Novinky a aktuality - archiv z let  2014-2016

Hlavní stránka > Archiv aktualit > Novinky

 

Novinky z let 2005-2009 najdete zde

Novinky z let 2010-2011 najdete zde

Novinky z let 2012-2013 najdete zde

Novinky z let 2014-2016 najdete zde

 

Poslední akce historických vozidel v roce 2016 je za námi

V sobotu 4.12.2016 proběhla naše letošní poslední akce s historickými vozidly - Mikulášský trolejbus. Informace o akci i o všech dalších ze letošního roku najdete na stránce http://pshzd.cz/2016.html.

 

Z posledních akcí

Letošní Mikulášský vlak vyrazil v sobotu 26.11.2016 z Pardubic do Choltic. Zde jsme společně s městysem Choltice zajistili doprovodný program. Obec nám pomohla zajistit dopravu lidí z nádražíčka na zámek, kde připravili několik zajímavostí. My jsme je doplnili parním strojem v chodu na nádraží, jízdou motoráčku do Heřmanova Městce a zpět a v neposlední řadě také vlastní mikulášskou nadílku.

Další foto zde
 

V neděli 27.11.2016 jsme se zúčastnili s částí zahradní železničky LGB slavnostního dne na pardubickém zámku, který pro své zaměstnance pořádala firma Foxconn.

Práce na M120.206 jdou do finiše

Práce na M120.206 jsou ve finiši. Vůz je v zásadě dokončen. Probíhá ještě instalace kabeláže a čekáme na dodávky některých drobností. Ať to jsou štítky ze smaltovny, nebo zdroje světla. Dne 26. října proběhla předváděcí akce pro všechny zúčastněné sponzory za účasti odborné veřejnosti. V případě zájmu o prohlídku tohoto vozidla nás kontaktujte. Na další rok je v plánu dosadit napodobeninu hnacího agregátu, aby pod vozem nebylo tolik volného místa, což při fotografování nevypadá příliš dobře a výroba talířových spřáhel. Chybí nám na čela ještě držáky koncových návěstí, zásuvky Vedka a vzduchové hadice tehdejšího provedení. Pokud nám můžete pomoci, rádi to oceníme.

Další fotografie najdete na stránce vozu
 

Museum Rosice ukončilo sezónu

Na stránce Z akcí roku 2016 jsou doplněné informace o ukončení sezóny našeho muzea včetně odkazů na fotogalerii z programu u muzea, z jízd motoráčků i historického trolejbusu. Letos je tedy už Museum uzavřeno a prohlídky lze vykonat pouze po předchozí domluvě.

Další dění sledujte na stránce o akcích, neboť máme pro vás ještě letos připravenou pestrou škálu akcí. Jízdní řád s programem na mikulášský vlak přineseme v následujících dnech.

Další postup na opravě M120.206

Opět jsme postoupili na opravě M120.206 – montují se madla, drobné kování a připravuje se další.

Ze dne železnice 2016

V sobotu 24.9.2016 jsme se připojili k regionálnímu dni železnice v Pardubicích. Jízdy motoráčku mezi hlavním nádražím a Rosicemi, otevřené museum či zahradní železnička LGB jsou stálicí této akce. Abychom program obohatili, představil se v chodu stabilní motor Slavia, který poháněl obilnou mlátičku....

Další fotografie a informace najdete zde
 

Aktualizace 19.9.2016

Tři fotografie Burčákového expresu do Choltic byly přidány na stránku Z akcí roku 2016.
Na stránku o připravovaných akcích byl potom doplněn orientační jízdní řád vlaků na Velkou Pardubickou.

M 120.206 po 65 letech opět na kolech!

Letos je to 65 let od chvíle, co se opět vůz M120.206, později CDlm, opět ocitl na kolech. Ale ještě je před námi hodně práce.

Pár obrázků z technologických postupů „jak to nikdy nedělejte“ najdete v této fotogalerii.. Za finanční podporu všem děkujeme. Letos se ještě ale o kus pohneme. Proto sledujte naše stránky, nebo se přijeďte posívat osobně.

 

Jízdní řád pro jízdu do Choltic dne 17.9.2016 / POZOR ZMĚNA

Jízdní řád historického motorového vlaku v rámci akce Burčákové slavnosti Choltice 17.9.2016

Pardubice hl.n. odj. 13:00
Přelouč odj. 13:45
Choltice příj. 14:00

Choltice odj. 18:25
Přelouč odj. 18:56
Pardubice hl.n. příj. 19:15

Vlak na znamení zastaví na všech zastávkách mezi Přeloučí a Cholticemi. Pro výstup při cestě zpět požádáte o zastavení ještě před odjezdem průvodčího nebo strojvedoucího.
Cena 110,-Kč; děti 3-15 let, ZTP 80,- Kč. Přeprava kočárků omezena (do celé soupravy se vejdou max. 4 kočárky. V prostředním voze zajištěno občerstvení a omezený prodej upomínkových předmětů. Zpáteční jízdenka z vlaku opravňuje držitele k využití výrazné slevy na vstup na Burčákové slavnosti. Od zámku v Cholticích na nádraží při cestě zpět možno využít bezplatné přepravy autobusem.

Program pro den železnice 24.9.2016 a Retroměstečko 1. a 2.10.2016

Na stránce Akce 2016 je doplněn program a jízdní řád pro Den železnice v Pardubicích v sobotu 24.9.2016 a dále jízdní řád historického trolejbusu v rámci akce Retroměstečko 1. a 2.10.2016.

Ohlédnutí za setkáním zahradních železnic

Na stránku "Z akcí roku 2016" jsou přidány informace o proběhlém setkání zahradních železnic.

Pokračování prací na M120.206

V květnu a červnu byly na vůz doplněny chybějící lišty, opravena část střechy a vůz obdržel nový lak. Doporučujeme osobní prohlídku. V přípravě je dokončení interiéru, zejména stanovišť, doplnění kování a usazení vozu na provizorní kola. To vše je v plánu do konce letošního roku. Chcete-li někdo přiložit osobně ruku k dílu, kontaktujte našeho jednatele. Více fotek na stránce vozu.

Zahájení prázdnin v Sanosu

V sobotu 2.7.2016 vyjel Sanos na tradiční jízdu u příležitosti zahájení letních prázdnin. Akci přibližuje jedna z fotografií Martina Dvořáka. Kromě toho ve stejný den vyjel i motoráček na zájezd s dětmi do Rosic n. L.

Z parního víkendu

Ve dnech 25. a 26.6.2016 proběhl jubilejní desátý ročník parního víkendu v Rosicích n.L. Letos bylo opravdu na co koukat a nebýt pětatřicetistupňového vedra v sobotu, byla by i návštěvnost rekordní. Necelá desítka vystavovatelů předvedla na dvacet parních kotlů, strojů a zajímavých mechanismů. Většina z nich byla v provozu. Největším z nich pak byla lokomobila vyrobená strojírnou Praha Bubny roku 1919. Kromě tradičních vystavovaných exponátů, mezi něž patří např. automobil Praga Picollo, se tu objevil i vojenský automobil s polní kuchyní (též pracuje s párou), nebo výstava fotografií a modelů parních lokomotiv. Velkým lákadlem se stala parková železnička, která byla v neděli obohacena o malou lokomotivu na páru. Spojení s centrem města a Dubinou zajistil historický autobus Karosa. Nechyběly ani výletní vlaky historickým motoráčkem do Slatiňan, se prezentovala expozice s parním strojem a další drobné zajímavosti.  Vyvrcholením pak byla nedělní přítomnost parní lokomotivy „ušatá“ 464.008, která přivezla zvláštní vlak z Hradce Králové, dva krát zajela na hlavní nádraží a mezi tím byla k prohlídce přistavena v Rosicích.

V naší fotogalerii tentokrát najdete nejen běžné dokumentační fotky, ale i méně tradiční záběry od Martina Dvořáka.
 

Novinka v Drážní archeologii

Novinka v drážní archeologii je opět ostravská a jedná se o zaniklou vlečku Dolu sv. Trojice.

11.6. 2016 - Po pardubických nádražích a zastávkách historickým autobusem

V sobotu 11.6.2016 proběhla poznávací jízda do historie uspořádaná společně s Klubem přátel Pardubicka. Cílem bylo poznání historie a současnosti železničních zastávek a nádražích na území Pardubic. Tentokrát se vyjelo autobusem, protože trolejbusem není ke všem zastávkám možné na rozumnou vzdálenost dojet. Akci navštívilo okolo 30 zájemců ve věkovém rozpětí od dětí po seniory. Jsme rádi, že i tyto akce nejsou navštěvovány jen jednou uzavřenou věkovou skupinou.

Aktualizace

Na stránce Z akcí 2016 doplněny informace o akcích z minulého víkendu. Do akcí plánovaných doplněny jízdy motoráčků v Trutnově v září 2016.

20.5.2016 Proběhla Muzejní noc

Na stránku Z akcí 2016 jsou doplněny informace a odkazy na fotografie z Muzejní noci, která se konala v pátek 20.5.2016.

Jízdní řády pro Aviatickou pouť 2016

Jízdní řád vlaků Pardubice hl.n. - Pardubice závodiště - letiště v rámci Aviatické pouti o víkendu 28.-29.5.2016 přidán na stránku Nejbližší akce.

3.5.2016 Havárie spřáteleného webu Trolejbus.cz

Pokud navštěvujete i webové stránky trolejbus.cz, tak z důvodu havárie serveru jsou provizorně k nalezení na adrese http://trolejbus.reitmayer.cz. Na řešení se pracuje, ale pár dní to asi potrvá.

Zahájení sezóny

O víkendu 30.4. a 1.5.2016 proběhlo zahájení 16. sezóny našeho Musea. V pátek před akcí samotnou se konalo setkání pro zvané hosty a svou návštěvou nás poctili hejtman Pardubického kraje, člen představenstva ČD, a.s., dva náměstkové statutárního města Pardubice, místopředsedkyně senátu ČR, starosta městského obvodu Pardubice 7 a mnozí další. Vlastní akce se nesla v duchu historie a zábavy. Vyjela naše historická vozidla - motoráčky na tratě v okolí Pardubic, historické trolejbusy i historický autobus Karosa. V Rosicích v rámci doprovodného programu jezdila parková železnička, zahradní železnička LGB, v provozu byl parní stroj.
Poprvé se veřejnosti prezentoval renovovaný interiér motorového vozu M120.206, kterým celou sobotu a část neděle provázel průvodce s odborným výkladem. Rovněž jsme doplnili expozici záchodků o několik dobových artefaktů.

Další fotografie z akce najdete zde
 

Práce na M120.206 stále pokračují

V dubnu probíhaly další práce na renovaci interiéru oddílu. Byly vyrobeny lemovací lišty, položeno PVC a uchyceny lavice včetně podběhů kol. Aktuální foto je na stránce vozu.

Novinky v obchůdku

- již druhý díl CD pohádek o mašinkách "Veselé mašinky - pohádky z depa a kolejí 2" Šest pohádek v celkovém čase cca 50 minut, které vypráví Josef Somr. Půvabné vyprávění inspirované skutečnými místy a lokomotivami. Vydal GMP Group v roce 2016, cena 195,- Kč.
- různé druhy magnetek - rozměr 60x90 mm, čtvercová rozměr 60x60mm, cena 49,- Kč/kus.

Objednávejte v e-shopu
 

Katalog kování

Novinky v katalogu kování
- věšáky do osobních vozů na oděvy z hliníku
- kovové rozety pro upevnění dřevěných lavic do podlahy

Zemřel Mirek Vorel

S hlubokým zármutkem oznamujeme, že dne 14. dubna 2016 nás náhle navždy opustil náš dlouholetý člen a kamarád Ing. Miroslav Vorel. Věnujme mu prosím tichou vzpomínku.

 

Velikonoční trolejbus je za námi

V pondělí 28.3.2016 vyjel do ulic Velikonoční trolejbus. Okružní trasa začínala na Třídě Míru a vedla přes Polabiny, nádraží, střed města na Dubinu a končila opět na Třídě Míru. Počasí přálo a tak ve voze vítali příchozí hned dva hlodavci - zajíc a králík. Téměř každý obdržel od bílého králíčka nějakou drobnost. Domníváme se, že se akce vydařila a za celý den jsme přepravili zhruba na tři stovky návštěvníků.

Další fotografie zde v galerii
 

Novinky na M120.206

Na M120 také vzhledem k počasí probíhají práce. Část vozu je již olištována a připravuje se nějaká ta bižuterie do interiéru. Foto najdete na stránce vozu.

 

Krátké propagační video spolku

Dvě novinky v Drážní archeologii

1) most zrušené vlečky psychiatrické léčebny Havlíčkův Brod

2) Zrušená trať Havířov - Albrechtice u Českého Těšína

Katalog kování

Pro kolegy renovující vagóny, lokomotivy, tramvaje a podobná vozidla nabízíme kování do interiérů i exteriéru vozidel. Další informace najdete na této stránce.

Práce na M120.206 pokračují i v zimě

Opět se pokračuje na renovaci M120.206. Byly oplechovány na druhý pokus rohy vozu a nynější plechování již odpovídá originálnímu provedení. Pomalu začínáme přikládat vnější pásové lišty, které však oproti originálu podlepujeme kvůli zatékání vody tmelem.

16 nových pohlednic

V našem e-shopu najdete šestnáct nových druhů pohlednic. Pokračujete k nákupu zde.

Novinka v Drážní archeologii

V rubrice Drážní archeologie se objevil nový přírůstek v podobě bývalé vlečky Dolu Jindřich. Historie vlečky i popisy fotky jsou dole pod náhledy - http://www.pshzd.cz/galerie/category.php?cat=285

Nepatrná změna na webu

Naše webové stránky fungují už velice dlouho a tomu je také poplatný jejich poněkud nemoderní vzhled. Myslíme si ale, že jsou plně funkční a zásadní změny neplánujeme, ovšem jednu malou změnu jsme dnes aplikovali - o pár desítek bodů se zvětšila šířka stránek, což nám umožní přidávat například k akcím fotografie a letáky v o něco lepším rozlišení. Podle údajů o návštěvnících našeho webu bude sice i nadále pro většinu z Vás s velkým rozlišením monitorů náš web poněkud "nudlovitý", ale zase stále existuje skupina s rozlišením menším.

Na webu jsme opravdu už 15 let, což dosvědčuje ukázka jak náš web vypadal v roce 2001:

 

31.12.2015 - První přehled hlavních akcí pro rok 2016

Na stránce Nejbližší akce byl zveřejněn první přehled hlavních akcí pro rok 2016. K akcím bude postupně doplňován popis a další informace.

M 120.206 - stav na konci roku

Projekt letošního roku se podařilo splnit. Vůz obdržel vybavení interiéru tak, jak jsme měli v plánu. Některé drobnosti bude nutné doladit v příštím období z důvodu chybějící dokumentace (chybí fotky i výkresy). Pro vůz jsme zajistili rozsochy i dvojkolí. V rámci letošního projektu byl postaven na kus koleje a tím lépe evokuje stav, v jakém byl v provozu. Ale raději více obrazem, než jen psaným slovem - další fotografie najdete na stránce vozu.

Všem dárcům a těm, kteří nám pomohli, děkujeme.

Mikulášský trolejbus se vydařil

Pátý prosinec je znám tím, že se na nejrůznějších místech objeví svatý Mikuláš, čert a popř. i anděl.  K této tradici patří od roku 2007 v Pardubicích také Mikulášský trolejbus. A tak 5.12.2015 odpoledne vyrazil na trasu mezi Dubinou - Třídou Míru a Polabinami historický trolejbus Škoda Sanos. Všichni hodní byli odměněni dárečkem. Akce se vydařila a zájem návštěvníků byl oproti jiným rokům  nezvykle velký.

Další fotografie najdete zde ve fotogalerii
 

Další pokrok na opravě M120.206

Více fotografií na stránce motorového vozu.

Novinky v e-shopu

Před vánocemi jsme doplnili nové položky do našeho e-shopu. Novinky najdete zde.

.

(Před) Mikulášský vlak

Mikulášský vlak v sobotu 21.11.2015 vyjel z Pardubic do Choltic. Zde po příjezdu vlaku mohli účastníci akce využít malého občerstvení a vydat se autobusem do městečka na prohlídku zámku, zámecké kaple a malé železničky vedoucí po zahradě jednoho ze zdejších obyvatel. Koho tato nabídka nezaujala, byl připraven výlet do Heřmanova Městce, kde na nádraží pan Malinovský prezentoval dva parní stroje a zájemcům poskytnul výklad. Před půl jednou souprava popojela zpátky do Choltic, kde po "technologické" pauze proběhla nadílka. Čert se svým malým pomocníkem, Mikuláš i anděl měli plné ruce práce a proto doprovodili vlak až do Pardubic. Doufáme, že se akce všem líbila a kdo nejel. může jen litovat.

Další fotografie z akce najdete zde
 

Jízda pro děti z mateřských škol

V pátek 7.11.2015 oba naše historické trolejbusy povozily děti z mateřských škol na Dukle. Více fotografií najdete na stránce Z akcí roku 2015.

Opět další postup prací na M120.206

Do konce října jsme se zase kousek pohnuli. Vůz už má všechna okna a interiér obložený stěnovými výplněmi. Také už máme připravenou kolej, na které bude vůz následně vystaven.
Práce pokračují nyní zejména na dílně, kde se vyrábí nové okenní rámy, lišty, krytky, atd. Bohužel 90% všeho bylo shnilé nebo poškozené "chatařem" a pro vozidlo by již nebylo možné to použít. Připojujeme několik ilustračních fotografií, které najdete na stránce motorového vozu.

Aktualizace 27.10.2015

- nová stránka o drobné drážce na jez v Dašicích
- stránka o přepravě železničních vozů na podvalnících rozšířena o fotografie z Meziměstí a o foto aktuálního stavu zbytku rampy
- na stránku o vlečce DOM doplněno foto odpojené koleje na vlečku
- na stránce o vlečkách v Pardubicích doplněno foto vlečky vzniklé na místě bývalého kontejnerového překladiště

Pokračují práce na M120.206

Opět to vypadá, že se na renovaci M120.206 moc neděje. Opak je pravdou, ale jsou to drobné činnosti, které zaberou hodně času a nejsou příliš vidět. Jen výroba a montáž okenních obrub je velmi pracná.
Zjistili jsme např., že naši předkové hliníkové okenní rámy odlévaly a ručně opracovávali. Bohužel některé nám chybí a není v našich možnostech vyrobit nové, proto musíme nyní improvizovat.

Ukončení sezóny 2015

Ve dnech 9. až 11.10.2015 jsme v ukončili naši 15. muzejní sezónu. Ta letošní třídenní akcí začala i skončila. Jak zahájení, tak ukončení doprovázela nepřízeň počasí. V těchto dnech se podařilo propojit několik akcí v ucelený soubor, kde si snad každý našel něco, co jej zaujalo. Více informací a odkazy na fotografie najdete na stránce Z akcí roku 2015.

Dvě novinky v Drážní archeologii

Dvě nové položky má naše rubrika o drážní archeologii. Obě jsou z Ostravska - Jednou je vlečka na odval u Ostravice a druhou pak nedostavěná trolejbusová trať Františkov.

V sobotu 3.10. jedeme pro KPP

V sobotu 3.10. bude náš historický trolejbus Sanos vozit účastníky akce Klubu přátel Pardubicka - více info na webu KPP.

Účastnili jsme se Národního dne železnice

V sobotu 26.9.2015 jsme se účastnili velké akce v Hradci Králové a okolí. Více informací a odkaz na fotografie najdete na stránce Z akcí roku 2015.


Motoráčky Nataša a Karel se projely i po nákladní Plačické spojce.

Oprava trolejbusu Sanos

Za finanční podpory Pardubického kraje proběhla v červenci a srpnu 2015 oprava havarijního stavu kloubového spojení našeho historického trolejbusu Škoda Sanos 329. V rámci těchto prací byla dosazena nová harmonika a mnoho poškozených částí opraveno. Pardubickému kraji děkujeme. Další fotografie a informace najdete na stránce Škoda - Sanos.

Nedávno proběhlo

Poslední dny byly ve znamení mnoha akcí. Největší byla pak naše účast na Železničním dni Jana Pernera. Další akcí byl pak Burčákový expres Pardubice - Choltice. O této akci, ale i o jiných se dočtete na stránce Z akcí roku 2015, kde najdete také odkazy na konkrétní fotogalerie z našich akcí...

Ze setkání zahradních železnic

Letošní setkání zahradních železnic o víkendu 22. a 23.8.2015 máme za sebou. Sešlo se na deset vystavovatelů a provozovatelů různých železniček. Pozornost poutaly jak tovární modely LGB, tak ručně vyrobené mašinky nebo vagóny. Ale asi největší zájem byl o parkovou železnici, kde se za oba dva dny vystřídalo celkem 6 lokomotiv, asi 10 vozů a jedna ruční drezína. Kolejiště bylo sestaveno zatím v největším rozsahu, jaký jsme ještě neprezentovali. Jako doplnění akce jezdil historický motoráček z roku 1949 mezi Pardubicemi, Rosicemi a Chrudimí. Do Slatiňan to kvůli výluce koleje nebylo možné. Nechyběl ani autobus Karosa, který je nyní již také počítán mezi veterány. Díky němu mohli zájemci z Dubiny či centra města pohodlně dojet do k muzeu a zpět.

Další fotografie najdete zde ve fotogalerii
 

 

Program na 12.9. a 13.9.2015

Na stránku Nejbližší akce doplněn program pro Železniční den Jana Pernera. Kompletní program této akce najdete i na stránkách rokjanapernera.cz.

9.8.2015 - Novinky

Novinky v našem e-shopu

- Pamětní list - 170 let Olomoucko - pražské dráhy, formát A4, kvalitní papír, cena 20,-Kč. Nabízíme bezplatně navíc i otisk pamětního razítka.
- Vymalovánky z Musea, opatřete barvami vozidla a exponáty muzea dle Vašich představ. Cena 15,-Kč

Další práce na M120.206

Trochu jsme postoupili opět v rámci renovace motoráčku. Celý strop byl opálen, doplněn chybějícími lištami a nyní zbývá broušení a nátěry. Byla osazena dvě okna a pracuje se na výrobě dalších dílů. Má-li někdo touhu nám pomoci, stačí kontaktovat jednatele.
Další aktuální fotografie přidány na stránku motorového vozu.

Nátěry exponátů

Byla dokončena obnova nátěrů areálu muzea. Nový nátěr po mnoha letech obdrželo mechanické návěstidlo i předvěst. Nechyběla ani oprava mechanických částí.

Pokračují práce na expozici záchodků

Další informace a fotografie najdete na této stránce.

Oprava skladového vozu Da

Pomalými kroky jsme zahájili opravu našeho skladového vozu Da, byť se jedná o štětkovou opravu, byl už nejvyšší čas s ní začít.

Novinka v Drážní archeologii

Rosťa Bederka nám zaslal další zajímavost z drážní archeologie - tentokrát jde o přeloženou trať Studénka - Sedlnice. Stránku o trati najdete zde, obsahuje popis historie tratě a odkaz na fotogalerii současného stavu.

opravy dalších exponátů

Ačkoliv to není moc vidět, pomalu postupují práce na dalších projektech.  Postupuje renovace záchodků, které již nebudou sloužit původnímu účelu, ale jako výstavní exponát se zajímavým obsahem. Pokud vše vyjde, jak chceme, bude to ještě v letošní sezóně. Obrázky z opravy najdete dole na této stránce > muzeum - drobné stavby.

Rovněž postupují práce na M120.206, byť v současných vedrech jde skoro o holé zdraví. A to raději nemluvíme o bezpečnosti práce. :-) Rovněž velmi pomalu postupují práce na autobusu ŠL 11 a Tatře 111.


Práce na stropu motorového vozu M120.206

Z akcí z posledních dnů

Dne 30.6.2015 se loučil se zaměstnáním náš dlouholetý strojvedoucí Josef Vrána, který se ode dneška bude těšit zaslouženému odpočinku. Nicméně jej bude trávit aktivně, takže za klikami motoráčku i na akcích Musea jej budete vídat nadále.

První den letošních prázdnin 1.7.2015 jsme oslavili jízdou historického trolejbusu. V provozu byla devítka č. 353, zatímco Sanos v příštích dnech projde opravou kloubu a bude zároveň vylepšeno i více věcí, které tento trolejbus potřebuje. Byť pro horko nejezdil trolejbus přeplněn, doufáme že dospělým s dětmi, kteří se s námi svezli, udělal radost.

Na stránku Z akcí 2015 je doplněno info a foto z mnoha akcí, které jsme pořádali a nebo kterých jsme se účastnili v posledních dnech.
Jednalo se například o jízdy na Aviatickou pouť, jízdy trolejbusů a také naše tradiční akce Parní víkend. Vše podstatné najdete zde.

 

Z Muzejní noci a jízd v Rokycanech

Na stránku Z akcí 2015 je doplněno info a foto z Muzejní noci a z jízd našeho motoráčku v Rokycanech.

Ze dne otevřených dveří DPMP a.s.

Na stránku Z akcí 2015 doplněno info a odkaz na fotogalerii ze Dne otevřených dveří DPMP a.s., kterého se účastnili nejen naše trolejbusy, ale například také naše železnička.

Zahájili jsme sezónu 2015!

Prodloužený víkend 1. až 3. května 2015 byl ve znamení nejen historických vozidel PSHŽD, ale také se slavilo. Spolek má v letošním roce již 25 let své existence a zároveň byla zahájena patnáctou sezónu železničního Musea Rosice nad Labem. Pokračování zde.

Další fotografie najdete zde ve fotogalerii
 

Pokračují práce na M120.206

Jsou postupně kompletovány vstupní dveře a na střechu vozidla přibyla maketa chladiče (bez chladících článků), jejíž umístění tak lépe vystihne venkovní vzhled vozidla. Letos za podpory Nadace ČEZ se vůz ještě dočká interiéru a usazení na kola, byť zatím jen jako nepojízdný vystavovaný exponát.

Příprava muzea na sezónu

Před zahájením sezóny Musea se urputně pracuje na údržbě vozidel i areálu Musea. Alespoň dvě ilustrační fotografie přibližují vrcholící práce.


Aktualizace uskutečněných  akcí

Na stránku Z akcí roku 2015 doplněno několik obrázků z jízd trolejbusů a motoráčků v březnu a dubnu.

Obrázky z velikonočního víkendu

V sobotu 4.4.2015 se konala jízda Sanosu pro uzavřenou skupinu přátel MHD ze Zlína. První veřejnou jízdou byl Velikonoční trolejbus v pondělí 6.4.2015. Trasa této polookružní linky byla volena trochu jinak, než bývá obvyklé. I když spojila Polabiny s Dubinou, jednalo se však o obrácené trasování, než obvykle. Nechyběl ani zájezd vozu k nádraží, či jednosměrné projetí Třídy Míru, která se stala výchozí i konečnou stanicí. Zájem lidí byl slušný a odhadem jsme převezli cca 200 malých i velkých koledníků či kolednic. Doplnění akce byl zajíc, který velikonoční ráz akce ještě podtrhl.

Další fotografie najdete zde ve fotogalerii
 

První jízda trolejbusu Sanos v roce 2015

Informace o první jízdě roku 2015 byly přidány na stránku Akce 2015.

Novinky ve fotogalerii Drážní archeologie

- stav trati Přibyslav - Sázava n. S. v roce 1989
- aktuální stav zrušené vlečky Lihovar Pardubice
- aktuální stav areálu bývalého železničniho vojska v Pardubicích

Monografie o trolejbusech Sanos

V našem obchůdku můžete nově zakoupit monografii o trolejbusech Škoda Sanos.

Postup prací na M120.206

Aby bylo vidět, že i přes zimu pokračuje obnova M120.206, tak přinášíme jednu fotografii. porovnání starého rámu dveří a již vyrobené 4 nové. Původní pro rozsah poškození není možné použít.Aby bylo vidět, že i přes zimu pokračuje obnova M120.206, tak přinášíme jednu fotografii. porovnání starého rámu dveří a již vyrobené 4 nové. Původní pro rozsah poškození není možné použít. Foto najde na stránce motorového vozu.

Atlas motorových vozů

Po delší době jsme aktualizovali "malý atlas motorových vozů" - nově jsou přidány stránky o řadách M220.2, M220.3, M230 a 844. Více najdete zde.

Aktualizace

Bohužel koncem roku 2014 zanikla další železniční zajímavost v našem regionu. Byla zrušena úzkokolejka v žst. Litice nad Orlicí. Fotky již bez mostu a rampy ve stanici najdete na konci příslušné stránky.

Novinka v Drážní archeologii

Novinkou v Drážní archeologii je stránka věnovaná nedostavěné tramvajové (původně plánované železniční) trati z Ostravy Hrabové do Nové Bělé. Stránku najdete zde. Autorem textu i snímků z ledna 2015 je R. Bederka.

Dvě nové vystřihovánky v e-shopu

Dva druhy vystřihovánek i pro méně zdatné modeláře byly přidány do našeho e-shopu.

Motorový vůz M120.206 je zazimovaný

Práce na skříni motorového vozu M120.206 pokročily do té míry, že bylo možné na zimu vůz zazimovat. Práce nyní pokračují mimo vlastní vůz, na kterém se bude pokračovat opět zjara.

Práce na autobusu pokračují

Pozvolna se opravuje karoserie a doplňují chybějící díly. Opět musíme poděkovat našim níže uvedeným sponzorům. Pokud někdo chce osobně přiložit ruku k dílu, je to možné. Stačí nás kontaktovat. Další info a foto na stránce autobusu.

Zvláštní jízda trolejbusu Sanos

Netradičně ve čtvrtek 11.12.2014 se konala poslední letošní akce, kdy vyrazil do ulic historický trolejbus Škoda Sanos za účelem povozit uzavřenou skupinu zájemců o městskou dopravu.

Další fotografie z akce najdete zde
 

5.12.2014 - Mikulášský trolejbus

Mikulášský trolejbus vyrazil tradičně 5.12.2014 v odpoledních hodinách do ulic krajského města. Páteční ulice byly sice plné aut, ale přesto se nám docela zvládalo stíhat jízdní doby. Trasa vedla z Dubiny přes Drážku na náměstí Republiky a kolem zimního stadionu do Polabin na točnu a dále na nádraží, Masarykovo náměstí a zpět na Dubinu. Cca 250 návštěvníků se mohlo potěšit nejen jízdou historického trolejbusu Škoda Sanos, ale také se potkat s čertem, Mikulášem a andělem. Doufáme, že se to všem líbilo a proto již počítáme s opakováním v dalším roce.

Další fotografie najdete ve fotogalerii
 

Předmikulášský vlak je za námi

Je to neuvěřitelné, ale Mikulášský vlak v režii našeho spolku letos vyjel po jedenadvacáté. Opět byla hlavním cílem stanice Choltice. V sobotu 22.11.2014 se tak vydali naše motoráčky tímto směrem. Na nádraží po příjezdu čekal stánek s vínem. Autobus zájemce dopravil do středu městečka, kde byla připravena prohlídka zámku se slevou a další zajímavosti. Na nádraží před polednem dorazila i historická Tatra 603. Vlak zhruba po jedné hodině pobytu pokračoval v jízdě do Heřmanova Městce a zpět. Nadílka po půl jedné zakončila program v Cholticích a následovala cesta zpět. Doufáme, že se akce všem účastníkům líbila.

Další fotografie najdete ve fotogalerii
 

TT kolejiště

Skrytá mimo hlavní téma byla na těchto stránkách už spoustu let neaktualizovaná stránka o webmasterově kolejištích v měřítku TT. V letošním roce ale došlo ke změně a první info o "novém" kolejišti najdete na této stránce dole. Předpokládáme, že v roce 2015 se kolejiště podaří i veřejně prezentovat ve vybrané dny v našem muzeu.

Výlet trolejbusem

V sobotu 1.11.2014 jsme uspořádali výlet pro uzavřenou skupinu trolejbusem 353 v Pardubicích doplněnou o výklad nejen historie městské dopravy.

M120.206

Práce na renovaci motoráčku stále pokračují. Skončilo období rozborky a nyní následuje sborka. Po delší době se tam opět začíná pomalu navracet vozu původní vzhled, jenž zanikl přestavbou na přípojný vůz na přelomu let 1938-1939. Aktuální fotky přidány na jeho stránku.

V jednu chvíli toho zbylo z motoráčku opravdu málo:

ŠL 11

Na autobuse pokračují další práce. Ačkoliv kompletace motoru, vzduchové soustavy, elektroinstalace a dalších není na venek moc vidět, je plán projektu postupně naplňován. Některé práce váznou z důvodu obtížného shánění náhradních dílů a proto je doba využita na opravu zkorodovaných částí skříně. Aktuální foto najdete na stránce autobusu.

Záchodky

V rámci pozdního léta a začátku podzimu také postoupily práce na renovaci záchodů. Navíc v okolí proběhly i drobné terénní úpravy, aby tento exponát byl snadněji přístupný. Aktuální foto je přidané na stránce o drobných stavbách (na konci stránky).

30 let modelářských burz

V letošním roce je tomu již třicet let, kdy se všichni zájemci zejména o železniční modelářství mohou potkávat na výměnném setkání známém jako "modelářská burza" Začátky spadají do doby existence pardubického klubu železničních modelářů, který svou činnost obnovil v první polovině osmdesátých let a první burzu uspořádal na podzim 1983. Po roce 1989 klub zanikl, několik let ještě akce pořádal jeho bývalý vedoucí na svoje náklady a od podzimu 1995 převzal pořádání těchto setkání náš spolek. Potěšení zde nacházejí další generace milovníků malých vláčků, či sběratele všeho možného okolo železnice. Všichni příchozí mají možnost si jen prohlédnout, vyměnit, prodat, nebo koupit mnoho zajímavého. I když návštěvnost je poměrně malá, dokud bude aspoň nějaký zájem, budeme pokračovat dále.

10.-12.10.2014 - Ukončení sezóny / Na koníčky motoráčkem / Městské slavnosti

Ve dnech 10. až 12.10.2014 jsme se rozloučili s letošní sezónou. Program byl vskutku bohatý a lidí nás navštívilo poměrně dost. V areálu Musea byla v provozu po všechny dny parková železnička, kde svezení využily zejména děti. Nechybělo ani stylové občerstvení v motoráčku "věžák" či možnost prohlídky renovace skříně motorového vozu M120.206. V sobotu a neděli jsme předváděli i železničku LGB a jeden parní stroj v provozu. V sobotu vyjely oba naše historické trolejbusy a v neděli zase motoráčky. Letos jsme s motoráky na Velkou pardubickou jeli už po sedmnácté.

Další fotografie najdete zde ve fotogalerii
 


Motoráčky na zastávce Pardubice - závodiště


Mašinka Hugo na naší parkové železničce u muzea v Rosicích nad Labem


Trolejbus 353 na sobotní jízdě

4.10.2014 - Akce v Chotěboři

V sobotu 4.10.2014 se motoráček Karel zúčastnil akce v Chotěboři, která byla věnována ukázkám posledních dnů druhé světové války.

Novinka v Drážní archeologii

Pojednání o zaniklé vlečce a drážce do podniku Betonika je k mání v rubrice Drážní archeologie, tentokrát netradičně ve formátu pdf (přímý odkaz zde).

Foto z Dne železnice a novinky u M120.206

- fotografie a info ze Dne železnice najdete na stránce Z akcí roku 2014
- motorový vůz M120.206 - oprava skříně začala důkladným rozebráním a zjištěním stavu. Mnoho věcí se vyrábí znovu a tak nejdříve měříme, zkoumáme a měříme. Fotografie najdete zde.

Aktualizace

na stránku Z akcí roku 2014 byly přidány informace a fotky z posledních akcí minulých dní. Dnešní jízdy trolejbusů v rámci Dne evropského dědictví jsou zdokumentovány i v této fotogalerii.

 

Změna termínu burzy!

První podzimní modelářská burza proběhne v sobotu 1.11.2014.

Nové fotografie ve fotogalerii

Byly přidány nové fotografie do galerie ze se setkání zahradních železnic: zde.
Dále byla doplněna fotogalerie z údržby našeho trolejbusu Sanos - najdete ji zde.

M120.206 - práce pokračují

Renovace pokračuje i v letošním roce, ačkoliv to zatím není příliš vidět. Připravují se nové čelníky, které stávající nepůvodní nahradí. Dále probíhá pomalá a náročná renovace dochovaných drobných součástí. Truhlářské práce se odvíjí od postupného rozkrývání útrob vozu a zjišťování rozsahu poškození. Již zhruba třetina nových dřevěných dílů je připravena před závěrečným obrobením spojů. Bohužel po návštěvě bezdomovců mnoho drobných detailů zmizelo. Zejména nám chybí kdysi měděné lemovky oken. Tak kdyby někdo z vás uměl měděný nesouměrný U profil ohýbat do oblouku, prosím, ozvěte se. Několik fotografií přidáno na stránku motorového vozu.

Proběhlo setkání zahradních železnic

Setkání zahradních železnic se konalo o víkendu 16. a 17.8.2014. Letos jsme poprvé vyzkoušeli udělat akci dvoudenní a udělali jsme dobře. Sobotní počasí spíše odradilo, nežli vytáhlo zájemce o mašinky z domovů. Za to v neděli bylo výrazně tepleji a část dne svítilo i slunce. Premiéru měla parková železnička, která délkou kolejí přesáhla 250 metrů. Oba dny byla v obležení zájemců o svezení. V sobotu zde byly k vidění tři lokomotivy a v neděli dokonce čtyři. V provozu byla zahradní železnička LGB a to hned ve dvou mutacích, vystaveno bylo několik kolejišť nebo modelů (od měřítka 1:220 až po 1:8). Vystaveny byly dvě malá kolejiště. Počasí nedovolilo prezentaci většího kolejiště, neboť modely nejsou uzpůsobeny povětrnostním vlivům. A tak kolega alespoň předvedl své "hračkové" modely, nicméně též zajímavé a dětem se líbily. Součástí programu byly po oba dva dny jízdy historických vlaků, které vedené historickým motoráčkem nabízely svezení mezi Pardubicemi a Rosicemi. Nechyběla ani výstava renovovaných historických železničních vozů, jejichž útroby nabídly také trochu místa pro vystavení některých exponátů.

Fotogalerii z akce najdete zde
 

Starší zprávy najdete v archivech:

Aktualizace

na stránku Z akcí roku 2014 byly přidány informace a fotky z posledních akcí minulých dní. Dnešní jízdy trolejbusů v rámci Dne evropského dědictví jsou zdokumentovány i v této fotogalerii.

 

Nové akce

27.9.2014 slavnostní otevření vrat v deponii historických vozidel v Ostroměři - účast na akci
 4.10.2014 - spoluúčast na střetnutí německé a ruské armády na nádraží v Chotěboři
Podrobnosti k akcím přineseme v dalších dnech

Leták ke Dni železnice

Leták v plném rozlišení stahujte zde (formát pdf)




Leták v plném rozlišení stahujte zde (formát pdf)
 

Změna termínu burzy!

První podzimní modelářská burza proběhne v sobotu 1.11.2014.

Nové fotografie ve fotogalerii

Byly přidány nové fotografie do galerie ze se setkání zahradních železnic: zde.
Dále byla doplněna fotogalerie z údržby našeho trolejbusu Sanos - najdete ji zde.

M120.206 - práce pokračují

Renovace pokračuje i v letošním roce, ačkoliv to zatím není příliš vidět. Připravují se nové čelníky, které stávající nepůvodní nahradí. Dále probíhá pomalá a náročná renovace dochovaných drobných součástí. Truhlářské práce se odvíjí od postupného rozkrývání útrob vozu a zjišťování rozsahu poškození. Již zhruba třetina nových dřevěných dílů je připravena před závěrečným obrobením spojů. Bohužel po návštěvě bezdomovců mnoho drobných detailů zmizelo. Zejména nám chybí kdysi měděné lemovky oken. Tak kdyby někdo z vás uměl měděný nesouměrný U profil ohýbat do oblouku, prosím, ozvěte se. Několik fotografií přidáno na stránku motorového vozu.

Proběhlo setkání zahradních železnic

Setkání zahradních železnic se konalo o víkendu 16. a 17.8.2014. Letos jsme poprvé vyzkoušeli udělat akci dvoudenní a udělali jsme dobře. Sobotní počasí spíše odradilo, nežli vytáhlo zájemce o mašinky z domovů. Za to v neděli bylo výrazně tepleji a část dne svítilo i slunce. Premiéru měla parková železnička, která délkou kolejí přesáhla 250 metrů. Oba dny byla v obležení zájemců o svezení. V sobotu zde byly k vidění tři lokomotivy a v neděli dokonce čtyři. V provozu byla zahradní železnička LGB a to hned ve dvou mutacích, vystaveno bylo několik kolejišť nebo modelů (od měřítka 1:220 až po 1:8). Vystaveny byly dvě malá kolejiště. Počasí nedovolilo prezentaci většího kolejiště, neboť modely nejsou uzpůsobeny povětrnostním vlivům. A tak kolega alespoň předvedl své "hračkové" modely, nicméně též zajímavé a dětem se líbily. Součástí programu byly po oba dva dny jízdy historických vlaků, které vedené historickým motoráčkem nabízely svezení mezi Pardubicemi a Rosicemi. Nechyběla ani výstava renovovaných historických železničních vozů, jejichž útroby nabídly také trochu místa pro vystavení některých exponátů.

Fotogalerii z akce najdete zde
 

Novinka v e-shopu

Veselé mašinky - CD. Zvukový nosič s úžasnými uvěřitelnými pohádkami, které se odehrávají na skutečných místech, zejména kolem Lužné u Rakovníka. Celkem šest pohádek čte Josef Somr. Zážitek je neporovnatelný, doporučujeme. Cena 190,- Kč. Obsah:
1. Parní lokomotiva a ohnivý mužíček
2. O vláčku, který se bál tunelů
3. O zlobivé výhybce
4. O líné závoře
5. Jak se smutné mašince splnilo tajné přání
6. Jak pan přednosta zachránil Vánoce
Objednávejte zde.

Opravy autobusu ŠL 11

Práce na revitalizaci autobusu se pomalu rozběhly. Nejdříve byl vůz vyčištěn a zjištěn skutečný stav poškození. Podařilo se rozběhnout spalovací motor a připravuje se oprava skříně. Ilustrační fotografie přidány na stránku autobusu.

Novinka v Drážní archeologii

Do naší fotogalerie přidány fotografie funkčních i nefunkčních vleček ve stanici Městec Králové.

Jízda trolejbusu 353

V sobotu 19.7.2014 proběhla jízda historického trolejbusu pro uzavřenou skupinu zájemců o MHD ze Zlína. Trolejbus postupně v odpoledních hodinách projel skoro celé město. Kromě vlastní jízdy skupina také navštívila s průvodcem naše muzeum.

Cyklovýlet

V sobotu 5.7.2014 se uskutečnila jízda cyklovlaku po chrudimských lokálkách pro uzavřenou skupinu. Z akce přinášíme pár obrázků. Zejména posun v Holicích byl z hlediska zdejšího provozu vítanou změnou stereotypu.

Další obrázky najdete ve fotogalerii
 

 

Revitalizace historického autobusu

 Dne 17.6.2014 jsme výrazně uspěli s projektem Revitalizace historického autobusu ŠL 11 na Burze filantropie v Pardubicích. Akci pořádala koalice nevládek Pardubicka a my jsme se jí zúčastnili potřetí. Děkujeme všem, kteří nám přispěli hlasem v rámci hlasování. Také děkujeme štědrým donátorům, kteří na zprovoznění autobusu přispěli celkovou částkou 40 tisíc korun. Děkujeme firmě Elektrárny Opatovice, AVE CZ odpadové hospodářství a Pardubickému kraji. Dárkové šeky najdete na stránce autobusu.

Z Parního víkendu

Velkou fotogalerii z akce najdete zde

 

Ve dnech 21. a 22.6.2014 se konal již osmý ročník Parního víkendu. Celý areál Musea Rosice n.L. se doslova zaplnil různými stroji, přístroji, manometry, kotly, historickými automobily a dalšími zajímavostmi. Vystavovatelé i vystavované předměty se v průběhu toku času měnily a vždy byla na co zajímavého koukat. Houkání a syčení tvořilo neodmyslitelnou kulisu. Ne všichni vystavovatelé, jenž přislíbili účast, dorazili. Největším lákadlem byla parková železnička, jejíž kolejiště měří úctyhodných 200 metrů. Na dvou rozchodech se předvedlo několik lokomotiv. Děti také zajímala zahradní železnička LGB, která neodmyslitelně patří ke všem větším spolkovým akcím. Na trasu z Pardubic do Slatiňan několikrát denně vyrazil historický motoráček. V cíli cesty si zájemci mohli prohlédnout zdejší malou expozici a poslechnout si odborný výklad. Sobotní program byl ještě obohacen o jízdy historického trolejbusu 9Tr č. 353, který mimo jiné lákal návštěvníky k účasti na dění v Rosicích. Doufáme, že se všem líbilo a snad ani nepříznivé počasí nikomu nezkazilo pěkný zážitek.

ROSICKÝ PARNÍ VÍKEND 21. a 22. června 2014

... aneb malé setkání parních strojů a další nejen železniční techniky
od 9 do 17 hodin v prostoru před museem v bývalé vodárně
na nádraží Pardubice-Rosice nad Labem s doplňujícím programem:

• výstava parních strojů, kotlů, manometrů, ale i další techniky, některé exponáty v činnosti,
• expozice historických železničních vozidel MI3I.2053, Np, a Zm,
• osvětlení prostoru před museem stabilním dieselovým motorem Slavia,
• historický nákladní automobil Praga Piccolo z roku 1928,
• historické osobní automobily
• v provozu parková železnice s možností svezení nejen dětí a zahradní železnička LGB,
• museum otevřeno v sobotu 9.00 - 22.00 hod, v neděli 10.00 - 17.00 hod,
• ve Slatiňanech, během pobytu zvláštních vlaků, možnost prohlídky expozice původního
zařízení, parního stroje a kotle v bývalé železniční vodárně s průvodcem
• v sobotu historický trolejbus v Pardubicích (trasa Dubina – Polabiny)
• zvláštní osobní motorové vlaky Pardubice hl. n. - Slatiňany a zpět
• zajištěno drobné občerstvení. Vstupné vyjma vlaků dobrovolné.

Z posledních akcí

V pátek 6.6.2014 ve večerních hodinách vyrazil na trať historický kloubák Škoda Sanos, který u příležitosti Pernštýnské noci vozil lidi mezi Dubinou a Polabinami po polookružní lince.

V sobotu 7.6.2014 jsme se opět zúčastnili Dětského dne na závodišti, kdy jsme ve spolupráci s http://www.malazeleznice.cz/ zajistili jízdy parkové železničky, která během dne vozila velké množství dětí.

Zároveň v tento den vyrazil náš motoráček Karel se zetkou na zhruba týdenní cykloputování po Čechách pro uzavřenou skupinu zájemců. No a aby toho nebylo málo muselo být pochopitelně otevřeno i v Museu.

Trolejbusem na Pernštýnskou noc

Tento pátek - 6.6.2014 - vyjede náš historický trolejbus v rámci Pernštýnské noci v trase Dubina - nám. Republiky (u kostela) - Polabiny, točna - Polabiny, kpt. Bartoše - Hlavní nádraží - nám. Republiky (u divadla) - Dubina podle přiloženého jízdního řádu.

Akce z víkendu

Ve čtvrtek 29.5.2014 jsme zajistili zvláštní vlaky do Prachovic zejména pro zájemce z Heřmanova Městce. Uplakané počasí překazilo zajímavý turisticko naučný program, ale motoráček byl i tak naplněn. V každém z vlaků jelo přes 20 lidí, což za vytrvalého deště nám přišlo jako velmi slušná návštěvnost.

O víkendu 31.5. a 1.6.2014 jezdily zvláštní vlaky mezi Pardubicemi a závodištěm, které letošní 24. aviatickou pouť zásobovaly návštěvníky. Zejména podvečerní vlaky v sobotu byly více než plné a mezi stojícími zájemci o svezení nebylo možno ani papír prostrčit. :-) Tak doufáme, že se líbilo a můžeme slíbit, že i v příštím roce s námi mohou počítat.

Obrázky najdete tradičně v naší fotogalerii
 

Výprodej vystřihovánek v našem e-shopu

Naprostý doprodej posledních kusů. Vystřihovánky jsou kompletní, nepoškozené, pouze titulní strana je trošku ošoupaná. Nabídka zde http://www.pshzd.cz/obchudek/zbozi.php?skupina=doprodej.

Akce z minulého týdne

Fotografie k níže uvedeným akcím najdete na stránce "Z akcí roku 2014".

V sobotu 17.5.2014 se zúčastnila některá naše vozidla Hamernického dne, kde jsme se stali součástí tradičního programu dopravy návštěvníků zajišťovaného naším partnerem z Rokycan. I když počasí příliš nepřálo, akce se vydařila a my i stroje to přestáli bez úhony.

V úterý 20.5.2014 se konal Den dopravy v Pardubicích, kde náš spolek měl také malý stánek. Akce se konala pod záštitou prezidenta republiky Miloše Zemana a propojovala všechny druhy dopravy. 

V pátek 23.5.2014 proběhla letošní muzejní noc. Bohužel čas akce na našem museu a jízd historického trolejbusu 353 se skoro přesně kryl s časem prudkého deště a bouřky. Zřejmě proto si k nám mnoho návštěvníků letos cestu nenašlo.

V sobotu 24.5.2014 vyjel po delší době do ulic trolejbus Škoda Sanos. Jednalo se o společně pořádanou akci s Klubem přátel Pardubicka, kdy trasa výletu vedla z Dubiny do Bohdanče. Obvyklá nástupní zastávka Třída Míru nemohla být pro uzavírku použita. Opět déšť překazil část programu, kdy již nebylo možné jít k Bohdanečským rybníkům.

Novinky

- do seznamu našich vozidel byl doplněn náš autobus ŠL11
- aktualizován přehled akcí
- upřesnění adresy: poštovní adresa spolku je nově doplněna o popisné číslo místo dosavadního označení "depo"
- 17.5.2014 pojede náš motorák M131.1228 a vůz BDlm na akci Hamerník expres (odkaz na jízdní řád)

Zahájení sezóny

O víkendu 26. a 27. dubna 2014 zahájilo rosické Museum svou 14. sezónu. Akci předznamenalo setkání VIP hostů, kteří buď osobně nebo prostřednictvím institucí, které zastupují, pomohli rozvoji aktivit spolku. Vlastní zahájení s sebou přineslo i několik novinek. Veřejnosti se představila skříň vozu Zdv, záchodky či skříň vozu M120.206 v renovaci. Rozšířený areál bylo možné navštívit nejen pěšky, ale také využít svezení zahradní železnicí. Doprovodný program doplnilo několik parních strojů v provozu, zahradní železnička LGB, výstava renovovaných vozidel, či flašinet poháněný již zmíněným parním strojem. Historické vlaky vedené našimi motoráčky vyrazili do okolí Pardubic. Po oba dva dny na trase Pardubice - Slatiňany, v sobotu okružní vlak z Pardubic přes Moravany - Hrochův Týnec - Chrudim do Rosic a v neděli výletní vlak z Pardubic přes Přelouč a Choltice do Heřmanova Městce. Zde na návštěvníky čekal povoz tažený koňmi či možnost prohlídky židovského hřbitova a synagogy. Ve Slatiňanech byla po dobu pobytu našeho motoráčku zpřístupněna zdejší expozice s výkladem. Celou akci doplnil provoz historického trolejbusu na trase z Dubiny přes střed města do Polabin a zpět. Z hlediska trochu unavených pořadatelů chceme konstatovat, že se akce vydařila a snad se všem návštěvníkům líbila. Museum bude otevřeno každou sobotu až do konce října. Jízdy našich historických vozidel sledujte na těchto stránkách na záložce "akce".

Zde najdete další fotografie z akce

 

Novinky na webu

Jsou doplněny fotky a info o skříni vozu Zdv a do fotogalerie doplněny fotografie z jízd k výročí šedesáti let trolejbusů na Slovany - galerie zde.

Z Aprílového trolejbusu

Info a foto z akce je přidáno na stránku Akce 2014.

Hlučín - Petřkovice - (Chalupki)

Prozatím doplněna tato fotogalerie zrušené trati.

Další novinka v Drážní archeologii

Tentokrát do rubriky Drážní archeologie přibyla krátká vlečka v Třebechovicích pod Orebem.

Anketa

Prosíme, udělejte si pár minut čas a vyplňte prosím tuto krátkou anketu našeho spolku:

Anketu najdete zde
 

Aktuálně

Jaro klepe na dveře a práce nezahálí ani v areálu Musea. V rámci příprav na sezónu 2014 je nutné několik drobných úprav a nutná péče o exponáty. V sobotu 15.3.2014 však počasí moc nepřálo. Již nyní se můžete těšit na nějaké novinky, které pro letošní sezónu připravujeme.

Další vlečka v Drážní archeologii

Tentokrát se jedná o vlečku sila v Ronově nad Doubravou.

trolejbusy se rozloučily s Třídou Míru

V sobotu 1. března 2014 se mohli cestující před zahájením ročního přerušení dopravy po třídě Míru zdarma svézt dvěma historickými trolejbusy Škoda 9TrHT. Trolejbus 353 Pardubického spolku historie železniční dopravy byl nasazen na lince číslo 4 a trolejbus 358 Dopravního podniku města Pardubic a.s. působil na trase linky 27. Oba vozy projížděly přes třídu Míru, kde se setkávaly s velkým zájmem skalních příznivců trolejbusové dopravy, běžných cestujících i kolemjdoucích, z nichž mnozí celou akci pilně fotografovali.

 

Další fotografie najdete zde ve fotogalerii

 

Pracuje se také na opravách vozidel a exponátů musea. Alespoň ilustrační fotografie zachycuje práce spojené s opravou převodovky, kdy nám osobně přednosta rokycanského spolku přijel pomoci a zcela nezištně přiložil ruku k dílu. Naše spolky již více let spolupracovat umí.

Další novinka v Drážní archeologii

- tentokrát je to stránka věnovaná vlečkám v žst. Ostrava - Třebovice s odkazy na několik bohatých fotogalerií těchto vleček

Aktuálně

V rámci derniéry výstavy Svět mašinek jsme pomohli zajistit prezentaci zahradních a parkových železnic - fotografie a informace doplněny na stránku Z akcí roku 2014.

Změny a nové akce v roce 2014

- v sobotu 24.5.2014 se koná Výlet do historie historickým trolejbusem - jízdy ve spolupráci s Klubem přátel Pardubicka.
- setkání zahradních železnic rozšířeno i na neděli 17.8.2014
- dne 5.7.2014  pojede neveřejný cyklovlak po trase Pardubice - Chrudim - Holice
- Den železnice v Pardubicích bude už 20.9.2014 - ČD přesunuly termín

Aktuální přehled našich akcí najdete na stránce Akce 2014!

Novinky v Drážní archeologii

První novinkou je fotogalerie neprovozované vlečky Zeleniny v Polance nad Odrou. Text je součástí galerie, krátké popisy fotek jsou u jednotlivých fotek. Galerii najdete zde.

Druhou novinkou je pak stránka o bývalé dráze Svinov - Klimkovice. Fotogalerii najdete zde, stránku o dráze pak nejdete zde > Svinov - Klimkovice.

Aktualizace v Drážní archeologii

Na stránce o úzkokolejce na pile v Rokytnici v O. h. byl aktualizován text a především do galerie doplněno několik krásných provozních záběrů.

Novinka v e-shopu

V našem e-shopu si nově můžete objednat knihu Trojčité lokomotivy III - detail zde.

Mašinkový víkend

Informace a pár fotek z první letošní prezentace naší železničky LGB najdete na stránce Z akcí 2014.

Akc

 

Novinky z let 2005-2009 najdete zde

Novinky z let 2010-2011 najdete zde

Novinky z let 2012-2013 najdete zde

Novinky od roku 2014 najdete zde

 


Máte nás rádi? Nakupujte na svých oblíbených e-shopech přes GIVT.cz. Část z vaší útraty půjde na naši podporu. Nestojí to nic navíc!

© PSHŽD, Na Staré poště 2865, 530 02 Pardubice, e-mail: pshzd@email.cz / 604 926 620
Kompletní kontakty na vedení spolku
Stránka Musea na Facebooku: www.facebook.com/museum.rosice
Zpět na titulní stránku