Novinky a aktuality - archiv z let  2010-2012

Hlavní stránka > Archiv aktualit > Novinky

 

Novinky z let 2005-2009 najdete zde

Novinky z let 2010-2011 najdete zde

Novinky z let 2012-2013 najdete zde

Novinky z let 2014-2016 najdete zde

7.2.2012

Na stránce Motorového vozu M131.2053 jsou doplněné srovnávací fotky z postupu prací na stanovištích.

29.1.2012

Na stránce Autojeřábu Tatra 111 je doplněna fotografie z postupu oprav.

Novinka v Drážní archeologii - v rubrice Drážní archeologie je doplněná nová stránka o vlečce pardubické elektrárny.

18.12.2011 Aktualizace

- novinkou v e-shopu je DVD "Kdy cesta může být cíl".
- na stránce o výměnných setkáních jsou zveřejněny termíny jarních setkání
- stránka Připravované akce je rozšířena o první akce pro rok 2012

Z mikulášských jízd

Informace a obrázky z mikulášských jízd našich vozidel přidány na stránku Z akcí roku 2011.

Práce na věžáku pokračují

Pokračuje renovace interiéru motorového vozu M 131.2053. Aktuální fotka interiéru během oprav je doplněná na stránku vozidla.

Novinky v E-shopu

V našem e-shopu jsou doplněny další nové publikace. Nabídku novinek najdete zde.


Z výletu do Slatiňan pro děti ze ZŠ Studánka (více v rubrice Z akcí 2011)

7.-9.10.2011 - Ukončení sezóny / Na koníčky motoráčkem

Ukončení sezóny našeho Musea přineslo poměrně bohatý program, který ve dnech 7. až 9. října 2011 přilákal více než tisíc pět set návštěvníků.
V pátek, sobotu i neděli bylo otevřeno Museum, kde nás překvapila více než hojná účast lidí v pátek. Po všechny tři dny byla přístupná výstava fotografií k 140. výročí tratě z Pardubic do Havlíčkova Brodu. Jediné, co komplikovalo celý průběh, bylo počasí. Studený vítr zejména v sobotu a neděli dal všem členům spolku pořádně zabrat. Kolegu Malinovského mohlo alespoň na ruce hřát teplo od jeho parních strojů, které byly jedním z lákadel. Rovněž nedávno do vystavovatelného stavu renovovaný vůz M131.2053 sklízel zaslouženou pozornost. Po oba víkendové dny také jezdila zahradní železnická LGB umístěná pro nepřízeň přírody do krytého vozu řady Ztrc. V sobotu vyjeli oba naše historické trolejbusy. Zatímco 353 jezdila na trase Polabany – Dubina, tak Sanos 329 se vydal odpoledne na toulku po Pardubicích se zasvěceným výkladem nejen o historii, ale i o různých zajímavostech. Této akce spolupořádané s Klubem přátel Pardubicka se zúčastnilo na šedesát zájemců. Akce byla doplněna jízdou historického autobusu RTO ze stáje DPMP, a.s. a zakončena prohlídkou Musea v Rosicích s krátkým výkladem. V neděli již po čtrnácté vyjeli na trasu Pardubice hl.n. - Rosice - závodiště a zpět naše motoráčky. I v neděli jezdil historický trolejbus – tentokráte na trase do Bohdanče.

Další fotografie najdete zde ve fotogalerii
 

 

Oslavy 140 let železnice do Havlíčkova Brodu

Informace a fotky z akce jsou doplněny na stránku Z akcí roku 2011.

Ve stanici Rosice nad Labem u našeho muzea byl premiérově vystaven motorový vůz
M 131.2053, který je nově opraven do vystavovatelného stavu.

Leštinka 2011

Zaniklé úzkokolejky v lomech u Leštinky jsme poprvé prozkoumali už v roce 1989. Tehdy nebyl problém si projet část sítě i vláčkem složeným z volně přístupných vozíků. Ale už za pár let zmizelo všechno co se dalo použít nebo zpeněžit. V letech 1998 a 2003 jsme tak fotili už jen zbytky původní úzkokolejky. A letos kolega Jiří Neumann nafotil stav zcela aktuální - najdete ho na stránce Lomové srážky Leštinka (na konci stránky). Při této příležitosti jsem přeskenoval do trochu lepší kvality i fotky z dávné první expedice v roce 1989.


Leštinka 1989 (nahoře) a 2011 (dole)

Proběhlé akce

Na stránce Z akcí 2011 jsou doplněny informace o proběhlých jízdách našich trolejbusů koncem měsíce srpna.

Jízda trolejbusu a další aktualizace

- dne 31.8.2011 vyjede historický trolejbus na akci "Rozloučení s prázdninami". Informace a orientační jízdní řád najdete na stránce Nejbližší akce.
- na stránku Z akcí roku 2011 doplněno info a foto o proběhlých akcích, především o Setkání zahradních železnic u Musea v Rosicích.

Fotogalerie z akce

Novinka v drážní archeologii

Novým přírůstkem v rubrice Drážní archeologie je článek o zrušené vlečce Perla Doudleby nad Orlicí.

31.7.2011 - trolejbus 353 na lince 51

V rámci spolupráce s Dopravním podnikem města Pardubic a.s. byl v neděli 31.7.2011 náš trolejbus nasazen na nostalgickou linku 51.

Záchrana věžáku započala

Konečně jsme sebrali síly a začali renovovat alespoň do vystavovatelné podoby "věžák", tedy motorový vůz M131.2053.

Novinka v e-shopu

Už mnoho let vydáváme každý rok kartičkové kalendáříky, v e-shopu můžete už nyní najít nový na rok 2012.

Přírůstek v Drážní archeologii

Kolega Jiří Neumann zpracoval nový příspěvek do sekce Drážní archeologie, konkrétně je to podstatné rozšíření informací o vlečce podniku Kávoviny Pardubice včetně fotodokumentace.

Nejbližší akce - 1.7.2011 Zahájení prázdnin

Jízdy s historickým trolejbusem Škoda Sanos v čase 13.00 - 17.00 hod.
Trasa: Dubina sever – Drážka - Třída Míru – nádraží – kpt. Bartoše – Bělehradská – Polabiny točna a zpět.
Dubina sever odjezdy 13.00, 14.00, 15.00 a 16.00.
Polabiny točna odjezdy 13.30, 14.30, 15.30 a 16.30.
Vzhledem k páteční dopravní špičce jsou uvedené časy pouze orientační. Jelikož trolejbus je určen zejména dětem, proto všechny osoby do 15 let mohou jet zdarma, ostatní platí vstupné v dobrovolné výši do kasičky u řidiče.

 

Na stránku Akce 2011 jsou doplněné informace a fotogalerie z právě proběhlého Parního víkendu.

Jízda do Heřmanova Městce se vydařila!

Tradiční akce "Na pivo do Medlešic", určená především pro členy spolku a jejich pozvané hosty se letos konala v poněkud rozšířenější formě. Motorák M131.1133 totiž z Pardubic sice zamířil do Medlešic, ale pokračoval dál přes Chrudim po od loňska neprovozované trati do Heřmanova Městce. Díky vstřícnosti Vojty Sadílka, majitele historického autobusu ŠD11 jsme souběžně s vlakem vypravili ještě "Náhradní autobusovou dopravu". Společně jsme dojeli do Heřmanova Městce a při zpáteční jízdě se autobus a vlak rozloučili v zastávce Klešice.

Obrázky z akce jsou zde ve fotogalerii
 

Akce z počátku června 2011

Členové PSHŽD se minulý týden doslova nezastavili. Snad vše co mělo kola jezdilo a jen doufáme, že všichni návštěvníci byli spokojeni. První akcí byla ve středu 1.6.2011 prezentace historického trolejbusu 353 a zahradní železničky LGB v prostorách DDM Alfa v Polabinách. Odpolední přeháňka vyhnala pořadatele z volného prostranství pod střechy přilehlých budov. Trolejbus se těšil zájmu, stejně tak jako železnička. Následoval pátek 3.6.2011, kdy ve večerních hodinách vyrazil do pardubických ulic historický trolejbus Sanos č. 329, který doplnil bohatý program Pernštýnské noci 2011. O víkendu 4. a 5.6.2011 jsme také vyvětrali oba motoráky i vlečný vůz. Pro ČD jsme zajišťovali kyvadlovou dopravu mezi zastávkou Pardubice závodiště a areálem letiště v rámci akce Aviatická pouť 2011. V sobotu jsme údajně jen v jednom směru převezli více jak 1600 návštěvníků. I když se jedná o poměrně krátký úsek (cca 2km), o zajímavé zážitky nebyla nouze. Vlak také doprovázel propagační slon ČD Alfík a krom letadel se souprava historických motoráčků těšila zájmu veřejnosti. Nebýt neukázněného řidiče na vlečkovém přejezdu, se kterým jsme se nesrazili jen čirou náhodou, nebyl by víkend ničím zkalen. A také na vedro, které bylo v industriálním prostředí úmorné. V sobotu 4.6.2011 se spolek účastnil ještě další akce - dětského dne na závodišti. A tak již čtvrtým rokem zde pro radost dětí jezdila zahradní železnička LGB. Zajímavým zpestřením byla jízda lokomotivy 464.008 v pondělí 6.6.2011, která nám na chvíli zapózovala u Musea v Rosicích.

Další fotografie jsou ve fotogalerii
 

Uskutečněné akce

Do rubriky Akce 2011 doplněny obrázky a informace o proběhlé jízdě pro Vlaksim a o Muzejní noci, která se konala ve středu 25. května.

Budeme vozit návštěvníky Aviatické pouti 2011

Převzato se stránek www.aviatickapout.cz:

Zahájení sezóny 2011

Letošní první velká akce "Zahájení sezóny 2011" se setkala s poměrně značným zájmem návštěvníků od nejmenších až po seniory. Za sobotu i neděli Museum v Rosicích navštívilo podle našich odhadů téměř tisíc pět set návštěvníků. Velmi byl vytížen vlak jedoucí po neprovozované trati do Heřmanova Městce. Ostatní vlaky už tak plné nebyly. Nicméně i jízdy do Slatiňan a do Holic byly vzhledem k počasí poměrně slušně obsazeny. Doprovodný program u Musea obohatila nejen naše zahradní železnice LGB, ale i další železnička, které dopravovala malé návštěvníky. Kolega Malinovský prezentoval v chodu hned dva parní stroje, osvětlení zajišťoval stabilní motor Slavia v chodu. Venkovní expozici obohatily i tři historické automobily členů spolku a v motoráčku na pomníku se nacházela výstava fotografií ze života spolku a jím pořádaných akcí. Samostatnou atrakcí pak byly oba historické trolejbusy, které jak v sobotu, tak i v neděli jezdily mezi Dubinou a Polabinami. Také expozice ve Slatiňanech byla v zájmu veřejnosti. Letos se opět ukázala v obměněné formě, která lépe přiblíží veřejnosti historii zásobování lokomotiv vodou. Doufáme, že se všem zúčastněným akce líbila a přijdou se podívat i na naše další akce.

Fotografie najdete ve Fotogalerii.

Máte další zajímavé fotky z této akce a poskytnete je pro náš web? Napište nám!


 

Zkušební jízda na vlečku letiště

Během Aviatické pouti 2011 bychom měli našimi motoráčky zajišťovat přepravu návštěvníků mezi zastávkou Pardubice - závodiště a areálem letiště po místní vlečce. Proto byla dne 11. dubna provedena zkušební jízda motoráčku M131.1133 po vlečce. Více obrázků najdete ve fotogalerii.

Aprílový trolejbus 1.4.2011

Info a foto z první letošní akce s trolejbusem 353 najdete v rubrice Akce 2011.

17.3.2011

V sobotu 12.3.2011 se zúčastnil Karel a Mirek natáčení nového filmu "Ve stínu". Natáčení se konalo na viaduktu mezi stanicemi Praha Mas. n. a Praha Bubny. Tak uvidíme, na kolik vteřin se souprava motoráčků ve filmu objeví.

Další foto najdete zde ve fotogalerii.

7.2.2011

Aktualizace:
- novinky v e-shopu (nová publikace Kam za vláčky a vystřihovánky staveb ke kolejišti)
- první uskutečněná akce v roce 2011 je doplněná na stránku Akce 2011.
- na stránce Vlečka TMS fotka předávacího kolejiště z roku 1983, na stránce o vlečkách v Pardubicích foto z vlečky DOM v roce 1984, na stránce o motorovém vozu M131.1515 doplněny fotky z provozu na lokálce z Peček v osmdesátých letech 20. století.


Vlečka DOM Pardubice 1984

30.1.2011

Aktualizace:
- e-shop: Železniční pluk v Pardubicích, Stéblová 1960
- vlečky: několik dalších fotek z vlečky Synthesia

Drobná aktualizace vleček

Na stránce o pardubických vlečkách jsou nově přeskenovány fotky z vlečky Synthesia a na stránce o vlečce "TMS" je doplněno pár fotek z roku 2007 z předávacího kolejiště. Na stránce Vlečky v Pardubicích jsou doplněné vlečky Kovošrotu jarý a nenovější pardubická vlečka - k terminálu DB Schenker.


740.770 v při posunu areálu Synhesie v roce 1999

1.1.2011 - Termíny burz pro začátek roku 2011

Termíny modelářský burz pro začátek roku 2011 byly stanoveny na soboty 29.1. a 26.3.

29.12.2010: Vlečka k silnici Pardubice - Trnová

Za přispění našeho příznivce Zdeňka Hrdiny se nám dostal do ruky zajímavý materiál dotýkající se výstavby náspu silnice od pardubického nového nádraží do tehdy ještě neexistujících Polabin.
Celý článek najdete zde.

PF 2011

Akce pro rok 2011

Na stránce Akce je aktualizován seznam nám doposud známých akcí pro rok 2011.

Jednou fotografií připomínáme zde avizovanou jízdu motorového vozu M262.0209
po lokálce Chrudim - Heřmanův městec minulý víkend. Pár dalších fotek je zde.

Novinky v E-shopu!

Publikace -  Poštovní autobusy 1908 - 1914 > detail zde.
Kalendář JHMD pro rok 2011 > detail zde.

Mikulášský trolejbus - Neděle 5. prosince 2010

Foto a info o jízdě Mikulášského trolejbusu přidány na stránku Z akcí roku 2010.

výlet do Třebechovic a TT Víkend

Do rubriky Z akcí 2010 doplněny informace a fotky z návozu na TT Víkend do Všestar a z tradičního předmikulášského výletu do Třebechovic pod Orebem.

23.10.2010 - Objednaný okružní vlak

V sobotu 23.10.2010 v odpoledních hodinách jsme vypravili zvláštní okružní vlak v trase Rosice - Moravany - Chrudim - Pardubice pro uzavřenou skupinu. Počasí přálo, a tak pohled na podzimní krajinu byl hned veselejší. Zároveň s tím jsme pro letošní rok ukončili výstavu historických nákladních vozů v Rosicích. Tedy, kdo si je nestihl zdokumentovat, bude mít možnost až v příštím roce.

Ukončení sezóny 2010 je za námi

Letošní ukončení jubilejní 10. sezóny našeho Musea Rosice n.L. proběhlo jako součást městských slavností ve dnech 8. až 10. října 2010. Pro všechny byl připraven tradiční program. V pátek, sobotu i neděli bylo otevřeno Museum, kde nás překvapila poměrně hojná účast lidí již v pátek. Po všechny tři dny byla přístupná výstava fotografií k 20 letům existence spolku doplněná dětmi malovanými obrázky. V sobotu i neděli zde byla k vidění zahradní železnice LGB, která jezdila hned na dvou místech současně; byl ke spatření stabilní motor Slavia v chodu, výstava renovovaných nákladních vagónů a parní stroj pana Malinovského. Po celý víkend jezdily městem historické trolejbusy na trase Dubina - třída Míru - Polabiny - Bohdaneč a zpět. První den jezdily oba vozy (329 a 353), v neděli pak jen 353. V neděli již po třinácté vyjeli na trasu Pardubice hl.n. - Rosice - závodiště a zpět naše motoráky. Akce nazvaná Na koníčky motoráčkem měla letos velmi hojnou účast, neboť se jízd zúčastnilo skoro sedm set cestujících. Při závěrečném hodnocení jsme zjistili, že letos Museum (do dnešních dnů) navštívilo více než 6,5 tisíce návštěvníků. Ačkoliv do 10. sezóny Museum vstoupilo s některými změnami, není novinkám konec. Pro rok 2011 je v plánu představit nově uspořádané některé expoziční místnosti a ukázat nějaké nové velké i malé exponáty. Jak se nám to podaří můžete posoudit v prvním květnovém víkendu následujícího roku, kdy se opět museum otevře veřejnosti. Nejbližší akcí pro veřejnost je "Modelářská burza" 23.10.2010 a Mikulášský vlak v sobotu 20. listopadu 2010. Zatím místa ještě jsou, tak neváhejte a přihlaste se na mail pshzd@email.cz.

Více obrázků najdete ve fotogalerii

 

Den železnice 25.9.2010

Letos v rámci tradice jsme se opět zapojili do celostátní akce ČD, a.s. "Den železnice". V sobotu 25.9.2010 jsme vypravili pět párů historických vlaků mezi Pardubice a Rosicemi. Jezdil motoráček Nataša a to zcela načas a bez závad. V rosickém museu byl připraven doprovodný program. Kromě samotné expozice byla v provozu zahradní železnička LGB a v motorovém voze M131.1116 na pomníku si příchozí mohli prohlédnout výstavu obrázků z činnosti spolku za uplynulých dvacet let, kresby dětí s železniční tématikou pořízené při srpnových oslavách spolku a výstavu obohatil precizně zpracovaný modul tratě v krajině ing. Novotného v měřítku 1:120. Vlaky a museum navštívilo cca 500 osob.

Pár dalších fotek je na stránce Z akcí roku 2010

Akce z víkendu 18. a 19.9.2010

V sobotu 18.9.2010 pořádal pardubický Moskvič klub setkání přátel automobilů této značky. Kromě návštěvy účastníků v našem Museu byl pro ně také vypravena krátká zvláštní jízda trolejbusu 329. V neděli 19.9.2010 se potom náš Sanos podíval letos poprvé na nostalgickou linku 51.


40 moskvičů na návštěvě Musea Rosice nad Labem


Sanos 329 na nostalgické lince 51 ve stanici Polabiny, Kosmonautů

11.9.2010 - Žlutomodrý den Berry

V rámci konání dobročinné akce Žlutomodrý den Berry 2010 se zapojil náš spolek a doplnil program pořádaný ČD, a.s. v Pardubicích, Skutči a Hradci Králové svým programem v Rosicích n.L.. Kromě otevřeného Musea, včetně výstavy fotografií a provozu zvláštních motorových vlaků mezi Pardubicemi a H. Králové, se mohli návštěvníci povozit hned na dvou samostatných modelových železnicích se třemi soupravami v provozu. Dále ke spatření byla nejen naše zahradní železnička LGB, ale i stabilní motor Slavia v chodu nebo  parní několik malých parních strojů.

Fotogalerie z akce
 

31.8.2010 - Poslední den prázdnin

Na poslední den prázdnin 31.8.2010 jsme pro malé i velké připravili odpolední jízdy historického trolejbusu Škoda Sanos. Vzhledem k odpolední špičce a špatnému počasí byl zájem ze strany dětí poměrně malý, ale dospělých jezdilo kupodivu dost.

21.8.2010 - oslavy 20 let spolku a 10 let Musea

V letošním roce slaví Pardubický spolek historie železniční dopravy 20 let své existence. Zároveň na tento rok připadá již 10. sezóna jím provozovaného železničního Musea Rosice n.L. V sobotu 21.8.2010 od 9 do 17 h byl pro všechny návštěvníky připraven bohatý program nejen na nádraží v Rosicích n.L. Vyjely také naše motoráčky do Slatiňan, kde v době pobytu zvláštního vlaku byla otevřena zdejší expozice spolku v technologické části bývalé vodárny na nádraží. V Rosicích mohli příchozí spatřit zahradní železničku LGB, vystavené a spolkem renovované železniční vozidla, trolejbus 353, výstavku fotografií a obrázků z historie spolku a také se zde konala aktivita nejen pro děti pod názvem Namaluj mašinku. Premiéru měla i nová publikace s názvem Museum Rosice n.L., kde se dočtete několik slov o historii železnice v Pardubicích, o historii budovy Musea, o spolku samotném a některých exponátech. Publikace je doplněna cca 50 fotografiemi a to nejen ze života spolku. Spolek tímto děkuje všem návštěvníkům, příznivcům a případným dárcům za jejich podporu.

Fotogalerie z akce

 


Publikace v našem e-shopu

 

výlet do Třebechovic a TT Víkend

Do rubriky Z akcí 2010 doplněny informace a fotky z návozu na TT Víkend do Všestar a z tradičního předmikulášského výletu do Třebechovic pod Orebem.

23.10.2010 - Objednaný okružní vlak

V sobotu 23.10.2010 v odpoledních hodinách jsme vypravili zvláštní okružní vlak v trase Rosice - Moravany - Chrudim - Pardubice pro uzavřenou skupinu. Počasí přálo, a tak pohled na podzimní krajinu byl hned veselejší. Zároveň s tím jsme pro letošní rok ukončili výstavu historických nákladních vozů v Rosicích. Tedy, kdo si je nestihl zdokumentovat, bude mít možnost až v příštím roce.

Ukončení sezóny 2010 je za námi

Letošní ukončení jubilejní 10. sezóny našeho Musea Rosice n.L. proběhlo jako součást městských slavností ve dnech 8. až 10. října 2010. Pro všechny byl připraven tradiční program. V pátek, sobotu i neděli bylo otevřeno Museum, kde nás překvapila poměrně hojná účast lidí již v pátek. Po všechny tři dny byla přístupná výstava fotografií k 20 letům existence spolku doplněná dětmi malovanými obrázky. V sobotu i neděli zde byla k vidění zahradní železnice LGB, která jezdila hned na dvou místech současně; byl ke spatření stabilní motor Slavia v chodu, výstava renovovaných nákladních vagónů a parní stroj pana Malinovského. Po celý víkend jezdily městem historické trolejbusy na trase Dubina - třída Míru - Polabiny - Bohdaneč a zpět. První den jezdily oba vozy (329 a 353), v neděli pak jen 353. V neděli již po třinácté vyjeli na trasu Pardubice hl.n. - Rosice - závodiště a zpět naše motoráky. Akce nazvaná Na koníčky motoráčkem měla letos velmi hojnou účast, neboť se jízd zúčastnilo skoro sedm set cestujících. Při závěrečném hodnocení jsme zjistili, že letos Museum (do dnešních dnů) navštívilo více než 6,5 tisíce návštěvníků. Ačkoliv do 10. sezóny Museum vstoupilo s některými změnami, není novinkám konec. Pro rok 2011 je v plánu představit nově uspořádané některé expoziční místnosti a ukázat nějaké nové velké i malé exponáty. Jak se nám to podaří můžete posoudit v prvním květnovém víkendu následujícího roku, kdy se opět museum otevře veřejnosti. Nejbližší akcí pro veřejnost je "Modelářská burza" 23.10.2010 a Mikulášský vlak v sobotu 20. listopadu 2010. Zatím místa ještě jsou, tak neváhejte a přihlaste se na mail pshzd@email.cz.

Více obrázků najdete ve fotogalerii

 

Den železnice 25.9.2010

Letos v rámci tradice jsme se opět zapojili do celostátní akce ČD, a.s. "Den železnice". V sobotu 25.9.2010 jsme vypravili pět párů historických vlaků mezi Pardubice a Rosicemi. Jezdil motoráček Nataša a to zcela načas a bez závad. V rosickém museu byl připraven doprovodný program. Kromě samotné expozice byla v provozu zahradní železnička LGB a v motorovém voze M131.1116 na pomníku si příchozí mohli prohlédnout výstavu obrázků z činnosti spolku za uplynulých dvacet let, kresby dětí s železniční tématikou pořízené při srpnových oslavách spolku a výstavu obohatil precizně zpracovaný modul tratě v krajině ing. Novotného v měřítku 1:120. Vlaky a museum navštívilo cca 500 osob.

Pár dalších fotek je na stránce Z akcí roku 2010

Akce z víkendu 18. a 19.9.2010

V sobotu 18.9.2010 pořádal pardubický Moskvič klub setkání přátel automobilů této značky. Kromě návštěvy účastníků v našem Museu byl pro ně také vypravena krátká zvláštní jízda trolejbusu 329. V neděli 19.9.2010 se potom náš Sanos podíval letos poprvé na nostalgickou linku 51.


40 moskvičů na návštěvě Musea Rosice nad Labem


Sanos 329 na nostalgické lince 51 ve stanici Polabiny, Kosmonautů

11.9.2010 - Žlutomodrý den Berry

V rámci konání dobročinné akce Žlutomodrý den Berry 2010 se zapojil náš spolek a doplnil program pořádaný ČD, a.s. v Pardubicích, Skutči a Hradci Králové svým programem v Rosicích n.L.. Kromě otevřeného Musea, včetně výstavy fotografií a provozu zvláštních motorových vlaků mezi Pardubicemi a H. Králové, se mohli návštěvníci povozit hned na dvou samostatných modelových železnicích se třemi soupravami v provozu. Dále ke spatření byla nejen naše zahradní železnička LGB, ale i stabilní motor Slavia v chodu nebo  parní několik malých parních strojů.

Fotogalerie z akce
 

31.8.2010 - Poslední den prázdnin

Na poslední den prázdnin 31.8.2010 jsme pro malé i velké připravili odpolední jízdy historického trolejbusu Škoda Sanos. Vzhledem k odpolední špičce a špatnému počasí byl zájem ze strany dětí poměrně malý, ale dospělých jezdilo kupodivu dost.

21.8.2010 - oslavy 20 let spolku a 10 let Musea

V letošním roce slaví Pardubický spolek historie železniční dopravy 20 let své existence. Zároveň na tento rok připadá již 10. sezóna jím provozovaného železničního Musea Rosice n.L. V sobotu 21.8.2010 od 9 do 17 h byl pro všechny návštěvníky připraven bohatý program nejen na nádraží v Rosicích n.L. Vyjely také naše motoráčky do Slatiňan, kde v době pobytu zvláštního vlaku byla otevřena zdejší expozice spolku v technologické části bývalé vodárny na nádraží. V Rosicích mohli příchozí spatřit zahradní železničku LGB, vystavené a spolkem renovované železniční vozidla, trolejbus 353, výstavku fotografií a obrázků z historie spolku a také se zde konala aktivita nejen pro děti pod názvem Namaluj mašinku. Premiéru měla i nová publikace s názvem Museum Rosice n.L., kde se dočtete několik slov o historii železnice v Pardubicích, o historii budovy Musea, o spolku samotném a některých exponátech. Publikace je doplněna cca 50 fotografiemi a to nejen ze života spolku. Spolek tímto děkuje všem návštěvníkům, příznivcům a případným dárcům za jejich podporu.

Fotogalerie z akce

 


Publikace v našem e-shopu

Srpen 2010 - pomoc postiženým povodněmi na Liberecku

Jak jistě všichni víte, v sobotu 7. srpna 2010 postihly severní Čechy ničivé povodně, které napáchaly obrovské škody. I Pardubický spolek historie železniční dopravy se rozhodl pomoci a ve středu 11. srpna vyrazilo do Frýdlantu a Heřmanic auto naložené potřebnými čistícími a desinfekčními prostředky, lopatami, košťaty, kbelíky, nádobím, balenou vodou, hygienickými potřebami a oděvy, které jsme darovali nejen z vlastních zdrojů, ale i díky přispění členů spolku a spolupracovníků. Všem, kteří již přispěli děkujeme a prosíme i další, jimž není lhostejný osud tohoto krásného koutu naší země a lidí, kteří tam žijí, aby pomohli. V neděli 14. srpna potom odvezl webmaster jedno ze svých aut do obce Dětřichov, kde jej zdarma zapůjčil jedné vyplavené rodině a předal zároveň dary, které poskytl Dopravní podnik města Pardubic a.s. Do třetice zamířilo auto s předměty poskytnutými členy spolku a jejich přáteli a spolupracovníky z Pardubic na povodněmi postižené Frýdlantsko v úterý 17. srpna. Část byla určena do Frýdlantu a Raspenavy a část jsme stejně jako příspěvek 1000,- korun odvezli do Heřmanic. Jménem všech, kterým se této skromné pomoci dostane, opět všem dárcům velice děkujeme.


Materiál poskytnutý spolkem, jeho členy, přáteli a spolupracovníky do Frýdlantu a Heřmanic uložený ve výtopně kolegů ze Spolku Frýdlantské okresní dráhy.


Předání auta a darů od DPMP a.s. v Dětřichově


Další várka předmětů opět u kolegů ze Spolku FOD.

 

27.7.2010 - AKTUALIZACE

Aktualizována stránka o akcích proběhlých v roce 2010 (info a foto z akce Drezínový den a z jízdy na Anenskou pouť)

ROSICKÝ PARNÍ VÍKEND 19.-20.6.2010

Informace o proběhlé akci a odkaz na fotogalerii najdete na stránce Z akcí 2010.

Pernštýnská noc s trolejbusem PSHŽD

V pátek 4. června vyjede do ulic Pardubic historický trolejbus Š-Sanos, který v rozmezí 20.00 až 24.00 bude vozit účastníky akce Pernštýnská noc na trase mezi Dubinou a Polabinami. Vstupné se vybírá, ale jeho výše je dobrovolná. Nástup do vozu jen předními dveřmi.

2.6.2010

Za deštivé středy 2.6.2010 jsme pořádali výlet pro děti ze ZŠ Závodu míru z Pardubic do Slatiňan a zpět. Krátké info a dvě fotky jsou na stránce Z akcí roku 2010.

30.5.2010

Na stránku Z akcí roku 2010 doplněno info o Muzejní noci. Při ní se také představil náš opravený cisternový vůz řady R. Ten bude v letní sezóně vystaven na koleji před naším Museem v Rosicích nad Labem.

 

Novinka v E-shopu + Aktualizován přehled akcí

Nabízíme věrný model našeho nákladního vozu Ztrc v měřítku TT > nakupujte zde.

Zahájení sezóny

Na stránce Akce 2010 doplněny základní informace o zahájení sezóny 2010, které proběhlo o uplynulém víkendu.

Novinka v E-shopu

Publikace k 60-ti letům autobusové dopravy v Pardubicích

24.4.2010

Aktualizována stránka Z akcí roku 2010 - jízda Sanosu pro školku a účast našich vozidel na Dnu otevřených dveří DP Pardubice.

Foto z Dne otevřených dveří se postupně umísťujeme do této fotogalerie.

 

Finální verze letáku k zahájení sezóny 2010

Leták ve formátu pdf stahujte zde. V případě problémů s otevřením letáku ve formátu pdf jsou na stránce Nejbližší akce i náhledy ve formátu jpg.

Aprílový trolejbus

Ve čtvrteční odpoledne 1.4.2010 proběhla první letošní veřejná jízda trolejbusu 353. Info o akci najdete v rubrice Z akcí roku 2010.

Co je nového?

I když to není příliš vidět, členové a příznivci spolku usilovně pracují na dalších exponátech a vozidlech spolku. Probíhá renovace cisterny z roku 1925 a to za podpory Pardubického kraje. Museum dostane renovované vstupní dveře, probíhá oprava přípojného vozíku za drezínu a mnoho dalšího. V expozici Musea bude připraveno opět několik nových exponátů a to jak ve vnitřní, tak ve venkovní expozici. Připravuje se záchrana a renovace stanoviště traťového hradla z roku 1892, o které budeme čtenáře těchto stránek informovat. Dále připravujeme pestrou škálu akcí pro veřejnost i uzavřené skupiny. Termín zahájení sezóny Musea s jízdami zvláštních vlaků a trolejbusů a dále bohatým doprovodným programem u Musea se již blíží!


Traťovácký vozík ve stavu před opravou

Druhá letošní pardubická modelářská burza se koná již tuto sobotu 27.3.2010!

Další info najdete zde.

22.3.2010

Malý přírůstek od Marka Stupky v rubrice Drážní archeologie - drážka na pile v Zámrsku.

14.3.2010 - Nová vozidla

Byla aktualizována rubrika Vozidla PSHŽD. Doplněna je stránka cisternového vozu řady R a autojeřábu Tatra T111. Vozidla jsou nově rozdělena na vozidla přímo spolková a vozidla v majetků členů spolku.

23.2.2010 - novinky v e-shopu

Nové zboží nabízené v našem e-shopu najdete zde > Novinky v nabídce 2/2010.

31.1.2010 - Aktualizace

Byl aktualizován přehled akcí pro rok 2010.

Tři zajímavé fotky

Na stránce motorového vozu M131.1116 je doplněno foto vozu ve stavu těsně jeho po zakoupení. Na stránce o zrušené trati do Vápenného Podola je to potom foto odbočky Tasovice ještě v provozu s motorákem M131.1 a fotka domku u bývalé odbočky v roce 2005.

Leden 2010 - prezentace LGB ve školce

V prvních lednových dnech letošního roku spolek připravil pro malé děti ze školy ve Velkých Svatoňovicích prezentaci zahradní železničky LGB přímo v jejich třídě. Akci zorganizoval a zajistil náš poskytovatel webhostingu Jali. Děti se bavily a mašinky jezdily bez závad.

Další fotografie najdete zde
 

3.1.2010 - Pardubické vlečky

Byly aktualizovány stránky o vlečkách v Pardubicích a o vlečkovém systému "TMS". Od poslední aktualizace se využití železničních vleček bohužel opět snížilo, takže například doplněné snímky z vlečky DOM Pardubice už dnes patří minulosti.


Zátiší se zelení a odstavenými vozy na vlečce DOM ještě za jejího provozu

30.12.2009

V rubrice Drážní archeologie je doplněna stránka o Úzkokolejce v Liticích nad Orlicí. Fotky dodal Marek Stupka a kolega OČ.

pro rok 2007 najdete na stránce Akce 2007. O akcích MHD najdete informace na webu www.trolejbus.cz.

 

 

Novinky z let 2005-2009 najdete zde.


Máte nás rádi? Nakupujte na svých oblíbených e-shopech přes GIVT.cz. Část z vaší útraty půjde na naši podporu. Nestojí to nic navíc!

© PSHŽD, Na Staré poště 2865, 530 02 Pardubice, e-mail: pshzd@email.cz / 604 926 620
Kompletní kontakty na vedení spolku
Stránka Musea na Facebooku: www.facebook.com/museum.rosice
Zpět na titulní stránku