude otevřena 10., 11., 12. října 2008 (pátek - neděle) od 10 do 17 hod. Vstup zdarma. V neděli doprovodný program u musea.
2) Jízdy historického trolejbusu - v sobotu 11.10.2008 vyjede náš trolejbus 353 na zvláštní linku. Trasa Dubina, sever - třída Míru - Bělehradská - Polabiny, točna. Odjezdy z Dubiny: 10:20, 11:50, 13:20, 14:50, 16:15 do vozovny, odjezdy z Polabin točny: 11:20, 12:50, 14:20, 15:50. Vstupné dobrovolné, vybírá průvodčí. Neděle 12.10.2008 - posila linky 51 o jeden vůz; jízdné dle historického tarifu DPMP. Linku 51 provozuje DPMP,a.s.
3) Jízdy historických motoráčků - v neděli 12.10.2008 "Velká pardubická - na koníčky motoráčkem". Již 11. ročník. Jízdní řád vlaků - viz stránka Nejbližší akce


Definitivní podoba M131.1116 po obnově laku v srpnu 2008.
Akce proběhla za výrazné podpory ČSOB a.s.

18.9.2008 - aktuálně

Doplněn leták k akci Den železnice v Pardubicích.

14.9.2008 - aktuálně od našeho Musea

V pátek 12.9.08 probíhaly dokončovací práce na renovaci nátěru skříně Bohouše - pomníku motorového vozu M131.1116, na jehož opravu přispěla ČSOB. Odpoledne jsme u Musea zastihli dvě zajímavá vozidla. Nejprve to byl polský šestikolák vezoucí vlak wapek a poté rosickou stanicí "prohučela" jaroměřská 423.0145 na zvláštním vlaku jedoucím směr Chrudim.


M131.1116

ET22-079

423.0145

Moskviče...

31.8.2008 - OMLUVA

Omlouváme se všem, kteří v neděli 31.8.2008 čekali na historický kloubový trolejbus Sanos a nedočkali se jej. V průběhu jízd náhle a zcela neočekávaně došlo technické závadě na vzduchovém systému vozu, jehož oprava si vyžádá delší čas. Doufáme, že se nám poškozenou součást podaří opravit, neboť se již nevyrábí. Všem se ještě jednou omlouváme. Alespoň na dvou fotografiích přinášíme obrázky ze začátku dnešní akce:

25.8.2008

V neděli 31.8. vyjede náš trolejbus Sanos na akci Rozloučení s prázdninami. Trasa Dubina, sever - třída Míru - Bělehradská - Polabiny, točna. Odjezdy z Dubiny: 10:20, 11:50, 13:20, 14:50, 16:15 do vozovny, odjezdy z Polabin točny: 11:20, 12:50, 14:20, 15:50.

16.8.2008

Na stránku Nejbližší akce 2008 doplněny informace o nových akcích:
- o jízdě motorového vozu M131.1133 v pondělí 18.8.2008 do České Třebové
- o jízdě motorového vozu M131.1288 v sobotu 30.8.2008 do Hradce Králové
- u akce 100 let tratě Opočno - Dobruška 7.9.2008 doplněn jízdní řád vlaku Pardubice - Dobruška a zpět

10.8.2008

Dovolená s Natašou 2008 - informace o letošním ročníku motoráčkové dovolené jsou na stránce Akce roku 2008.

Expozice Slatiňany - v roce 2008 pokračuje renovace strojního zařízení. Za přispění grantu obce Slatiňany se nám podařilo nechat vyrobit repliku originálních vstupních dveří. Osazení dveří však vázne na zatím neexistujících litinových rámečcích pro skla. Jedná se tzv. průmyslové okno - malé skleněné tabulky usazené v litinové mřížce. Ta je pak usazena v dřevěné konstrukci dveří. Máte-li podobný artefakt k dispozici, prosíme o poskytnutí - viz kontakty. Fotografie stávajících dveří z 80. let a nově vyrobených dveří dřevěných jsou doplněné na stránku Expozice Slatiňany.

Museum Rosice nad Labem - připravujeme i v průběhu sezóny nové exponáty. Je to například předvěst vjezdového návěstidla, která bude během několika týdnů postavena za pomníkem motoráčku, nebo renovace nátěru motoráčku Bohouš (foto), která probíhá v těchto dnech, ale je odvislá od počasí. Oprava nátěru Bohouše je z části kryta z cíleného daru ČSOB, a.s. na podporu regionálních aktivit.

31.7.2008

Přírůstek v rubrice Drážní archeologie - po delší době nový příspěvek, tentokrát se jedná o zatopenou trať Černá v Pošumaví - Nová Pec.

21.7.2008

V sobotu 19.7.2008 jsme uspořádali Drezínový den, více informací najdete na stránce Akce roku 2008, fotografie z akce potom v naší fotogalerii.
Na stránce Připravované akce je zveřejněn jízdní řád akce "Dovolená s Natašou".

14.7.2008

Dnes byl převzat vůz M131.1228 Karel po opravě skříně a laku z firmy CZ LOKO Česká Třebová a převezen do Pardubic. Lak vypadá velmi dobře a doufáme, že bude opět minimálně dalších 15 let sloužit obdivovatelům staré techniky. Na tomto místě je třeba poděkovat Ministerstvu kultury ČR, Pardubickému kraji a firmě Konektel, neboť bez jejich finančního přispění by renovace nebyla možná.
Fotografie z první jízdy jsou doplněny na stránce M131.1228.

1.7.2008

Jsou doplněny termíny podzimních modelářských výměnných setkání a do naší fotogalerie další záběry z akce Rosický parní víkend.

25.6.2008

Ve dnech 21. a 22.6.2008 jsme uspořádali druhý ročník Rosického parního víkendu. Z řad spolku vystavoval exponáty pan Malinovský. Ostatní vystavovatelé byli přespolní od Prahy až po Hradec Králové. Na výstavě se sešlo celkem 29 různých parních strojů, stroječků a modelů. V sobotu byl program bohatší - jezdily dva modely parních lokomotiv na páru v prostoru před museem a v podvečerních hodinách došlo dokonce k malé železniční nehodě. V neděli exponátů ubylo, neboť někteří vystavovatelé nám odřekli svou účast několik hodin před akcí. Svůj půvab měla i Noc v museu, kdy nejen bylo otevřeno do jedné po půlnoci, ale navíc celý prostor osvětlovala vlastnoručně renovovaná tělesa napájená z generátoru, který poháněl stabilní motor Slavia. Kromě toho expozici dotvořovala souprava motorového vozu Nataša (M131.1133) a vozu Ztrc, ve kterém se předváděla dětem i dospělým zahradní železnička LGB. Ačkoliv v neděli již výrazně ubývalo sil pořadatelům, zejména kvůli panujícímu vedru, zájem návštěvníků neochaboval. Museum a venkovní expozici navštívilo za víkend celkem asi dva tisíce lidí.
Další fotografie z akce jsou ve fotogalerii.

16.6.2008

O právě proběhlém víkendu vyjely oba naše motorové vozy - Karel M131.1228 do Opočna a Nataša M131.1133 do Medlešic. Více informací a několik fotografií najdete na stránce Akce roku 2008.


Nataša v Medlešicích - neděle 15.6.2008

7.6.2008

Dnes - v sobotu 7.6.2008 jsme pro firmu Holcim zajistili již 4. ročník dopravy zvláštními vlaky na Den otevřených dveří. Olomoucká parní lokomotiva 464.202 jezdila bezvadně, náš motorák Karel se také projel a zkrátka nepřišla ani naše zetka. Při první cestě byla po střechu naplněná jízdními koly a kočárky. Vlaky povozily něco přes jeden tisíc lidí za celý den. Proběhly i další akce, informace jsou dodány na stránku Z akcí roku 2008 a do naší fotogalerie, například několik záběrů naší zahradní železnice, kterou jsme dnes prezentovali na dětském dni. Již ve čtvrtek 5.6.2008 jsme zajistili výlet asi stovky dětí z mateřské školky K Polabinám motoráčkem z Pardubic do Slatiňan (foto zde).

29.5.2008

Opravili jsme drobné chyby v našem Malém atlasu motorových vozů ČSD a ČD

20.5.2008 - Neželezniční akce v našem kalendáři

Do přehledu akcí byla doplněna akce neželezniční - v sobotu 13.9.2008 pořádá Moskvič klub Pardubice setkání přátel automobilů značky Moskvič. Zahájení akce proběhne u našeho Musea v Rosicích nad Labem.

8.5.2008 -  Upozornění: Museum

Upozorňujeme, že naše Museum bude v letní sezóně 2008 otevřeno jako každý rok pouze o sobotách, vždy mezi 10.00 a 17.00 hod. Bohužel není v našich silách personálně obsadit další otevírací dny.

4.5.2008

Včerejší akce "Zahájení sezóny 2008" je úspěšně za námi. Setkala se s velmi vysokým zájmem návštěvníků, naše Museum během jednoho dne navštívilo podle našich odhadů téměř tisíc návštěvníků. Kromě okružního motorového vlaku, na který navazoval autobusový výlet na zříceninu tvrze Svojšice, jezdily oba naše trolejbusy a k Museu zajížděl historický autobus Škoda 706 RTO Dopravního podniku města Pardubic. U musea byla v provozu nejen naše zahradní železnice LGB, ale i další železnička, které dopravovala malé návštěvníky. Kolega Malinovský prezentoval v chodu nejen svůj parní stroj, ale také nově zrenovovaný stabilní motor Slavia. Děkujeme všem kolegům a spolupracovníkům za pomoc při zajištění takto rozsáhlé akce.
V odpoledních hodinách potom naše trolejbusy spolu s vozidly DP plynule pokračovaly v jízdách u příležitosti akce v Lázních Bohdaneč. Fotografie z ranního i odpoledního programu najdete v naší galerii > Zahájení sezóny 2008. Rádi do galerie dodáme i další Vaše fotografie!

25.4.2008

Drobným přírůstkem do Drážní archeologie je zaniklé nákladiště Bítovany.

15.4.2008

V galerii drážní archeologie je nová stránka s několika obrázky z vlečky nikdy nezprovozněného cukrovaru Kopidlno.
Na webu trolejbus.cz budou dnes zveřejněny podrobné jízdní řády historických trolejbusů pro den 3.5.2008. Kromě dopoledního programu během našeho otevření Musea budou v provozu ten den odpoledne naše i podnikové trolejbusy na zvláštní spoje do Bohdanče u příležitosti výročí 100 let státní autobusové dopravy na našem území.

6.4.2008

Nová aktualita z návštěvy v expozici sdělovací a zabezpečovací techniky v Děčíně.
V nabídce našeho Musea jsou nově také cykloznámky a štítky na turistické hole. Na Museu probíhají intenzivní přípravy na novou sezónu, otevíráme již 3. května 2008!


Příprava Musea na sezónu

31.3.2008

Drobná aktualizace sekce Drážní archeologie - v galerii u stránky o drážce na Borkovických blatech dodáno 11 snímků aktuálního stavu, na hodně staré a hodně stručné stránce o Kralovicích doplněny 4 fotky aktuálního stavu opuštěného nádraží v Trojanech.

8.3.2008

• Předjaří je doba, kdy se nejen probouzejí zahrádky, ale také naše vozidla. O opravách trolejbusu 353 jsme již informovali. V minulých dnech také probíhala oprava spalovacího motoru u Nataši. Zde nás již několik let trápí podfukující hlavy. A tak musela nastat rozborka a zborka celého motoru. Po třech dnech práce se dílo zdařilo. Následovala pak úklidová brigáda, neboť olej a spojovací materiál byl doslova všude. Přikládáme dvě fotky pro ilustraci.
• V pátek 7.3.08 jsme v odpoledních hodinách pomohli kolegům z Brna a dotáhli jejich motorový vůz řady M262.0 z Pardubic do Jaroměře. Ačkoliv je dvaašedesátka pořádná zátěž, Karel si s ní hravě poradil.
• Připravujeme akci Aprílový trolejbus. V odpoledních hodinách bude projíždět středem města trolejbus 353 v trase Pardubičky - nádraží ČD a zpět. Odjezdy od nádraží budou v 14.45, 15.25, 16.05, 17.05 a 17.45. Odjezdy z Pardubiček k nádraží potom v 15.08, 15.48, 16.48, 17.28 a v 18.08 do vozovny. Vstupné je dobrovolné.


M131.1133 rozborka motoru

M131.1133 úklid po opravě motoru

M131.1228 při přepravě M262 do Jaroměře

24.2.2008

Od našeho čtenáře jsme dostali zajímavý přípěvek do Drážní archeologie. Ačkoliv jsme chtěli zveřejňovat především svoje vlastní průzkumy, pro zaniklou úzkokolejku na Borkovických blatech jsme udělali vyjímku.

20.2.2008

Další kolo brigády na trolejbus 353 proběhlo o minulém víkendu. Další informace na stránce Akce 2008.
Na stránku s naší nabídkou je doplněna možnost pořádání akcí v naší netradiční společenské místnosti v motorovém vozu M131.1116.

15.2.2008

Aktualizace webu
Motorové lokomotivy- nové knihy v našem obchůdku - viz Novinky v e-shopu, upozorňujeme především na knihu Motorové lokomotivy na úzkorozchodných tratích ČSD.
- na titulní stránce je nová aktualita
- aktualizována stránka o našem Museu, přidán leták pro rok 2008
- Expozice Slatiňany - ačkoliv to vypadá, že ruch zcela utichl, je to jen zdání. Pomalu se pracuje na renovaci strojního zařízení, tedy parního stroje a výzbroje kotle. Na stránce expozice můžete spatřit, jak tyto renovované věci vyhlížejí.

Smutná zpráva

V neděli 3. února nás navždy opustil dlouholetý příznivec a později také člen spolku Franta Dušek. Spolu s kolegou jednatelem jsme Frantu znali vlastně od dětství, oba dokonce dříve, než jsme se znali navzájem. O Frantovi, o radioamatéřině - jeho hlavním koníčku a o jeho rozhodně nijak jednoduchém životě si můžete přečíst na této stránce. Myslím, že další slova jsou zbytečná....

Dvě nové akce pro rok 2008

Do přehledu akcí roku 2008 doplněny dvě nové akce! V sobotu 7. června to budou již skoro tradiční jízdy pro Holcim Prachovice, letos s lokomotivou 434.2186. Čtvrt roku na to, v neděli 7. září by se měl motorák M131.1228 účastnit jízd při oslavách 100 let tratě Opočno - Dobruška.

13.1.2008

První akce v novém roce již proběhly. Tento víkend to byla brigáda na opravách trolejbusu 353, již o týden dříve pak brigáda na Museu v Rosicích nad Labem, a proto byla již spuštěna nová stránka Z akcí roku 2008. Novinkou u Musea se pro letošní sezónu stává věc veskrze praktická - chemické WC, maskované ovšem do dřevěné budky:


Nové WC vedle dveří do skládku Musea.

30.12.2007

Po nějakém čase je doplněna sekce Drážní archeologie. Jsou doplněny informace a fotky, na které se v průběhu roku trochu zapomnělo - jedná se o Zaniklou vlečku Gigant Smiřice a Fotografie z nádraží Glucholazy.

25.12.2007 - PF 2008


kliknutím se otevře plná velikost

21.12.2007 - Silvestr v trolejbusu letos opět nebude

Upozornění - akce "Silvestr v trolejbusu" se letos nekoná pro pracovní, rodinné i jiné vytížení členstva spolku.

16.12.2007 - Akce pro rok 2008

Uveřejňujeme plán prozatím připravovaných akcí našeho spolku pro rok 2008 - najdete jej zde. Všechny termíny a akce jsou prozatím bez záruky a v přípravě!

10.12.2007

Jedno foto z letošní víceméně zkušební akce "Mikulášský trolejbus":

Náš trolejbus byl i v TV Nova - odkaz do archivu (je v druhé půlce příspěvku)

3.12.2007

Ve středu 5.prosince odpoledne vyjede do ulic města historický Mikulášský trolejbus (Škoda - Sanos č. 329). Od cca 16 do 18 hod bude projíždět střídavě středem města. Nástup bude pouze předními dveřmi a výstup zadními dveřmi. Po zaplacení symbolického vstupného (10,-Kč za každou osobu) se budete  mít možnost nejen povozit, ale také děti obdrží od Mikuláše malou pozornost. Změna programu vyhrazena.

26.11.2007

Omlouváme se za poruchu serveru a nedostupnost těchto stránek od soboty 24.11. až do pondělí 26.11.2007.

V sobotu 24.11.2007 se konala již 15. Mikulášská jízda našich motoráčků do Třebechovic. Informace a foto najdete na stránce Akce 2007.

Aktualizována stránka o vleku B40 (odkaz na foto z přesunu).

16.11.2007

Zajímavá fotka z provozu na zrušené vlečce do Hostačova je doplněna na odpovídající stránku v Drážní archeologii.
Nová stránka v Archeologii - vlečka do Poličských strojíren.

10.11.2007

Pro přátele z DDM Praha jsme v úzké spolupráci s DKV Česká Třebová zajistili exkurzi do tamního železničního uzlu. Z osobního nádraží nás vezl motoráček 820 089 (M240.0089) po koleji č. 100 do vjezdového nádraží. Odtud cesta vedla přes svážný pahrbek, kde přítomní mohli pozorovat rozposunování jednoho vlaku. Následovala exkurze na ústřední stanoviště výpravčích a potom prohlídka depa. Zejména je třeba poděkovat p. Jaroslavu Žáčkovi z DKV ČT, který se obětavě celé výpravě po celou dobu věnoval a odpovídal i na ty nejvšetečnější otázky.
Fotografie z akce najdete zde ve fotogalerii .

Foto z akce

5.11.2007

Novinky v našem e-shopu - jednoduché vystřihovánky a kalendářík pro rok 2008 > Novinky zde.

28.10.2007

Ve všední den 24.10.2007 jsme uspořádali výlet do Brandýsa n.Orl. a Chocně pro děti ze ZŠ Studánka. Dvě fotografie přináší M131.1228 a BDlm 6-2011 v Chocni odpoledne.

23.10.2007

Možná jste si nevšimli, možná ano - na našich stránkách přibyla vždy dole reklama Google, Nečekáme od toho žádné zbohatnutí, ale pokud se jednou něco opravdu vydělá, peníze investujeme do našich aktivit.
Je lehce aktualizovaná stránka Vaše pomoc, neboli přehled těch, kteří nás podporují. Rádi tam připíšeme i Vás, info o možnostech podpory spolku tam najdete také.
Nějak samovolně nám vzniká automobilně-moskvičová sekce. Už jich máme celkem sedm. Víc informace na webu www.trolebus.cz/auta.

18.10.2007 - Sezóna Musea ukončena

Akce - upozornění: Mikulášský vlak do Třebechovic je už plně obsazen!

Ve dnech 12. až 14.10.2007 jsme ukončili sezónu v našem Museu Rosice n.L. A bylo toho poměrně dost k vidění. V pátek byl běžný otevírací den, ale již od soboty byla rozložena zahradní železnice LGB ve venkovní expozici, byly k vidění parní stroje pana Malinovského, jezdily historické trolejbusy 353 a 329 po Pardubicích. Také u musea se prezentovala malá kolekce automobilů moskvič vyráběných v SSSR v sedmdesátých letech minulého století a doplněná vozem zn. Barkas.
V neděli se aktivity ještě rozrostly o jízdy motoráčků M131.1133+M131.1228 na tradičním pendlu mezi hlavním nádražím a závodištěm. Takto pořádaná Velká pardubická - na koníčky motoráčkem se konala už po desáté. Dále se v neděli prezentovali modely kamionů pana Slavíka a také nechyběli rosičtí hasiči se svou stále perfektně provozní erenou. Jen za tento víkend jsme napočítali v museu přes pět stovek návštěvníků, zhruba to samé množství se svezlo trolejbusy a motoráčky jelo dokonce kolem 750 osob. Všem, kteří nám pomáhali, děkujeme.
Pár obrázků najdete ve fotogalerii.
Museum mimo sezónu bude otevřeno na požádání a domluvě. Vstupné je stanoveno na 10,-Kč za osobu bez rozlišení (minimálně však 100,-Kč). Jen na okraj upozorňujeme, že nejsme k dispozici vždy, neboť všichni chodíme do zaměstnání a museum zajišťujeme ve volném čase. Kromě toho musíme také opravovat vozidla, budovu musea a exponáty. Pokud nám chcete pomoci fyzickou prací, náhradními díly nebo finančně, kontaktujte nás. Rádi vás uvítáme.

3.10.2007

Prodloužená otevírací doba Musea
Vzhledem k tomu,, že se blíží konec sezóny Musea Rosice n.L. přichystali jsme pro návštěvníky prodlouženou otevírací dobu. Navíc bude otevřeno už tuto neděli 7.10.2007 v obvyklém čase a dále již v avizované dny 12. až 14.10.2007.

Blíží se tradiční (Před)mikulášská jízda 24.11.2007
Vzhledem k problematickému průjezdu přes Holice (jede moc vlaků a museli bychom stát cca hodinu v Borohrádku) se pojede zpět do Pardubic opět přes Hradec králové. Náš motorový mikulášský spěšný vlak má odjezd z Pardubic v 8.45 a odjezd z Třebechovic ve 13.45 hod. Program bude tradiční, v Třebechovicích je otevřeno muzeum betlémů a na náměstí se koná  Kateřinský jarmark. Vstupné do našeho vláčku je 145,- Kč, je v ceně kromě jízdy vláčkem tam a zpět také čert, Mikuláš a nějaká ta nadílka pro děti. Souprava pojede v tradiční sestavě M131.1228+BDlm+M131.1133.
Hlaste se co nejdříve, abyste si včas rezervovali místo k sezení.

V neděli 30. září 2007 jsme jako spolek zorganizovali zvláštní narozeninový vlak z Prahy do Lužné u Rakovníka a po okolních tratích. Protože vozit naše motoráčky z Pardubic by akci zbytečně prodražilo, vypomohli jsme si partnerským motorákem M131.1386, o který vzorně pečuje Lokálka Group Rokycany. Vlak ve složení motorák + přípojný vůz CDFlm najezdil skoro 200 km bez nejmenších problémů a závad. Za významnou pomoc partnerům z Rokycan děkujeme a doufáme, že úspěšná spolupráce trvající již několik let bude dále rozvíjena. Pro ilustraci několik málo fotografií - zde ve fotogalerii.

30.9.2007

Den železnice je za námi - pár fotek a info je zde.

23.9.2007

DEN ŽELEZNICE V PARDUBICÍCH

Oslavy Dne železnice jsou naplánovány na 29. září 2007 v době od 8 do 17 hod. V železniční stanici Pardubice hl. n. se můžete například zúčastnit prohlídky ústředního stavědla s odborným výkladem (v 10.00, 11.00, 12.30, 14.00 a 15.00 h). Kromě tradiční jízdy na hnacím vozidle "Adéla" se můžete těšit na populární výstavu modelových kolejišť H0, TT, N včetně provozních exponátů (otevřena bude i v neděli 30. září od 9.00 do 16.00). Ze železniční stanice Pardubice hl. n. budou vypraveny zvláštní vlaky (M131.1228) do stanice Pardubice Rosice nad Labem (a zpět), kde bude možné navštívit expozici historie železnice a MHD v bývalé vodárně a zahradní železnici.
Jak oslaví Den železnice v železničních stanicích Choceň a Přelouč? Zájemci zde budou moci zhlédnout řízení provozu moderním zabezpečovacím zařízením s odborným výkladem, a to v 10.00, 11.00 a 12.30 hodin.Na tento den platí sleva SONE + až pro pět cestujících bez ohledu na věk.
Více informací na plakátech v odbavovací hale žst. Pardubice hl.n.

11.9.2007

Na stránce Akce je zveřejněn jízdní řád zvláštních vlaků Pardubice - Rosice nad Labem dne 29.9.2007 při příležitosti dne železnice. V provozu bude motorový vůz M131.1228. Jedná se o akci ČD, vlaky pojedou zdarma. Využijte je k návštěvě našeho Musea v Rosicích nad Labem!

9.9.2007

V sobotu 8. září jsme se aktivně zúčastnili oslav 150 let od příjezdu prvního vlaku do Hradce Králové. Akci pořádali kolegové z Jaroměře. My jsme zajistili zvláštní vlak z Pardubic do Hradce Králové a zpět. Kromě toho Nataša (M131.1133) jezdila celý den mezi nádražím a expozicí muzea sdělovací a zabezpečovací techniky. Čtyři obrázky z akce zde.
Další obrázky z akce najdete například na serveru vlaky.net.

8.9.2007

Termíny podzimních setkání železničních modelářů jsou již závazné - sejdeme se 27.10. a  8.12.2007 v obvyklých prostorách. Pro nové zájemce je bližší info zde.

V naší fotogalerii jsou doplněny fotky aktuálního stavu areálu a bývalé vlečky do areálu železničního vojska v Pardubicích.

1.9.2007

Aktualizován přehled akcí - Motorový vůz M131.1133 pojede 8.9. na akci do Hradce Králové, dne 29.9. bude v provozu u příležitosti Dne železnice a konečně oba motoráky pojedou 14.10. kyvadlovou dopravu Pardubice - Rosice - Závodiště při příležitosti Ukončení sezóny v Museu a Velké Pardubické..

31.8.2007

Na poslední chvíli: naše trolejbusy vyjedou v sobotu 1. září odpoledne u příležitosti 110 let Léčebných lázní Bohdaneč. Jízdní řád ve formátu PDF zde.

Po delší době malý doplněk v rubrice Drážní archeologie - aktuální stav zastávky Otovice zast..

150 let železnice v Hradci Králové dne 8. září 2007 - leták s programem a jízdním řádem vlaků zde > 150 let železnice HK (pdf).

15.8.2007 - SMUTNÁ ZPRÁVA

Právě jsem se dozvěděli, že nás navždy opustil Tonda Hampejs, velký příznivec našeho spolku a odborník na železniční uniformy, zejména na čepice k nim. Dobrá duše, která k nám do Musea zavítala v uniformě c.k. inspektora ještě na Drezínový den 21.7.2007. Poslední rozloučení se koná dne 21. srpna ve 13 hodin v krematoriu města Česká Třebová.

Přidáváme jednu prosbu:
Toníkovým posledním přáním bylo, abychom ho na jeho poslední cestě doprovodili v uniformách. Prosím všechny, kteří se dostaví historických nebo i současných železničářských stejnokrojích aby mi tuto skutečnost oznámili z důvodu zajištění černých pásek. Dále Vás naléhavě žádám o rozšíření této zprávy, neboť Anton měl velké množství kamarádů, které jsme potkávali na nejrůznějších akcích a jejichž jména mnohdy ani neznám. Přikládám oznámení, které je možné vytisknout a vyvěsit.
Díky Marek Říha -
mari.vsphz@centrum.cz.
 

12.8.2007

První obrázky a informace z letošní dovolené s motoráčkem jsou zde. Povídání o akci najdete na stránce Akce 2007 a Fotogalerie z akce je zde.


Náš vagón na podvalnících na úzkokolejce v Albeři.

2.8.2007

Byly zahájeny práce na opravě našeho vleku B40. Několik obrázků je na stránce vozidla - jak je vidět na ukázce, místy je potřeba velice kreativní přístup karosáře :)))

Po delší době doplněna aktualitka - z výletu páně jednatele a jeho lepší polovičky

22.7.2007

Včera proběhla úspěšně akce "Drezínový den" - informace a fotky zde.

Je aktualizována stránka o expozici ve Slatiňanech.

1.7.2007

Fotogalerie z parního víkendu byla ještě jednou (a to již naposledy) rozšířena. Tentokrát i obrázky od předsedy a webmastera. Celkově už dosáhl počet fotografií v naší fotogalerii čísla 1652!

28.6.2007

Několik dalších obrázků (od kolegy jednatele) z Parního víkendu je doplněno do Fotogalerie. K mání je i jedno krátké video - na youtube.com.

25.6.2007

První obrázky z Parního víkendu u Musea v Rosicích najdete ve Fotogalerii. Prozatím je v galerii 33 obrázků kolegy PB.

18.6.2007

V sobotu 16.6.2007 jsme se aktivně podíleli na oslavách 110 let tratě Svitavy - Polička - Žďárec u Skutče. Tuto akci organizovaly ČD, my jsme pouze provozovali zahradní železnici LGB a na některé vlaky byl nasazen Karel s vlečným vozem. Několik obrázků přibližuje vlastní dění v Poličce - jsou ve fotogalerii.

Kromě mašinek a trolejbusů mají někteří naši členové rádi také stará auta. Například Moskviče.

11.6.2007

Čtyři obrázky z výjezdní porady PSHŽD s občerstvením do Medlešic najdete zde.

1.6.2007

Zajímavé dokumenty týkající se rušení železniční tratě do Vysokého Veselí jsou přidány do příslušné galerie.

28.5.2007

Na stránku o akcích doplněny informace a fotky o akcích v sobotu 26.5.2007 - bylo jich požehnaně. Informace a foto zde.

26.5.2007

Na stránku o proběhlých akcích roku 2007 doplněno info z Bambiriády Chrudim.
Na den parního stroje u našeho Musea dne 23.6. plynule navazuje Noc v Museu od 19. hodin. Den parního stroje následně pokračuje i v neděli 24.6.2007.

24.5.2007

Do galerie k Akci Holcim Prachovice doplněno dalších 27 snímků - autor Martin Pelikán.

20.5.2007

V sobotu 19.5. náš spolek zajišťoval pro Holcim Prachovice jízdy zvláštních vlaků. Vzhledem k několikerému přeložení termínu byl problém zajistit provozní parní lokomotivu. Naštěstí nám ochotně vypomohli kolegové z depa Olomouc. A tak jejich nádherný stroj 464.202 se podíval asi poprvé ve své historii na trať do Heřmanova Městce. Vlaky, zejména ty dopolední, byly velmi přeplněny zájemci o svezení. I naše zetka vybavená stojany na jízdní kola nezahálela a její obsluha se měla co otáčet. Motorový vůz Karel (M131.1228) pouze jízdu tohoto parního vlaku doplňoval. Přinášíme pár obrázků z této akce.

13.5.2007

Den otevřených dveří je za námi, další akce před námi - již tento víkend, v sobotu 19.5.2007 vyjedou zvláštní vlaky pro Holcim Prachovice. Podrobnosti na stránce Akce!
Ve fotogalerii doplněny fotografie z DOD Dopravního podniku města Pardubic.
Dále jsou doplněny další obrázky ze zrušené trati do Vysokého Veselí.
Nově přidané jsou i tři pohlednice od Jana Pleskota jsou v rubrice Staré Pardubice.

8.5.2007

V sobotu 12.5.2007 pořádá Dopravní podnik Pardubice den otevřených dveří. Při této příležitosti budou v provozu zvláštní autobusové a trolejbusové spoje (detaily zde).
Doplněno na web:
Několik aktuálních snímků ze zrušené tratě Smidary - Vysoké Veselí najdete v naší fotogalerii.
Zmínka o spolku v časopisu Týden > ukázka zde.

6.5.2007

Část vozidel účastnících se akce

Velká akce - zahájení sezóny našeho Musea v Rosicích nad Labem je úspěšně za námi. Informace a odkaz na fotodokumentaci na straně Akce 2007.

21.4.2007

Práce na Museu finišují - pro návštěvníky chystá naše Museum opět několik nových exponátů v nepatrně odlišném uspořádání expozice. Protože nás trápí vlhkost pronikající zdí od silnice, bylo nutností provést některé asanační zednické práce. Navíc si budou moci návštěvníci prohlédnout zajímavou výstavu předpisů z doby 1935 - 1945. Foto z příprav v rubrice Akce 2007.

V přípravě je akce na sobotu 19.5.2007, kdy bychom měli opět vyjet do Prachovic z parní lokomotivou. Orientační návrh jízdního řádu přiložen. Pokud jednání dopadnou dobře, měla by být nasazena souprava 3 vozů Rybák v čele s lokomotivou 464.202.

Kromě Musea začaly také práce na renovaci vlečného vozu B40. PO náročné demontáži kol nyní probíhá kontrola ložisek a prohlídka brzdového systému. Po těchto pracích bude vůz převezen do karosářské dílny, kde se podrobí odborné opravě již velmi zkorodované skříně. 2 x foto na stránce vozidla.

18.4.2007

Zájemci, kteří se chtějí podívat na Sraz historických autobusů v Lešanech dne 26.5.2007 mohou využít nabídku autobusu GFI - cestou bude možný i nástup v Pardubicích. Podrobnosti na webu www.gfibus.cz.

10.4.2007

V rubrice akce je doplněn předběžný seznam jízd motoráku M131.1228 pro akci Veliny - hlavní nádraží 2007 dne 26.5.2007.
Dále jsou zveřejněné jízdní řády pro Zahájení sezóny MUSEA Rosice n.L.. Vše najdete také v letáčku (pdf).

5.4.2007

Novým přírůstkem v naší fotogalerii je 10 záběrů Pardubic na starých pohlednicích. Poslal nám jen pan Jan Pleskot, galerie je zde.

4.4.2007

Pracuje se na finální podobě jízdních řádů našich trolejbusů při Zahájení sezóny v našem Museu v Rosicích. Akce bude rozšířena ještě o účast autobusu Škoda 706 RTO, který by měl zajistit spojení Musea a centra města. Sledujte rubriku Akce!


O autobusu více na http://www.gfibus.cz/.

1.4.2007

První letošní veřejná akce trolejbusu 353 proběhla k plné spokojenosti - tři obrázky najdete zde > Akce 2007 - Apríl

27.3.2007

V našem Museu v Rosicích nad Labem bude v letošní sezóně nově také karta pro hru Cesty ke hvězdám, kterou pořádá KČT. Náhledy přední i zadní strany karty:

26.3.2007

Aktualizován přehled akcí. Nejbližší akce - jízda trolejbusu 353 (případně 329) dne 1.4.2007.

24.3.2007 - Brigáda v expozici Slatiňany

Přátelé,
tuto sobotu 24. března 2007 brigáda ve Slatiňanech. Vítána každá ruka i nečlena spolku. Žádné odborné práce, jen úklid.
Odjezd z Pardubic rychlíkem č. 889 v 7.09 hod. nebo individuálně autem a podobně. Začátek brigády po dojezdu rychlíku do Slatiňan. Když mákneme, je to za dopoledne uklizený. Přijďte v hojné míře popř. pozvěte i kamarády.

17.3.2007 - II. vydání epochální brožury

V našem e-shopu je konečně možné objednat si druhé, aktualizované vydání brožury "Z historie tramvají v Pardubicích". Odkaz na novinky v e-shopu.

13.3.2007 - Úprava v e-shopu

V našem malém e-shopu jsou nyní doplněny funkce "Novinka" a "Doprodej". Jako doprodej jsou označené položky, u kterých máme poslední jednotlivé kusy, proto neváhejte s nákupem! Odkaz na doprodej.

10.3.2007 - Nové položky v e-shopu

Přímý vstup do e-shopu zde.

Dále je na stránce o Museu v Rosicích doplněn text o historii této budovy. Na stránce o vlečkách v Pardubicích je pár nových obrázků z vleček Elektroúseku a Kávovin.

4.3.2007

Na web je doplněná stránka se základními informacemi o detašované expozici našeho Musea ve vodárně v žst. Slatiňany.
Na úvodní stránce níže je nová foto-aktualita.

2.3.2007

Nevybrali jste si mezi našimi akcemi tu  podle svých představ?
Uskutečněte svou vlastní - více na stránce "Nabízíme"!

1.3.2007

Provedeny drobné změny v navigaci. Do centrální galerie PSHŽD přidáno cca 350 fotografií ze starého fotoarchivu na pshzd.xf.cz. Najdete je především v kategorii železnice a Drážní archeologie.

28.2.2007

Do nové podoby je už převeden i Atlas motorových vozů.

27.2.2007

Větší část webu dostala novou grafickou podobu. Předělány zatím nejsou články v rubrice Drážní archeologie, v Atlasu motorových vozů a Archív aktualit. Funkční však tyto stránky jsou.
Podoba stránek se bude ještě průběžně dolaďovat.

Aktualizována stránka Akce.

24.2.2007

Do fotogalerie doplněny archivní fotografie ze starých akcí - Ze Skalska 1996 a směs ze starších akcí do roku 1995.

23.2.2007

Doplněn leták Musea pro rok 2007.

18.2.2007

Na stránce o Museu Rosice nad Labem zvýrazněny návštěvní dny pro rok 2007. Plánované akce pro rok 2007 najdete na stránce Akce 2007. O akcích MHD najdete informace na webu www.trolejbus.cz.

16.2.2007

Na stránce o Akcích pro rok 2007 je zveřejněn program akcí při zahájení sezóny 5. května 2007 včetně předběžného jízdního řádů zvláštních vlaků.

 

Archiv rubriky Novinky z hlavní stránky - 2006

22.12.2006 - SILVESTR V SANOSU LETOS NEBUDE
Dnes jsme zjistili závadu na zadním trakčním motoru, který nedovoluje bezpečný provoz trolejbusu Sanos č. 329. Omlouváme se, ale silvestrovské ježdění musíme odvolat. Závada bude vyžadovat značnou finanční sumu na její odstranění, kterou nemáme a asi ani nebudeme mít v dohledné době k dispozici.

16.12.2006
Do Drážní archeologie doplněno pár fotek z Kojic - z tamních pozůstatků původní trati kolem Labe.

15.12.2006
Jsou vyhlášeny termíny Výměnných modelářských setkání pro první pololetí roku 2007 - více na stránce Výměnná setkání.

3.12.2006
Předmikulášská trolejbusová jízda - info a foto na webu www.trolejbus.cz.

25.11.2006
Na stránku o spolku doplněn formulář přihlášky nového člena > rubrika ke stažení.
Přidána první fotogalerie z dnešní předmikulášské jízdy.

19.11.2006
Motorák M131.1133 je v péči členů spolku (především kolegy jednatele) už dvacet let! Na stránce motoráku v rubrice Vozidla je doplněno pár snímků - motorák se za ta léta podíval i na místa, kam už dnes koleje nevedou - například do Chrasti u Chrudimi města a nebo na vlečku bývalého železničního vojska v Pardubicích.

18.11.2006
K akcím našeho spolku do konce roku 2006 - (Před)Mikulášská jízda do Třebechovic 25. listopadu je již zcela vyprodaná - na případná volná místa se informujte telefonicky den před odjezdem u jednatele na 604 926 620.
Do kalendáře ještě přibyla jedna jízda trolejbusová - objednaný Mikulášský trolejbus dne 1. prosince. Pojede Sanos 329 a je to akce na objednávku, tedy neveřejná.

13.11.2006
Po delší době jsme doplnili nějaké archívní fotky - na stránce o vlečce TMS je čmelák v roce 1989, stejně tak v roce 1989 je focená rosnička na vlečce lihovaru. Dále je to jedna netradiční fotka tělesa zrušené vlečky na Gigant před cca dvaceti lety a nakonec jeden z nejstarších záběrů nastartovaného motoráku M131.1133 už jako historického - Dobruška 1988 - dle autora je na fotce Nataša doslova "pěkně vohulená" :))

9.11.2006
Nabídka našeho internetového obchůdku rozšířena o knihu Nákladní lokomotivy V.. Připomínáme našemu drahému členstvu, že výroční schůze se koná v pátek 24. listopadu od 15.30 v obvyklých prostorách depa. Svoji účast nebo neúčast potvrďte jednateli, abychom mohli objednat dostatek občerstvení.

1.11.2006
Po delší době přinášíme novou aktualitu. Do rubriky vozidla PSHŽD doplněn konečně i Wartburg.

27.10.2006
Ve středu 25.10.2006 se náš nejnovější přírůstek - nákladní vůz Ztrc poprvé zúčastnil akce - spolu s M131.1228. Tuto akci si objednali 1. třídy ZŠ Studánka. Zetka jela jako vůz na přepravu kol, kočárků a zavazadel. Zároveň to byla její první veřejná jízda. Fotogalerie z akce zde (10 x foto).

24.10.2006
Byla ukončena oprava našeho nákladního vozu Ztr. Ukázka aktuálního stavu tohoto vozu, který bude řazen při našich jízdách podle potřeby za motorové vozy M131.1 jako vůz zavazadlový nebo jako cyklovůz:

8.10.2006
Úspěšný víkend je za námi. Jízdy trolejbusů, motoráků i ukončení sezóny Musea se vydařily. Podrobnosti a fotky na stránce Akce 2006.

1.10.2006
V sobotu 30.9.2006 nás poctil svou návštěvou pan Michal Malinovský z Heřmanova Městce. A nepřijel s prázdnou. Přivezl s sebou parní kotel a hned dva funkční parní stroje. Ty pak mohli obdivovat příchozí od cca 11.00 až do 17 hodin v plném provozu. Ilustrační fotografie dokládají toto zajímavé technické dílko. Pan Malinovský přislíbil našemu spolku užší spolupráci a již teď se můžeme těšit na jeho návštěvu v příštím roce, např. na zahájení sezóny v květnu 2007. Tři fotografie krásných strojů najdete na stránce Akce 2006. Navíc si můžete na stránce www.trolejbus.cz/video stáhnout filmeček s rozběhem jednoho z parních strojů.

29.9.2006
Po delší době se webmaster dostal k tomu, aby doplnil na web fotogalerii "Proměny stanice Rosice nad Labem". Pokud najdete ve svých archivech zajímavé záběry a můžete nám je poskytnout, neváhejte nás kontaktovat na mailu motoracek@seznam.cz.

26.9.2006
Byl schválen jízdní řád (Před)Mikulášského vlaku 25.11.2006. Z Pardubic odjedeme v 8.38, do Třebechovic dorazíme přes Hradec Králové v 9.41. Zpět se pojede ve 12.50 přes Borohrádek a Moravany, příjezd do Pardubic se předpokládá ve 13.58. Na obou trasách vlak nikde nezastavuje pro nástup ani výstup cestujících! Tzn. že jízda je možná pouze v celé trase Pardubice - Třebechovice.
Do našeho obchůdku jsou doplněny dvě nové pohlednice - M131.1133 v Potštejně a 475.1117 v roce 1973

22.9.2006
Dnes proběhla akce nazvaná "Motoráčkem do Medlešic" - několik fotek a základní info najdete na stránce Akce 2006.

19.9.2006 - upřesnění akcí pro Městské slavnosti
Jako součást Městských slavností bude v sobotu 7.10.2006 v provozu minimálně jeden z našich trolejbusů na trase Hlavní nádraží - Kamenec, případně vložené spoje Hlavní nádraží - Sladkovského - třída Míru. V neděli 8.10.2006 potom pojedou u příležitosti Velké pardubické klasické pendly motoráků M131.1 mezi Hlavním nádražím, Rosicemi a závodištěm. Hlavní nádraží - odjezdy v 10.05, 11.05, 13.15, 14.16 a 15.49; Závodiště - odjezdy v 10.25, 11.31, 13.20, 14.55 a 16.20. Ukázka z loňských jízd je zde > Velká pardubická 2005.

Kompletní program:

http://www.festival.ipardubice.cz

10.9.2006
Dne 6.9.2006 proběhla technicko-bezpečnostní zkouška obou našich trolejbusů. Trolejbus 353 prošel bez komplikací, na Sanosu je ještě dost práce s kompletací interiéru po téměř generální opravě vleku.
Do obchůdku doplněn Kalendářík PSHŽD pro rok 2007 > vstup zde
Dnes jsme zajistili na zakázku zajímavou akci "Putování po dvou muzeích". Karel (M131.1228) vyrazil z Pardubic do Rosic, kde si účastníci prohlédli naše Museum. Dále naše cesta pokračovala do Jaroměře, kde jsme se pokochali úspěchy kolegů na poli železničního muzejnictví. Aby cesta zpět nebyla nudná, byla vybrána trasa po nepoužívané lokálce Smiřice - Hněvčeves. Hned za smiřickou zastávkou se nám ztratily koleje v zeleném podrostu a vynořily se až v Hněvčevsi za přejezdem. Trať je vcelku dobře sjízdná, nikde nic nechybí, přejezdy jakžtakž udržované. Zato vegetace mnohdy dosahuje výše až 1,5 metru! Takže příští rok, pokud tam pojedeme, to obnáší sekeru, pilu a křovinořez předem.
 


Karel v Jaroměři

Sendražice, koleje není vidět a také se to po nich pěkně smeká

nachytal jsem je na švestkách - účastníci zájezdu testují, zda jsou švestky zralé na zast. Havranec

Hořiněves se také utápí
v množství porostu v kolejišti

29.8.2006
V sobotu 26.8.06 jsme vypomohli ČD při organizaci jízdy Motoráčkem na pouť do Heřmanova Městce. Ačkoliv počasí celý den akci vcelku přálo, vlaky přeplněné nebyly. Vlakem jedoucím přes Přelouč jely pouze čtyři osoby. Směrem přes Chrudim to bylo trochu lepší, neboť s Natašou do Městce přijelo cca 35 osob. Vlaky zpět byly zaplněné jen z poloviny. Přesto však jízdy lidi zaujaly a někteří byli vyloženě nadšeni. Na dvou přiložených záběrech se oba motoráčky předvádějí v H. Městci. Jediné, na co si cestující naříkali, byla nedostatečná propagace jízdy.


M131.1133

M131.1228

27.8.2006
Nejprve reklama na akci M. Puše - 1.9.2006 jede s T458.1 do Bratislavy - leták k akci si stáhněte zde (pdf, 500 kB).
Výrazně pokročily práce na našem voze Ztr - obrázky najdete na jeho stránce.
Do kalendáře přibyla jedna neveřejná akce - v neděli 10. září M131.1228 v trase Pardubice - Jaroměř a zpět přes Smiřice - Hněvčeves. Pokud bude mít někdo zájem o focení, tak fotopas je za 200,- na osobu.
 

21.8.2006
V květnu letošního roku se zrodil nápad uspořádat nějaký vícedenní zájezd s motoráčkem po vlastech Českých. Tak vznikl nápad na "Dovolenou s Natašou 2006", kdy se počítalo s motoráčkem M131.1133 řečeným Nataša. Vyjelo se ve středu 16.8.2006 z Pardubic... (pokračování na stránce Akce 2006, fotogalerie zde)

23.7.2006
V sobotu 22.7.2006 uspořádal spolek u MUSEA v Rosicích n.L. setkání drezín, šlapadel a různých samohybů. Více informací a několik fotografií najdete na stránce Akce 2006.
Na vědomost se dává, že pyramidálně epochální publikace Pardubické tramvaje je dočasně vyprodaná. Omlouváme se, ale dotisk proběhne až mimo hlavní sezónu.

13.7.2006
Na stránku motorového vozu M131.1228 doplněny dvě fotky - snímek stavu v roce 1987 a potom obrázek z první sezóny po opravě - z roku 1993. Stránka o tratích v okolí Královce je rozšířena o tři archivní fotky nádraží v Žacléři. Na stránku o vlečkách v Opatovicích doplněna archivní fotka lokomotivy T436.1516.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ
Vzhledem k technickým problémům na Seznam.cz nefungovala v poslední době řádně e-mailová adresa spolku pshzd@email.cz. Pokud jste nám psali (například objednávku z našeho obchůdku) a my Vás zatím nekontaktovali, prosíme napište znovu, závada není na naší straně.

3.7.2006
Nějak jsem opomněl zalinkovat ještě dvě fotky hektora na vlečce TMS - u sila a u depa. Kolega OČ vyštrachal a poslal historickou fotku přejezdu zaniklé vlečky na Gigant. Fotka pochází z roku 1983 a je na ní u přejezdu ještě i torzo označení.

29.6.2006
Kolega Miram dodal krásné fotky z vleček - brejlovce na vlečce do panelárny ve Stéblové a dále hektora 721.526 na vlečce TMS.

21.6.2006 - NOVÁ AKCE
Setkání šlapacích i jiných drezín proběhne v Rosicích nad Labem v sobotu 22. července 2006 od 9.00 do 17.00. Ukázku jedné drezíny najdete tady, drezíny budou vystaveny před Museem a budou v provozu na manipulační koleji přiléhající k Museu a staniční budově.
Doplněn letáček ke stažení.

21.6.2006 - NOVÁ AKCE
Setkání šlapacích i jiných drezín proběhne v Rosicích nad Labem v sobotu 22. července 2006 od 9.00 do 17.00. Ukázku jedné drezíny najdete tady, drezíny budou vystaveny před Museem a budou v provozu na manipulační koleji přiléhající k Museu a staniční budově.

15.6.2006
Změna - organizátoři Postřižinských slavností tuto sobotu v Nymburce odvolali účast našeho motoráku. V provozu tam tedy bude jen pára 310.922.

12.6.2006
Po dvou letech jsem navštívil Tatenice a pár malých obrázků aktuálního stavu jsem doplnil na stránku o této přestěhované zastávce
Přidal jsem i avizovaných pár fotek z akce Holcim Prachovice. Jak bude čas, ještě je doplním.

10.6.2006
Dnes proběhly jízdy pro Holcim Prachovice. Parní i motorové vlaky byly více než dobře využívány. Fotografie a další informace dodám v nejbližší době.
OMLUVA
Bohužel došlo při této akci z naší strany k malému pochybení. Jízdní řády uveřejněné zde na webu obsahovaly částečně chybné údaje - uváděly zastavení ranního parního vlaku v zastávkách Valy a Veselí. Jízdní řád na web byl psán podle návrhu JŘ a opomněli jsme jej aktualizovat podle finální verze. Údaje v letáku objednatele - fy Holcim byly správně. Ještě jednou se omlouváme za případné komplikace.

8.6.2006
Fotky a informace o dnešní jízdě M131.1133 "Za mašinkou do Chlumce" najdete zde

6.6.2006
Náš chomutovský dopisovatel TZV opět dodal další snímky z Jirkova, tentokrát pozůstatky trati přes město.

26.5.2006
Info o účasti trolejbusu 353 na Bambiriádě v Chrudimi najdete zde..

21.5.2006
Během víkendu proběhla úspěšná akce pro Vlaksim.cz. Obsáhlé info i fotografie doplněno na stránku o akcích 2006.
Došlo k malým úpravám v diskusním fóru. V části věnované PSHŽD je prostor i pro Drážní archeologii a další témata. Vstup do fóra zde.

20.5.2006
Do fotoarchivu doplněno opět pár fotek z Jirkova od našeho podkrušnohorského agenta tzv.

14.5.2006 - Diskusní fórum "Pardubická doprava"
Spustili jsme diskusní fórum o Pardubické dopravě na adrese http://pshzd.xf.cz/forum. Webmaster tohoto webu je i správcem fóra, takže případné připomínky a dotazy směřujte sem.
Na tomto fóru existuje i sekce Akce PSHŽD, tam bude prostor pro členy při přípravě akcí...

14.5.2006 - MUSEUM Rosice n.L. zahájilo provoz
Předznamenáním začátku sezóny v našem Museu bylo páteční setkání významných hostů z řad Pardubického kraje, magistrátu města Pardubice, městského obvodu Pardubice VII, Českých drah a DPmP. To se konalo 12.5.06 a u této příležitosti byl pro hosty vypraven zvláštní spoj vedený autobusem RTO, o který vzorně pečuje DPmP. Hlavní program proběhl ale v sobotu 13.5.2006 a podrobnosti o akci, kdy jezdil jak motorový vůz M131.1228, tak trolejbus 353 najdete na stránce Akce 2006.


Oficiální zahájení sezony 12.5.2006 - hosté.

7.5.2006
TT víkend je za námi - Letošní jízdy našich motoráčků u příležitosti TT víkendu ve Všestarech se vcelku vydařily. Oba stroje sloužily bez závad. Co nás do jisté míry překvapilo, byl poměrně malý zájem veřejnosti o svezení historickými vlaky. V neděli jsme sami sobě a také všem šotoušům udělali radost. Vydali jsme se projet trať se zastaveným provozem Hněvčeves - Smiřice. Na rozdíl od ostatních vlaků byl tento spoj naplněn požehnaně. Nejen fotiči, ale i maminky s dětmi se vydaly tímto vlakem. Jaké to bylo, dokládá několik přiložených fotografií, které najdete na stránce Z akcí 2006.

6.5.2006
U akce "Prachovice 2006" je doplněn stručný přehled doprovodného programu v Holcimu.

1.5.2006
Konala se avizovaná brigáda na motorákách > stručné info a dvě fotky přidány do blogu

27.4.2006
Nová poštovně-spořitelní aktualita.

24.4.2006
Jízdní řády parního a motorového vlaku do Prachovic
Na stránce Akce 2006 je doplněn jízdní řád pro parní a motorové zvláštní vlaky do Prachovic. Pojedou dne 10.6.2006 a jízda v nich bude ZDARMA. Jedná se totiž o jízdy objednané firmou Holcim Prachovice, která ve stejný den pořádá den otevřených dveří ve svém závodě. Při podobné akce v roce 2004 náš motorák praskal ve švech, takže nyní se o zátěž podělí s vlakem vedeným lokomotivou 423.009. Foto z roku 2004 zde.

19.4.2006
Malá parně-elektrická aktualitka
Dnes projel přes Pardubice Albatros při své cestě "50 let od cesty odboráře Gustava Anděla do Tater". Jak není webmaster tohoto webu nijak moc postižený na parní lokomotivy, když už mu jela kousek od domu, tak se obětoval a fotku udělal. Hned za albatrosem jela ještě s nákladem 180.019 DB, tak ji přikládám také. Kliknutím na náhled otevřete větší fotky:

17.4.2006
V sobotu 15.4. proběhla další brigáda před zahájením sezóny na Museu - snímky najdete zde. Hlavní úkol - bubňák - je usazený na svém novém místě a opravy laku se dočkal také náš pomník - motorák M131.1116.
Pro opravdu silné loko-fandy máme něco zajímavého k prodeji - další info tady (je to ta věc za 222 Kč).

13.4.2006
V sobotu 8.4. proběhla velká brigáda zaměřená zejména na generální úklid Musea. Kromě toho byly instalovány i nové venkovní exponáty. Jedná se o blikač závor a elektrický pohon mechanických závor. Tyto předměty pocházejí z žst. Chrast u Chrudimi, kde sloužily v letech 1949-2005. Blikač bude uzpůsoben do funkčního stavu, zatímco pohon bude pouze vystaven v zakonzervované podobě. Slunce svítilo, počasí přálo a na brigádě se sešlo neuvěřitelných 13 lidí. Z toho pouze jeden není členem spolku. Na brigádu jsme dokonce přijeli autobusem ŠD 11, který na nádraží v Rosicích vypadal zcela běžně - jako nějaká náhradní autobusová přeprava a nezpůsobil žádný větší rozruch. Obrázky z akce najdete tady (fotili OČ a PB).

5.4.2006
Aktualizována stránka Akce 2006. Jízdní řád TT víkendu je již konečný. Upozorňujeme na Fotovlak po trati 046, který pojede v neděli 7. května.
V sobotu 8.4. bude dopoledne brigáda na Museu. Je možné, že bude vypraven i zvláštní autobus Slovany - Museum. Snad to sem ještě stihnu napsat, zda autobus máme.
Jako úložiště fotek a možná i něčeho jiného je zprovozněn Blog PSHŽD

1.4.2006
Proběhla první trolejbusová akce v roce 2006. Více se o ní dočtete na www.trolejbus.cz. Do našeho obchůdku jsou doplněny tři další publikace:
- Česká nádraží, ing. Luděk Čada a ing. Mojmír Krejčiřík. Na 306 stranách formátu A4 v pevné vazbě najdete více jak 150 kvalitních fotografií na křídovém papíře, na 100 výkresů a náčrtků budov. Kniha dokumentuje architekturu a stavební vývoj nádraží v Čechách. Vydalo nakladatelství dopravní literatury ing. Luděk Čada v prosinci 2005. cena 799,- Kč. Je to sice hodně, ale stojí to za to!
- Trolejbusy Most - Litvínov, napsal Ivan Grisa. Celkem 36 stran na kvalitním křídovém papíře a ve formátu A4. Dozvíte se o vzniku, vývoji, provozu a zániku trolejbusové sítě v Mostě. Doplněno 22 čb fotografiemi a modelářskými výkresy všech zde provozovaných trolejbusů. Vydalo nakladatelství dopravní literatury ing. Luděk Čada v listopadu 2005. Cena 115,- Kč.
- Nákladní lokomotivy IV - řada 534.0. Stručný popis a především výkresy v HO a TT lokomotiv řady 534.0 a 534.03. Nakreslil Miloš Kratochvíl. Vydalo nakladatelství dopravní literatury ing. Luděk Čada v prosinci 2005. Cena 125,- Kč.

Publikace objednávejte zde!

20.3.2006
O sobotách 8. a 15. dubna proběhnou brigády na přípravě Musea na sezónu. Práce začíná oba dva dny od 9.00, vítáme i účast nečlenů, kteří mají chuť se do naší činnosti zapojit. Na této stránce doplněna nová aktualita.

16.3.2006
Na téhle stránce ve fotoarchivu je doplněno několik dalších fotek motoráků 810.

5.3.2006
Fotoreportáž z výletu "Po zemi, kde vlaky (ještě) jezdí" najdete na této stránce fotoarchivu.

3.3.2006
Nová položka v obchůdku - kniha Poutavý svět kolejí. Info > http://www.pshzd.cz/obchudek/detail.php?id=105&str=2.

2.3.2006
- ve fotoarchivu PSHŽD jsou doplněny dvě fotogalerie brejlovců - jedna od webmastera a jedna od jednatele.

18.2.2006
- na některé stránky v Drážní archeologii doplněny mapy z první republiky (z mapy.opevneni.cz), například na stránce o  vlečce v Dobřenicích je také letecký záběr (beta.mapy.cz), ten je také v archivu na stránce o trati zaplavené přehradou Šance. Ve fotoarchivu je také pár fotek zaniklé stanice Otvice u Chomutova (kolega TZV.)
DŮLEŽITÁ AKTUALITA
- V pátek 17.2. se konala členská schůze spolku. Jednání bylo z počátku velice bouřlivé, skupina kolem zakládajících členů přišla totiž nejprve s návrhem rozdělit spolek na železniční část a na ostatní aktivity. Po diskusi byl dohodnut jiný postup - do poloviny roku budou připraveny návrhy nového řešení pořádání akcí motorových vozů, což byl původně hlavní předmět činnosti spolku. Potom se vyhodnotí a domluví další postup. Důležitým bodem byla volba nového výboru spolku. Ve funkci pokladníka zůstává do konce roku paní Alena Černá, ve funkci jednatele byl potvrzen kolega Oldřich Čížek. Spolek má ale po několika letech, kdy v jeho čele stál jako pouze čestný předseda kolega Kulhánek, konečně řádného předsedu. Drtivou většinou hlasů jím byl zvolen kolega Bc. Tomáš Hodr. Nové kontakty na výbor spolku najdete zde. O dalším vývoji budeme informovat.

7.2.2006
- pro tři plánované akce již máme k dispozici návrhy jízdních řádů - podrobnosti na stránce Akce 2006. Upozorňuji například na tradiční akci pro Deltax Všestary "TT víkend", jejíž součástí bude letos ale netradičně i fotovlak po t.č. opuštěné trati Hněvčeves - Smiřice.

7.2.2006
- V pátek 3. února se uskutečnil převoz motoráku M131.1133 z Letohradu do Pardubic. Motoráček zde stál od října nejprve na sponzorskou opravu podlahy a poté následovala již spolkem hrazená oprava spalovacího motoru. Letohradské strojírny (součást holdingu ČMKS) se obou úkolů zhostily na jedničku. Obrázek přesunu tady Akce 2006.
- Ve dne 3. a 4. února proběhlo ve slezské Jaworzynie neformální setkání muzeí a železničních spolků. Účelem bylo zahájit přeshraniční spolupráci v regionů Polska, Čech a Německa. Setkání zajistilo Muzeum przemyslu i kolejnictwa na Slasku v Jaworzynie. Náš spolek se zúčastnil prostřednictvím jednatele a jednoho člena spolku, který v minulosti vykazoval pouze pasivní činnost. Dojet jsme tam museli autem, protože železniční spojení je velmi časově náročné a navíc vlastní muzeum nemá povolení k provozování kolejového napojení na síť PKP. Cílem jednání bylo v první řadě zajistit vzájemnou propagaci všech muzeí a aktivit tak, aby postupem času docházelo k navyšování počtu návštěvníků. Kolegové v Polsku pracují na profesionální úrovni - jsou regionální institucí. Viz také www.muzeumtechniki.pl/pl Přes velkou zimu a problémy s topením bylo setkání přínosem na poli vzájemných vztahů a rozvíjení vzájemné propagace. Obrázek taktéž zde Akce 2006.

28.1.2006
- další zboží doplněno do e-Obchůdku. Na původní stránku o prodeji doplněna fotka nabízeného historického elektromotoru.

18.1.2006
- vzhledem k rozjezdu e-Obchůdku dochází postupně ke změnám rubriky Prodej. Omluvte případné nefunčnosti.
- Tři zajímavé archívní snímky doplněny takto: poslední vlak z Vysokého Veselí najdete tady, stav vlečňáku BDlm ještě značeného jako 3. třída tady a nakonec zde na titulní stránce je místo aktuality obrázek z akce, která proběhla už před 17 lety ...

12.1.2006
- po týdenním výpadku připojení je doplněna do  Obchůdku další várka zboží, tentokrát především publikací.

5.1.2006
- Pardubický spolek historie železniční dopravy zahájil zkušební provoz tzv. Internetového hokynářství. Zatím nejsou stanoveny žádné konkrétní pravidla, podívejte se na nabídku, případně nám odešlete objednávku a my s Vámi dohodneme konkrétní postup při dodání zboží. Naši nabídku najdedete na adrese www.pshzd.cz/obchudek.

Archiv rubriky Novinky z hlavní stránky - 2005

10.12.2005
- Dnes skončí provoz na úseku Broumov - Otovice zastávka. Kolega jednatel se tam byl včera podívat a tady je jeho aktualita.

8.12.2005
- Další vlečka to už zřejmě má za sebou. už několik let nic nejelo po vlečce do areálu firmy Řempo v Černé za Bory. Aktuální stav vlečky najdete na stránce v fotoarchivu.

7.12.2005
- Traťový úsek Chrast u Chrudimi - Chrast u Chrudimi město je definitivně zrušen. Na stránce o této trati jsou 4 záběry aktuálního stavu s vytrhanými kolejemi a zaasfaltovanými přejezdy.
- jedna fotka z přepravy nového exponátu Musea > kolega Petrásek táhne části závor :-)

5.12.2005
- Termíny akcí na rok 2006 doplněny na odpovídající stránku
- Poslední letošní "burza" neboli výměnné setkání modelářů se koná 10.12.2005 > další info
- Zveme všechny naše přátele k silvestrovsko-novoroční jízdě našeho kloubáku Sanos > info

28.11.2005
- doplněny fotky z Předmikulášské jízdy
- na stránky o vlečkách v Bylanech, Úhřeticích a Větřní doplněny přehledné mapky

24.11.2005
- nová aktualita - předváděcí akce jednotky 814.001 + 914.001
- sobotní předmikulášská jízda je sice vyprodaná, ale pro případné "fotiče" - v soupravě místo M131.1133 pojede M240.0089.

19.11.2005
- na stránce o trati do Vysokého Veselí doplněn plánek kolejiště této stanice
- ve fotoarchivu TZV doplněno schéma úprav bývalé žst. Jirkov
- v pátek 18.11. dorazily do Pardubic zpět opravené motory ze Sanosu. Kolegové OČ a Petrásek cestou také zkontrolovali, jak pokračuje oprava M131.1133 v Letohradě. Opravu PVC na podlaze v oddíle sponzorsky provedly ČMKS - Letohradské strojírny. Během pár dnů bude pokračovat (už bohužel za peníze) oprava převodovky.
Fotka M131.1133 v Letohradě zde.
V archivu 810 přibyly vozy 522 a 655.

13.11.2005
- o jízdách trolejbusu 353 při Městských slavnostech se objevila dokonce zmínka i v úvodníku primátora města ing. Stříteského v říjnovém radničním zpravodaji. Z více zdrojů víme, že byla vhodně volená trasa i čas jízd - byli jsme hodně na očích i náhodných návštěvníků města. Úryvek článku najdete zde.
- ve fotoarchivu jsou další fotky kolegy TZV, kromě pár 810 také pokračující likvidace žst. Jirkov.

31.10.2005
- do fotogalerie řady 810 přibylo po delší době 6 fotek, k nalezení jsou zde ve fotoarchivu.

30.10.2005
- ačkoliv do Mikulášské jízdy motoráků do Třebechovic zbývá ještě skoro měsíc, je už VYPRODÁNO. Přesněji je obsazeno 132 míst ze 135. Takže na případná uvolněná místa se dotazujte telefonicky na 604 926 620, ale vypadá to, že jich už moc nebude.

29.10.2005
- do rubriky Drážní archeologie přidána stránka o zaniklé vlečce do cihelny v Bylanech, historická fotky jsou doplněny i na stránku o původním cukrovaru v Hrochově Týnci a k cihelnám v Úhřeticích.

24.10.2005
- zajímavé fotky pozůstatků drážního tělesa trati Ostravice - Bílá na dně přehrady Šance doplněny do fotoarchivu. Ten je nyní na adrese pshzd.xf.cz.

16.10.2005
- drážní archeologie se rozrostla o jednu stránku o drobných památkách na starý cukrovar v Hrochově Týnci.

13.10.2005
- doplněna již před delším časem slibovaná mapka vleček v Synthesii (má asi 174 kB)
- motorový vůz M131.1133 je v Letohradě, kde firma Letohradské strojírny bude měnit krytinu na podlaze a provádět další drobné opravy. Dvě fotky jsou doplněny sem
- do přehledu akcí pro zbytek roku 2005 doplněna tradiční výstava fotografií

9.10.2005
- během víkendu proběhly akce PSHŽD spojené s pardubickými Městskými slavnostmi. Od pátku do neděle bylo otevřené Museum, které ukončilo letošní sezónu. V provozu byla i zahradní železnice, na které došlo k tomuhle.
- V sobotu byl v provozu náš trolejbus 353 (o akci více zde) a v neděli probíhala tradiční kyvadlová doprava k závodišti, kde se konal 115 ročník Velké Pardubické. Několik obrázků najdete zde.
- zde na webu je jedna malá armádní aktualitka

30.9.2005
- další ukázky jízdních řádů doplněny v  rubrice Drážní archeologie u tratí Sadová - Smiřice, Frýdlant - Heřmanice a Vrdy - Skovice (tam tedy pouze tabulku s nápisem osobní doprava t.č. zastavena)

28.9.2005
- v rubrice Drážní archeologie jsou u tratí do Vysokého Veselí, Chrasti, Bílé a Dětěnic doplněny ukázky jízdních řádů z dob pravidelného provozu.

25.9.2005
- motorák M131.1133 se účastnil Dne železnice v Chrudimi. Dva alespoň trochu netradiční záběry jsou zde.
- do rubriky Drážní archeologie přibyla stránka o Jindřichovicích pod Smrkem a tamtím zrušeném úseku trati do Polska.
- na stránce Tipů pro drážní archeology je doplněna tabulka zrušených úseků veřejných železnic na území ČR

18.9.2005
Motorák M131.1133 byl na výletě ve Slatiňanech - info a foto zde.

15.9.2005
Oba naše trolejbusy dnes absolvovaly pravidelnou "té-bé-zetku" a jsou pro další rok připraveny na akce.

Více na webu trolejbusu 353 >>

13.9.2005
PSHŽD byl jedním ze spolupořadatelů víkendových oslav 105 let trati Frýdlant - Heřmanice. Protože o historii této tratě máme stránku v rubrice Drážní archeologie, bylo několik fotek z akce doplněno právě na tuto stránku o "Heřmaničce".

10.9.2005
Fotogalerie motoráků M152.0 / 810 byla z tohoto webu přesunuta na adresu http://pshzd.xf.cz/cd-810.html. Protože na nové adrese je zatím dost prostoru, přijímáme opět další fotografie.

28.8.2005

Kunratice - Malá Ves je populární  nejenom v písni Tří sester, ale má už i vlastní nádraží. Postavil ho kolega jednatel a jeho obrázky z provozu kolejiště LGB před Museem najdete zde. Na stránku akcí doplněny podrobnosti k akcím v rámci městského festivalu 2005.

17.8.2005

Milan Puš zve zájemce do zvláštního vlaku do Bratislavy na setkání historických železničních vozidel. Vlak bude veden lokomotivou T458.1. Zvláštní vlak pojede dne 2.9.2005 v 10.55 hod ze Dvora Králové nad Labem přes Pardubice, Českou Třebovou, Brno do Bratislavy hl. st. Orientační čas odjezdu z Hradce Králové je 12.10, z Pardubic 13.08. Z Bratislavy se vlak vrací 4.9. v 8.20 hod. S dotazy se obracejte na pořadatele - kontakt a další podrobnosti jsou uvedeny na letáku, který si zde můžete stáhnout.
Ve fotoarchivu přibylo pár zatím nepopsaných fotek zrušených vleček v Jirkově od kolegy TZV.

15.8.2005
- Museum v Rosicích má svou turistickou známku - obrázek. Stojí 25,- Kč a je k mání v Museu, na výměnných setkáních v Pardubicích, popř. na vybraných akcích PSHŽD. Nezasíláme ji zájemcům, protože je to důkaz toho, že navštívili Museum.
- 20. a 21. 8.05 se zúčastní M131.1228 a BDlm ježdění v Tanvaldu. Vytvoří soupravu společně s M240.021 a budou vozit po oba dny dva páry zvl. vlaků mezi Tanvaldem a Libercem. Ve voze BDlm bude prodej upomínkových předmětů.

13.8.2005
- novým přírůstkem rubriky Drážní archeologie je článek o pozůstatcích dráhy Ostravice - Bílá

4.8.2005
- upřesněn jízdní řád akce v Heřmanicích a také aktualizován plakát.

2.8.2005
- POZOR jízda do Slatiňan se přesouvá z 15. září na sobotu 17. září. Jízdní řád se nemění.

1.8.2005
- na stránce o Akcích je jízdní řád jízd při oslavách 105 let úzkokolejky Frýdlant - Heřmanice. Je tam ke stažení také leták pro tuto akci. Budeme rádi, když informace o akci budete šířit dál.

29.7.2005
- nová aktualita - navštívil nás cyklovlak
- na vlečce v Úhřeticích se už zase několik měsíců nejezdí. Příroda mocně pracuje, a tak vlečka už zase silně zarůstá.

20.7.2005
- skoro po deseti letech jsme navštívili odbočku Obora na trati 061 a následně aktualizovali stránku o tomto krásném místě.

10.7.2005
- aktualizována stránka o trati Chrast - H. Týnec a stránka o závorách v Chrasti (doplněny aktuální snímky z Chrasti a Chrasti města)

7.7.2005
- nová aktualita (trať Dobruška - Opočno)
- na stránce "věžáku" M131.2053 doplněny základní informace o vozidle

5.7.2005
- cestou na sever Čech jsme se zastavili na chvíli u zrušené trati Smidary - Vysoké Veselí. Stránka je aktualizovaná - přibyly fotky z Veselí a Sběře.

30.6.2005
- po delší době aktualizován Fotoarchiv - 24 fotek kolegy OČ

29.6.2005
- lehce aktualizována stránka o trati Chrast - Hrochův Týnec. Především doplněna mapa H. Týnce z roku 1926. Zaslal nám ji Martin Vlk - děkujeme.

28.6.2005
- na stránku o Chrudimi doplněna mapa okolí žst. Chrudim z doby kolem roku 1900, aktuální mapa je i na stránce o vlečce v Dobřenicích
- na stránce o akcích doplněny ještě dvě další fotky z Nymburka. Omlouvám se autorovi, ale smazal jsem mail a zapomněl jméno - ozvěte se.

12.6.2005 - lehce doplněna stránka o vlečkách ze Stéblové - nikdy nezprovozněná vlečka do Explosie už zmizela definitivně a na poslední zachovalé (panelárna) jsme po několika měsících zaznamenali změny. Motorák M131.1228 jel s vlečňákem v sobotu na objednanou jízdu do Litic nad Orlicí. Vzhledem k odpornému počasí přišlo i v červnu na řadu teplovodní vytápění vlečného vozu.

24.5.2005 - fotky a info o víkendové akci v Meziměstí najdete v rubrice "Uskutečněné akce 2005"

16.5.2005 - V pátek 13.5.2005 byla za účasti hostů (mj. pardubického primátora) zahájena další sezóna našeho Musea. Jeho sbírka se rozrůstá - naposled například o maketu lokomotivy U 37. V sobotu potom proběhla jízda po chrudimských lokálkách - fotky a informace jsou na straně Akce 2005.

9.5.2005
- na stránku o Akcích přidán program oslav 21. a 22. května v Meziměstí včetně jízdního řádu ke stažení. Jízdy nepořádá PSHŽD, ale bude se jich účastnit náš M131.1228.
- okruh po chrudimských lokálkách v sobotu 14. května je již obsazen. V případě zájmu se raději telefonicky informujte o místech ve voze na čísle 604 626 620.

7.5.2005
- o víkendu proběhla první letošní akce motoráků - TT-víkend - foto a info zde

5.5.2005
- do rubriky Drážní archeologie přidána stránka s pár obrázky, pořízenými dnes na zrušené vlečce z žst. Dobřenice do cukrovaru Syrovátka.
- na stránce o vlečce do Hostačova, což byla jedna z prvních stránek v rubrice Drážní archeologie, je doplněna výřez z mapy z 1. republiky s vyznačením trasy vlečky. Tento zajímavý doklad nám nikdo aktuálně neposkytl, webmaster ho měl celou dobu ve skříni. Jen si na to vzpomněl až teď, ačkoliv stránku o vlečce jsme na web dávali v září 2003.

3.5.2005
- fotografie z letošní první akce našich trolejbusů najdete na Stránkách trolejbusu 353
- na stránce o Akcích jsou u TT-víkendu doplněny informace o zvláštním vlaku v trase Dvůr Králové - Jaroměř - Smiřice - Hněvčeves - Všestary a zpět. Vlak vedený loko T458.1141 pojede v sobotu 7. května. Je to zajímavá možnost svézt se po trati 046, která je od loňska bez osobní dopravy.

23.4.2005 - nová aktualita - v Pardubicích se stěhoval Ludvík ...

19.4.2005 - do fotoarchivu na http://pshzd.xf.cz přesunuty další fotky ze staré adresy a doplněna stránka s 12 fotkami z loňského července ze Štrby a okolí.

16.4.2005 - pan Radek Nimburský z Velkého Oseka nám poslal zajímavé údaje, podle kterých jsme upřesnili data na stránce o vlečce z Velkého Oseka do dvora Karolín. Kromě toho zaslal velmi zajímavou fotku úzkokolejky v Žehuni - doplněna na stránku o drážce v Libněsi. Děkujeme.

9.4.2005 - archiv na pshzd.xf.cz je o něco rozšířen, například o stránku z návštěvy na JHMD dne 3.4.2005

9.4.2005 - archiv na pshzd.xf.cz je o něco rozšířen, například o stránku z návštěvy na JHMD dne 3.4.2005

9.4.2005 - fotoarchiv našich členů, který ležel neudržovaný na adrese www.2u.cz/pshzd se pomalu stěhuje na pshzd.xf.cz. Podle času potom budeme rozšiřovat či upravovat. Zatím je tam jen několik zkušebních stránek.

7.4.2005 - info o dni otevřených dveří DP Pardubice 30.4.2005 > zde

4.4.2005 - ještě jedna nová fotka u aktuality
- staré zprávy z této rubriky budou nyní i v archivu
 - dva nové přírůstky z dneška ve fotogalerii řady 809/810/811:

2.4.2005 - nový krátký příspěvek k Drážní archeologii - zaniklá vlečka z Velkého Oseka do dvora Karlín
- na stránce o zaniklé vlečce lihovaru Smiřice doplněna archivní fotka, kterou mi zaslal Přemek, webmaster stránek www.volny.cz/smirice2004. Poslal ji už před časem, ale zapomněl jsem na ni. Děkuji.

30.3.2005 - "Bohouš" je už na pomníku ... , na jeho stránce jsou i fotky z přesunu na pomník

29.3.2005 - na velikonoční pondělí jsme se vyjeli podívat do Polska. Tamní železniční zoufalství najdete na této stránce (ze stránek trolejbusu 353)

22.3.2005 - na stránce našeho "Bohouše", neboli vozu M 131.1116 jsou fotky z dnešního stříkání skříně. Vozidlo, které ČSD zrušily už v roce 1965 se tak opět začíná podobat motorovému vozu. Okamžik, kdy se dostane na pomník u Musea se už blíží. Za laskavého pochopení vedení DKV PJ Pardubice byl z Bohouše vyvázán motor s pomocným rámem a zavázána běžná náprava namísto hnací.  Takto vyzískané náhradní díly poslouží k opravám M 131.1133.

- velká brigáda na Museu se koná o víkendu 16. a 17. dubna, další týden budeme 24.4. provádět dokončovací práce

20.3.2005 - od 31.3.2005 bude definitivně zrušen starý účet spolku 1200411319/0800. Tudíž vše posílat jen na nový účet č. ú. 193962328/0300. Nadále platí, že máte možnost přispět libovolnou částkou na renovaci a provoz našich vozidel
- před novou sezónou se plánuje velká brigáda na Museu v sobotu 24.4. od 9.00. Každá pomocná ruka bude vítána
- několik jiných pohledů na pozůstatky vleček v Rosicích nad Labem doplněny na odpovídající stránku
- nová aktualita

16.3.2005 - ještě jednou upřesněn jízdní řád výletu pro děti do Chlumce - zde.

8.3.2005 Naše nabídka předmětů k prodeji je rozšířena. Film o našem spolku, který jsme nabízeli na VHS je nyní k dispozici i na DVD za 110 Kč a na CD za 70 Kč. Dále se nabízí 9 kompletních ročníků časopisu Dráha (1995-2003), ve velmi dobrém stavu, pouze komplet za 2500 Kč.

5.3.2005 Na stránce Drážní archeologie doplněn odkaz na další stránku odjinud - tentokrát fotky z trati Skalsko - Chotětov. Uvítáme další tipy na stránky o zaniklých tratích či vlečkách. Na stránkách fotoarchivu PSHŽD z let 1999-2002 vyházeny zbytky nefunkčních skriptů. Je to pozůstatek dřívějších dob, kdy tento web měl asi 5 webmasterů najednou. Pokud si některý z nich vzpomene - je potřeba zrušit tu cca 4 roky starou verzi webu, která stále straší na Mujwebu - já k ní nemám hesla.


Máte nás rádi? Nakupujte na svých oblíbených e-shopech přes GIVT.cz. Část z vaší útraty půjde na naši podporu. Nestojí to nic navíc!

© PSHŽD, Na Staré poště 2865, 530 02 Pardubice, e-mail: pshzd@email.cz / 604 926 620
Kompletní kontakty na vedení spolku
Stránka Musea na Facebooku: www.facebook.com/museum.rosice
Zpět na titulní stránku